1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Elantra N je nova „džepna raketa“
Hyundai Elantra N je nova „džepna raketa“
14

Hyundai Elantra N je nova „džepna raketa“

1.75K
14
Podelite sa prijateljima:

Iako nikada nije bio bestseler, niti je ikada stekao onaj imidž koji decenijama unazad krasi modele zvane Honda Civic ili Toyota Corolla, mora se priznati da je Hyundai Elantra izuzetno bitan automobil u gami korejskog giganta. U proizvodnji je još od 1990. godine, ali je tek peta generacija, ona koja je debitovala pre desetak godina bila ta koja je stekla svetsku slavu i pokazala da se Hyundai može uspešno boriti sa najvećim svetskim automobilskim proizvođačima.

Naslednici su bili manje impresivni, možda najviše iz razloga što su očekivanja odjednom postala prevelika, a potpuno nova generacija je stigla u izložbeno-prodajne salone ove godine.

Takođe je poznata pod imenom Avante na domaćem tržištu i nudi se pogonjena bogatom paletom benzinaca i po jednim hibridom i pogonom sklopom koji koristi prirodni gas. Nedavno smo imali prilike i da testiramo najnoviju Elantru N-Line sa 1,6-litarskim turbobenzincem i manuelnim menjačem, i možemo reći da imamo samo reči pohvale po pitanju performansi, ležanja na putu i stila. S druge strane, enterijer je i dalje razvijen od jeftinih materijala i spada u kategoriju na kojoj bi Hyundai definitivno trebalo da poradi.

Ispred nas je sada nova Elantra N i donosi nam najmoćniji kompaktni automobil razvijen od strane korejskog proizvođača vozila. Strategija sa imenima kao što su N-Line i N je svakako malo konfuzna, ali ništa više nego u slučaju Audija sa S-Line i S, ili gotovo svakog drugog proizvođača. U suštini, N-Line je sportski model, ali je N verzija visokih performansi i donosi nam identičnu mehaniku koju smo već videli na Velosteru i Koni.

 

U svakom slučaju, N će lako biti prepoznatljiv na prvi pogled po veoma agresivnom stilu i sportskim branicima, kao i crvenom lajsnom koja se prostire duž celog automobila. Zadnji deo je dobio poseban spojler i šire završetke izduvnih cevi, a predstavljeni primerak je izrađen u čuvenoj „gulf“ plavoj boji. Tu nijansu je proslavio profesionalni auto-moto sport tokom šezdesetih godina prošlog veka. Enterijer je „napucan“ opremom i pruža većinu onoga šta i regularna Elantra, ali sa sportskim sedištima i nekoliko znački na kojima piše „N“.

Naravno, detalj koji privlači najviše pažnje je onaj koji se tiče mehaničkog rešenja. Spomenuti N-Line koji smo nedavno vozili je do sada predstavlja najmoćniju modifikaciju Elantre u ponudi, sa maksimalnom 201 konjskskom snagom, ali će varijanta N, podići paket na značajno viši nivo.

Naime, ispod haube se krije 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 276 „grla“ i maksimalnih 393 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosi na prednje točkove preko šestostepenog manuelnog ili osmostepenog automatskog menjača, zavisno već od izbora kupca. Prema fabričkim podacima, ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje samo 5,3 sekunde.

Naravno, sirova snaga nije jedina novina, već su unapređene i ostale vozne karakteristike. Modifikovano je i ogibljenje zahvaljujući kojem je N za oko centimetar niži od standardne Elantre, kočni diskovi prečnika 36 centimetara su gabaritiniji nego oni instalirani na Velosteru, a pneumatici su za deset milimetara širi.

Sve spomenute karakteristike bi trebalo da pruže veoma zadovoljavajuću vožnju, kako na stazi tako i u svakodnevnoj eksploataciji. Dodaćemo još da „hot verzija“ N donosi i nešto što Hyundai zove NGS (N Grin Shifts). U pitanju je funkcija koja omogućava dodatnih deset „konja“ na vremenski kratak period.

Elantra N stiže u izložbeno-prodaje salone početkom naredne godine, a eksperti smatraju da će cena na američkom tržištu iznositi oko 35 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(1752)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

14 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Lepa, oštra i moćna sa svih strana, plus unutrašnjost. Jedino se ne bih složio sa „džepna raketa“, ipak to više pristaje N modelima i20 i i30, ovo je veće od džepa 😉

TheStig

Odlično izgleda. Ne sumnjam da ide kao raketa mada i30N je dosta težak automobil, a Elantra će biti još i teža. Najveci problem ce biti cijena. I30N sa dct je 40 000 EUR. Ovo ce biti vjerovatno 45 – 50 sto je mnogo para.

Yankee

Provozao pre par sedmica … 2021 Elantra N-Line. 1,6 turbo 201 ks, 6 brzina manuelni menjac … Licno mi se sve dopalo osim enterijera, mnogo je jeftin unutra i to kad je nov, mozes zamisliti kakav ce biti za 5-6 godina.

Cekam da prodje ova kriza sa cipovima da provozam Corollu hatch pa da mogu napraviti usporedbu.

comment image

comment image

Renault Terminator

Lijepo izgleda.

S mile

Mogli bi mi procitati u nekoj suboti test, kad bi se malo raspisao, plus par fotki….da udarimo Pekiju konkurenciju u pokusaju 😀

Yankee

Isao sam sa caletom i bratom (mozes ih videti na drugoj slici) tako da nisam nesto zastajao da slikam auto. Mogao bi napisati ok analizu, ali nije to to bez dobrih slika.

s mile

ma AR bi bila puna testova, Peki standardno vredan, a kada bi moron ispričao šta i kako po salonima, plus malo komentara, eto ti srbskih testova, a ti sa USA tržišta povremeno…

pljuštali bi testovi na opštu radost,

moron

Nisi još uspeo naći (za sebe) željena nova kola sa 6MT ?

Yankee

Od Civica sam odustao jer nude manuelni samo na Si koji mi je preskup (ulazi u teritoriju Mustanga po ceni), a Corollu hatch i Imprezu sa manuelnim menjacem ne mogu da pronadjem u 100 milja udaljenosti od Milvokija zbog ove krize sa cipovima. Ne zuri mi se, Yaris jos uvek super slusa. Na kraju mozda mi pukne film i ipak kupim automatika.

Vozač toyote

Ja ću voziti auto sa ručnim mjenjacem dok god budem mogao. Automatik je za žene i invalide.

Yankee

Probaj da udjes u 21. vek. 😉 Ne zivimo vise u 1955. godini. 😉 Ja volim manuelni menjac, ali daleko od toga da mislims da je „automatik za zene i invalide“.

moron

Nema smisla kupiti bilo šta što je očito precenjeno, bez obzira na brend, pa čak i ako je neki „sveti Japanac“ 😊😊😊

Yankee

Zavisi od auta. Na neke modele i ne postoji popust cak i pre ove nestasice automobila tako da nema razlike da li kupio danas ili sledece godine. Tipa Honda Accord se i danas i pre 3 godine prodavala uglavnom za fabricku cenu, a verovatno ce i sledece godine. To mi je nekako „favorit sa strane“ iako se ne nudi sa manuelnim menjacem – ali je od svih modela najsigurnija kupovina jer su Honde pouzdane i zadrzavaju preprodajnu vrednost bolje nego bilo koji drugi auti.

Slavko

Sta se danas dobija u, do juce, budget sedanu : 5.3 sekunde do stotke. A secam se, BMW M3 E46 je to obavljao tek za desetinku manje.
Za razliku od Tucsona, pozdravljam povratak „kacketa“ iznad instrumenata.