1. Home
  2. Vesti
  3. Analiza prodaje u SAD: Alfa Romeo Stelvio vs. ostatak premijum konkurencije
Analiza prodaje u SAD: Alfa Romeo Stelvio vs. ostatak premijum konkurencije
2

Analiza prodaje u SAD: Alfa Romeo Stelvio vs. ostatak premijum konkurencije

1.72K
2
Podelite sa prijateljima:

Loše vesti za Alfu stižu sa one strane Atlantika. 

Osim što je u prvoj polovini tekuće godine Giulia u SAD ostvarila pad prodaje od 32%, dok je pad kod Stelvija bio nešto manji i iznosio je 20%. Amerikanci su za prvih šest meseci ove godine kupili 4.600 primeraka Alfinog SUV-a, što je poprilično razočaravajući podataka kada se sagleda uspeh ostalih konkurenata u ovom segmentu.

Kada je italijanska marka svojevremeno najavila svoj period „preporoda“, kao glavna uzdanica video se Stelvio, jer pripada veoma popularnoj klasi. Iako je danas Stelvio najprodavaniji model Alfe, ipak je sve to daleko od željenih rezultata. Ovaj SUV trebalo je da donese i značajnu prodaju u SAD, ali do toga nije došlo.

U periodu januar-jun 2019. godine, Mercedes je prodao 33.906 primeraka modela GLC, uz pad prodaje od 3,5%. GLC je tako lider po broju isporučenih jedinica u ovom segmentu. Sledi ga večiti rival, BMW X3 koji je stigao do 32.227 kupaca u Americi (+30%).

Amerikanci očito vole nemačke premijum krosovere, s obzirom na to da je na trećoj poziciji Audi Q5 koji je ostvario rast prodaje od 10% i stigao do 32.046 novih vlasnika. Od germanskih aduta u ovom segmentu i Porsche Macan je ostvario bolji rezultat od Stelvija, jer je prodat u 9.711 primeraka, uz pad prodaje od 16,6%.

Kada je reč o modelima koji stižu iz Japana, glavnu reč u segmentu ima Acura RDX koja beleži rast prodaje od 10% i 30.181 prodatih jedinica u SAD. Pad prodaje (-6%) je ostvario Lexus NX koji je stigao do 26.876 isporučenih komada. I Infiti QX50 je ubeležio blagi pad (-3,8%) i zaustavio se na 8.724 prodata automobila.

Stelvio je pretrpeo poraz i od drugih evropskih konkurenata. Range Rover Velar prodat je 8.722 primerka (+1%), Jaguar F-Pace dostigao je nivo od 7.309 isporučenih vozila (+0,8%), dok je Volvo XC60 u prvoj polovini tekuće godine stigao do 14.566 prodatih automobila uz blagi pad od 1,5%.

Alfa Romeo u međuvremenu priprema svoj drugi krosover, s tim da je u finalnom delu procesa i restilizacija za aktuelni Stelvio. „Zatezanje bora“ bi kod Stelvija trebalo da donese novi enterijer, ali i ponudu plug-in hibridnog modela, a sa ovim izmenama očekuje se da će uvećati prodaja pomenutog modela na globalnom nivou.

AutoRepublika 

(1717)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Mustang

neverovatno da glc i ostala „premijum“ shit se dobro prodaju sa preko 30 000 komada za pola godine a početna cena im je 40 000$, i to kraj jednog explorera koji starta sa 36 000$, a koji je po dimenzijama, snazi i opremi u nivou gls, x7 itd

Zoca

Novi model Explorera za 2020. ce da razbije,sve je novo i bolje,dizajn,tehnika…Moja procena prodaje u USA 30000 mesecno.Kod starog je prosek prosle godine bio oko 21000.