1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Za Artico znamo, ali izgleda da ni koža kod Mercedesa nije zaista koža
Za Artico znamo, ali izgleda da ni koža kod Mercedesa nije zaista koža

Za Artico znamo, ali izgleda da ni koža kod Mercedesa nije zaista koža

3.21K
5
Podelite sa prijateljima:

Sumnjičavi penzioner, Keri Kostelo (72) iz engleskog Safolka je, nakon kupovine korišćenog kabrioleta iz palete Mercedesove E klase (E 300C), poslao materijal kojim su obložena sedišta vozača na analizu, nakon što mu se učinio nekompatiblnim sa deklaracijom proizvođača.

Međutim, nije samo to nateralo ovog vozača na saradnju sa laboraratorijom. Od automobila koji je, iz druge ruke, platio oko 40.000 evra, očekivao je očigledno kvalitetnije materijele u enterijeru koji je proizvođač u svojoj deklaraciji opisao kao “enterijer izrađen od kože”.

Nakon što je dobio rezultate ispitivanja sirovinskog sastava materijala koji Švabe prodaju kao “kožu”, shvatio je da je u pravu, jer je prisustvo plastičnih komponentim, konkretno poliuretana, u analiziranom uzorku bilo očigledno. Starac je presavio tabak, podneo prijavu ombdusmanu zbog “lažnog reklamiranja” i dobio odštetu od 850 britanskih funti.

Naime, ombdusman je rezonovao posve logično. Ukoliko proizvođač promoviše enterijer koji je izrađen od kože, onda bi on i morao da bude zaista od kože. Otuda ovakva presuda otvara mogućnost brojnim drugim vlasnicima vozila sa trokrakom zvezdom, koji se osećaju da su dali više novca nego što je primereno, na osnovu (lažnih) deklaracija proizvođača, da zatraže i dobiju odštetu.

Da bi otklonili svaku zabunu, da napomenemo da Mercedes naplaćuje kožni enterijer u iznosu od 912,50 britanskih funti, i da se ovde ne radi o sintetičkom materijalu komercijalnog naziva Artico, koji je veoma sličan vinilu.

U vezi sa ovim slučajem, iz Mercedesa je stigao odgovor ombudsmanu na pritužbu, u kome se navodi da je “sedište zaista obloženo kožom, ali da su korišćeni i drugi materijali, kako bi presvlake sedišta zadržale svoju strukturu i rigidnost (krutost)”.

Međutim, stav Kostela je ostao dosledan: “Platio sam, sačuvaj ti Bože, puno para za ovaj automobil i očekujem potpuno precizan opis za ono što keširam. Ukoliko i drugi vlasnici krenu mojim putem, očekujem da će i ishod biti identičan kao u mom slučaju.”

S druge strane, portparol Mercedesa je izjvavio da je deklaracija proizvođača potpuno usklađena sa pravilima koja propisuju šta se može tretirati kao koža, u izradi, promociji i opisu enterijera vozila.

AutoRepublika

(3213)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Peki

Sinteticki materijali koji potsecaju na kozu cesto se koriste na poledini sedita, odnosno po obodu, od prave koze je samo sedalni deo. Moze i drugacije, bocni oslonci su kozni jer se preterano habaju, a sedalni deo je od platna, kada se radi o jeftinijoj varijanti. Potpuno kozna sedista postala su retkost posebno kod proizvodaca „generalista“, zbog cega mi se desavao da ih jedva primetno zasecem na nekom manje vidljivom delu, kako bi se uverio o cemu se radi. To sto je uradio Mercedes uobicajna je praksa, polu-istina najbolje prolazi. PS. Nije „starac“ presavio tabak, niti neki deda, cica, matorac ili… Pročitaj više »

Peki

Da, da, tu smo negde sa godinama, ali je pre svega Gospodin, Monsieur ili Mister 😉

moron

Znači, kod Du(n)stera, opcija od 370 evrija: “ Hromirani okviri ventilacionih otvora, kožni umetci na vratima,“, da tužim jer koža nije koža?

J4ZZER

Tuzi li neko VW kod nas?