Gusti dim takođe može da nagovesti nepravilno, nepotpuno sagorevanje smese vazduha i goriva, što se najčešće događa usled pada kompresije u cilindrima. Boja izduvnih gasova može varirati od svetle pa sve do crne. U našem primeru, to jest ukoliko su isparenja bele boje, verovatno se radi o tome da je smesa vazduha i goriva isuviše siromašna (benzinom, a prebogata vazduhom). Razlog tome može biti neispravan sistem ubrizgavanja goriva ili problem u sistemu usisa. Kod savremenih turbo motora, posebno benzinskih, gust beli dim u ogromnim količinama, može indikovati, i obično ukazuje na kvar samog turbo punjača, što je posao za profesionalca nadalje.

Ako dim više liči na to da je plavičaste boje, onda je moguće da se ulje probilo do komora za sagorevanje. Ulje bi tamo moglo da dospe zahvaljujući pohabanosti karika ili klipova i cilindara, odnosno zbog zamora materijala zaptivki osovina ventila. Poslednje navedeni primer se manifestuje na veoma specifičan način. Nakon hladnog starta, prisutna je ogromna količina belog dima koje nedugo potom potpuno nestane.

Činjenica je da ulje preko noći procuri kroz istrošene dihtunge stabla ventila u cilindre. A nakon pokretanja motora, to ulje brzo sagori. Pa, kada je motor u funkciji, ulje prodire u vrlo malim količinama, tako da ne možete da vidite dim.