1. Home
  2. Vesti
  3. Šef Volkswagena “bocnuo” Alfu Romeo
Šef Volkswagena “bocnuo” Alfu Romeo
5

Šef Volkswagena “bocnuo” Alfu Romeo

869
5
Podelite sa prijateljima:

Herbert Dis je (ne)svesno prozvao italijansku marku.

Dobro je poznata činjenica da je Volkswagen u prošlosti nekoliko puta pokušao da kupi Alfu, a poslednji put pre svega nekoliko godina, kada je ova bila deo FCA alijanse.

Na predstavljanju nove strategije za elektrifikaciju Volkswagen grupacije, prvi čovek nemačkog giganta, Herbert Dis, kazao je da vidi jasnu budućnost za “sportske” brendove.

Najmlađa takva marka u velikom portfoliju VW grupe jeste Cupra, koja je izdvojena od španskog Seata sa ciljem da ponudi performantna vozila i nametne se kao rival potencijalnim konkurentima iz Francuske ali i Italije.

Rukovodostvo Volskwagena tu podrazumeva i Alfu, koju karakterišu kao sportsku marku. “Pa Cupra već sada prodaje daleko više automobila nego Alfa Romeo”, rekao je novinarima Herbert Dis. On je dodao da Cupra pokazuje značajan rast i u drugim oblastima. “Pre svega što se tiče samog kvaliteta vozila, i sve to uz bazu na MQB platformi, što čitav poduhvat čini drastično profitabilnijim”, zaključio je Dis.

Pa, da li je u pravu? Osim što je Alfa Romeo premijum brend, ne samo sportska marka, jasno je da su u velikoj krizi sa prodajom, pa su tako prošle godine na globalnom nivou isporučili svega 35.000 automobila.

S druge strane, Cupra je u Evropi tokom 2020. godine prodala 27.400 četvorotočkaša. No, ove godine je potražnja prosto “eksplodirala” što se tiče ove marke. Tako su u razdoblju od januara do maja dostavili 28.800 vozila!

U istom periodu, Alfa Romeo je ubeležila je nešto manje od 11.000 registracija. Boljitak za Alfu očekuje se tek od juna naredne godine, kada će početi prodaja modela Tonale, slamke spasa za italijansku marku.

Ovo nije prvi put da je šef Volkswagen grupacije govorio o Alfi, između ostalog, rekao je da mladi naraštaji ne mare mnogo za tradicionalne brendove, te da se marke moraju prilagođavati trendovima, stoga je i nastala Cupra upravo kao proizvođač za mlađu populaciju koja želi sportska i moderna vozila.

Herbert Dis inače voli da indirektno proziva konkurenciju, najčešće mu je meta Tesla, ali s vremena na vreme „potkači“ i ostale rivale. Osim toga, vrlo često kritikuje i vlasti u EU i Nemačkoj, pre svega u vezi sa problemima oko elektrifikacije.

AutoRepublika 

(869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
don

Istinu rekao, Cupra je ok auto, ali …💪

BB

Zamisli da Stellantis ugasi Alfa Romeo a uspostavi marku Quadrifoglio…

Vullnet

Pa Alfa Romeo, nije za svakoga….

Lesa

Jeste za servisere

BB

Imao si Alfu pa znaš?