1. Home
  2. Vesti
  3. Buduću gamu brenda Alpine činiće samo električni automobili
Buduću gamu brenda Alpine činiće samo električni automobili
6

Buduću gamu brenda Alpine činiće samo električni automobili

182
6
Podelite sa prijateljima:

Luka de Meo, šef Renault grupe, polako sprovodi svoj plan u delo, bar kada je reč o proizvođaču Alpine. 

Francuska marka je tek nedavno revitalizovana – 2018. godine i već 2024. doživeće nagli zaokret. Do tada će u ponudi biti samo jedan automobil – A110, koji je juče proslavio jubilej od 10.000 proizvedenih jedinica.

U budućnosti, Alpine će se posvetiti električnim modelima i uvećanju svog portfolija. Tako će gamu ovog sportskog brenda činiti tri vozila: sportski naslednik aktuelnog A110, krosover i hečbek. De Meo je na obraćanju novinarima povodom elektrifikacije Renault grupe predstavio i siluete buduća tri modela Alpinea.

Krosover nosi internu oznaku PZ 110 i biće baziran na CMF-EV platformi, koju je inaugurisao Nissan Ariya. Ova arhitektura omogućava da električni SUV poseduje dva elektromotora, jedan na prednjoj osovini i drugi na zadnjoj. Prema nezvaničnim informacijama, pored pogona na sve točkove, ovaj model moći će da računa na gotovo 400 „konja“, kao i na domet od blizu 500 km.

To bi trebalo da bude dovoljno da se krosover iz Alpinea nadmeće sa rivalima poput Fordovog Mustanga Mach-E, Teslinog Modela Y, ali i naredne generacija Porsche Macana.

Što se tiče hečbeka, Alpine je potvrdio da će reč biti o malom gradskom automobilu. Isprva se verovalo da će se raditi o posebnom vozilu koje će razviti ova marka, no sada se pojavila drugačija, nešto realnija glasina. Naime, galski stručni novinari sada u prvi plan stavljaju da će ovaj model zapravo biti hot heč varijanta nove generacije Renaulta 5. Kako je ranije i sam De Meo kazao da će se Alpine baviti razvojem performantnih vozila za Renault, ova priča zvuči potpuno logično.

Poslednji član „trojke“ brenda Alpine biće sukcesor za A110. On će biti razvijen zajedničkim snagama sa britanskim Lotusom. Ovaj model koristiće specijalnu platformu, koja će takođe biti deo parnerskog projekta sa engleskim proizvođačem. Sasvim je moguće da će taj novitet imati drugačiju koncepciju od aktuelnog A110.

Kolege iz Francuske veruju da će preuzeti formu GT-a sa organizacijom sedišta 2+2. Osim toga, oni smatraju i da će naredni „sportista“ imati dva elektromotora i da bi mogao da računa na sigurno više od 400 „grla“.

Bilo kako bilo, u narednom periodu biće otkriveno još informacija o novoj gami brenda Alpine.

AutoRepublika 

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Baš me zanima kako će Renault spakovati te električne sportiste.Kako će riješiti težinu,balans,upravljanje..hoće li uspijeti biti onako podvozni i stabilni po čemu su nabrijani Renaulti i stekli slavu.

BojanNeki

Mnogo lakše je to sa električnim automobilom nego konvencijalnim.

Renault Terminator

Hm,kako?Kako npr Clio na baterije može imati istu težinu kao klasični Clio RS ili čak manju?A čim je težina velika odmah su problem kočnice,balans,upravljivost…

BojanNeki

Baterije i elektromotore je lako rasporediti da bi se dobio savršen odnos težine.
Sama težina jeste malo problem ali se to kompenzuje prirodom el. motora odnosno njihovim nestvarnm obrtnim momentom i jednobrzinskim menjačem i ultra niskim težištem.

Renault Terminator

Nije problem snaga ele.motora..ali snaga ne može da kompenzuje problem težine baterija koje utiču na lošija kočenja,brže trošenje istih,brže habanje guma,stabilnost,upravljivost…balans je isto jako upitan sa povećanom težinom.
To ništa nije problem kod običnih elek.automobila…ali kod sus sportaša kao npr. Clia,Meganea koji nisu poznati po nekoj snazi u klasi kojoj pripadaju već upravo po svojoj fantastičnoj upravljivosti,kočnicama,stabilnošću,kočnicama,laganom masom…biće jako teško ili skoro nemoguće to postići sa električnim modelima kada ih Alpina krene priizvoditi.
To je moje mišljenje,no ajd da vidimo kada se pojava kako će to sve izgledati.

BojanNeki

Istina je, trenutni glavni nedostatak jeste energija odnosno težina baterija po kW/h ali i to se poboljšava praktično iz godine u godinu.
Ekstremni zahtevi na kraju i donose napredak. Mnoge vojne ili F1 „cutting edge“ tehnologije stignu konačno i do civilne upotrebe.
Kako i sam kažeš videćemo na šta će to izaći, tj pokazaće vreme.