1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao Volkswagen Amarok
Debitovao Volkswagen Amarok
3

Debitovao Volkswagen Amarok

1.12K
3
Podelite sa prijateljima:

„Evropski“ Volkswagen Amarok je predstavljen i stiže kao klon Forda Rangera s proizvodnih pogona iz Južnoafričke Republike, koje takođe deli s američkim donorom. Novitet će se pojaviti u prodaji na tržištu Starog kontinenta tek sledeće godine.

U prvi mah se činilo da se rukovodstvo Volkswagena opredelilo da ne razvija pikap kamionet Amarok druge generacije, ali im je onda kao „kec na jedanaest“ došao dogovor s američkim Fordom u pogledu zajedničkog razvoja elektromobila, zahvaljujući čemu i vidimo blizanca Forda Rangera s grbom nemačke marke. Američki adut je u trećoj generaciji predstavljen u novembru prošle godine, a evo sada i Nemca nakon brojnih tizera, video klipova i ostalih jeftinih trikova proizvođača zarad pridobijanja još mrvice besplatne medijske promocije.

Kao što je ranije i objavljivano, novi Volkswagen Amarok ima sopstveni dizajn, drugačiji od „rođaka“ iz Forda. Model nudi drugačiju rešetku hladnjaka, a sa njom se vizuelno spajaju farovi originalnog oblika, međusobno povezani tankim trakama duž gornje i donje granice prednjih svetlosnih grupacija, uz opasku da se doplatom kupcima otvaraju vrata ka ugradnji farova IQ.Light Matrix). Na prednjem delu kamioneta je vidljiv veliki element u obliku slova X (izrađen je ili „da podseća na hrom“ ili od neobojene plastike, u zavisnosti od verzije).

Profil Volkswagenovog kamioneta je ukrašen širokim i masivnim lukovima točkova, a krma je bila dekorisana originalnim zadnjim svetlosnim grupama u obliku slova E, dok je na preklopnom poklopcu, vratima tovarnog prostora (sa električnim pogonom) natpis u obliku logotipa marke i naziva marke a koji je izveden velikim slovima. Parking senzori su vidljivi na donjem delu branika.

U poređenju sa prethodnikom, novi Amarok ima manje prepuste, što bi trebalo da ima pozitivan efekat na „sveterenske” sposobnosti kamioneta, ali je u isto vreme povećano rastojanje između osovina. Dakle, dužina je porasla za 96 milimetara (do ukupne kote od 5.350 mm), dok je međuosovinsko rastojanje povećano za 173 mm (za današnji pikap, to bi bilo na nivou od 3.270 mm).

Ovo je omogućilo da se putnicima ponudi više prostora za kolena, odnosno za noge, a što će uticati na one koji sede pozadi u kamionu sa dvostrukom kabinom. Dubina potoka ili rečice koji vozilo može da savlada, povećana je sa 500 na 800 milimetara.

Pikap Volkswagena, sada u izdanju druge generacije može da vuče terete čija težina ne premašuje cifru od 3.500 kilograma, a njegova maksimalna nosivost je povećana sa jedne tone na 1.160 kg. Nosivost tereta na krovu novog Volkswagenovog Amaroka je sada 350 kilograma, što vam omogućava da na njega postavite šator za četiri osobe, a koji takođe možete poručiti opciono. Osnovne verzije su bile opremljene čeličnim felnama od 17 inča, dok su top modifikacije predviđene da ka kupcima krenu na 21-inčnim aluminijumskim felnama.

Style, Panamericana ili Aventura. Na prednjem panelu u sredini nalazi se multimedijalni ekran osetljiv na dodir. Njegova dijagonala za jednostavnije opcije je deset inča, dok za skuplje alternative on može ići i do 12 inča po dijagonali. Sistem je modifikovana verzija onog koji je poznat pod imenom Ford Sinc 4.

Displej vam omogućava da kontrolišete sistem rada uređaja za klimatizaciju, navigacionog sistema, raznih onlajn usluga, asistenta za parkiranje i podešavanja automobila. Ispod centralnog ekrana se nalaze tasteri, a sa strane su otvori za ventilaciju. VW Amarok je dobio i virtuelni „uređaj“ od 8 inča, vrhunski audio sistem i prošireni set elektronskih pomoćnika vozaču.

Asortiman motora sledeće generacije Volkswagena Amaroka varira u zavisnosti od tržišta do tržišta. Uključuje jedan benzinski i nekoliko dizel motora. Dakle, na listi su 2,0-litarski TDI sa kapacitetom od 150 i 170 konjskih snaga, kao i TDI biturbo motor iste zapremine, ali s povratom od 204 i 209 konjskih snaga. Tu je i trolitarski V6 TDI u dizel liniji, a koji proizvodi 241 ili 250 „konja“.

Još jedan kamionet se nudi sa 2,3-litarskim EcoBoost turbo motorom od 302 konjske snage. U ponudi je par petostepenih, kao i šestostepenih menjača, a verzije od srednje pa naviše, su opremljene sa desetobrzinskim automatskim menjačem, koji je zamenio osmostepenu transmisiju (takođe automatsku). Sve verzije kamioneta su dobile sistem pogona na sva četiri točka, tradicionalno nam poznat pod imenom 4Motion.

Proizvodnja novajlije će biti pokrenuta krajem ove godine na jugu Afrike, kako rekosmo, tamo gde se rađa i novi Ford Ranger. Cena nemačkog blizanca će biti objavljena kasnije, ali znamo da Amerikanac koji igra ulogu donora, staje najmanje 30.790 evra.

AutoRepublika

(1123)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prvi Amarok nije bio nista losiji od ovog ali nije dostigao potreban obim proizvodnje koji bi ne samo pokrio troskove razvoja i proizvodnje vec donosio profit. To je bio glavni razlog za udruzivanje sa Fordom i preuzimanje tehnike od novog Rendzera. Ovim udruzivanjem VW i Ford trebalo bi da povecaju obim proizvodnje sto bi im smanjilo troskove i omogucilo pristojan profit. Sto se Rendzera tice, on vec ima svoju tradicionalnu publiku dok Amarok tek treba da je osvoji. Veoma sam radoznao da vidim njegove rezultate. Kako izgleda Amarok? Gledano sa strane, Amarok ima tipicnu siluetu americkih pikapova, nista novo a… Pročitaj više »

Rikošet

Dok nije dobio 3.0 TDI motor prvi Amarok je bio sve samo ne dobar automobil…

Kada su to shvatili bilo je prekasno da se vade, mada je verzija sa Audijevim 3.0 TDI odlična, posebno ona najjača…

Na kraju kakav bio, tako i prošao, pa se iz očaja bacio u zagrljaj Fordu. No u tome nema ništa loše, jer su Amerikanci barem na tom polju eksperti…

Ono što mi je katastrofalono je ovaj tablet. Radnički automobil ne treba da ima kućno kino u kabini, ali moda je takva kakva je…

moron

U ponudi i petostepeni menjač?
„Bravo“ !!!