1. Home
  2. Vesti
  3. Proizvođači automobila u Rusiji se polako vraćaju u „pretkoroničnu“ formu (osvežena vest)
Proizvođači automobila u Rusiji se polako vraćaju u „pretkoroničnu“ formu (osvežena vest)
0

Proizvođači automobila u Rusiji se polako vraćaju u „pretkoroničnu“ formu (osvežena vest)

197
0
Podelite sa prijateljima:

Proizvođači automobila u Rusiji su, poštujući odredbe dekreta predsednika Ruske Federacije, krajem marta uvele dodatne mere protiv širenja zaraze novim virusom životinjskog porekla, koje podrazumevaju obustavu proizvodnje. Samo dve nedelje nakon zatvaranja fabričkih kapija, mnogi pogoni nastavljaju s radom, iako je još uvek prerano govoriti o uspostavljanju pretpandemijskog intenziteta aktivnosti. 

Pored smanjenog obima proizvodnje, došlo je i do prilagođavanja procesa aktuelnoj situaciji. Tako je na primer AvtoVAZ odložio početak funkcionisanja glavne proizvodne linije kako bi se izbeglo stvaranje gužvi. Juče je u sedam izjutra počela s radom traka na kojoj se montiraju vozila na grupnoj B0 platformi, dok je dva sata kasnije oživljena i proizvodnja vozila iz porodice modela Granta.

Dalje, juče u jedanaest časova je s traka krenula da silazi i čuvena Lada 4×4. S radom je nastavljeno i u Ladinim pogonima u Iževsku. Tamo se sklapaju sedani Vesta, kao i karavani.

Međutim, drugi ruski mediji, u prvom redu Kolesa, izveštavaju o velikom nezadovoljstvu radnika koji su prinuđeni da se vrate na posao. Oni ističu da su prevareni i da nije istina da su obezbeđeni higijenski uslovi za rad. Pored toga, zaposleni koji su na svojim radnim mestima, to jest u proizvodnim halama ističu, da ne samo da nije vršena dezinfekcija već da nije sprovedeno ni uobičajeno čišćenje prostorija, što rezultira s „dva prsta prašine“ na mašinama i toaletima. Povrh svega, ne rade ne kupatila gde bi se mogle oprati ruke, a i nemoguće je držati socijalnu distancu zbog velike gužve u gradskim autobusima i oko mašina u pogonima.

Fazno pokretanje proizvodnog ciklusa je u UAZ-u započeto tokom prošle nedelje. Za sada, ne više od 25% radne snage je uključeno u poslovne aktivnosti. Slične mere su na snazi i u Nižnjem Novgorodu gde funkcioniše kompanija GAZ, i gde je većina radnika upućena na rad od kuće, uz izuzetak minimalnog broja zaposlenih čiji angažman je od vitalnog značaja za očuvanje imovine u kompleksu.

Fabrički pogoni kompanije Hyundai koji su izgrađeni u Sankt Petersburgu su aktivni, doduše samo u jednoj smeni, dok velika većina administrativnih radnika obavlja zadatke iz svojih domova.

Tranzitna proizvodnja u Elabugi, u fabrici Ford Sollers je takođe obnovljena. Pa ipak, na poslu su jedino radnici koji su direktno uključeni u montažu i transport vozila ka kupcima. Za kraj da dodamo da su radne duše koje znoj prolivaju u pogonima Avtovora u Kaljiningradu, ponovo na poslu.

AutoRepublika

(197)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments