1. Home
  2. Vesti
  3. Britanci šize jer Kinezi kupuju vodećeg ostrvskog proizvođača poluprovodnika
Britanci šize jer Kinezi kupuju vodećeg ostrvskog proizvođača poluprovodnika
2

Britanci šize jer Kinezi kupuju vodećeg ostrvskog proizvođača poluprovodnika

581
2
Podelite sa prijateljima:

Vesti o tome kako je postignut sporazum koji predviđa da ćerka firma kineske grupacije Wingtech pazari vodeću ostrvsku firmu koja se bavi izradom mikročipova Newport Wafer Fab, u transakciji vrednoj 63 miliona britanskih funti, izazvale su šok i nevericu na Ostrvu. Histerija ide do te mere da Daily Mail prenosi kako su britanski ministri zamoljeni da intervenišu i zaustave realizaciju transakcije kupoprodaje kapitala velškog društva, pod izgovorom pretnji po nacionalnu bezbednost.

Kineski entitet koji figurira u ulozi kupca, Nexperia je sudeći po izveštajima novinara, potvrdila da kupuje kapital kompanije Newport Wafer Fab locirane u Južnom Velsu, kao i firme koja je odgovorna za proizvodnju nekoliko ključnih komponenti koje se koriste u sklapanju vozila. U aktuelnom trenutku koji obeležava brutalna kriza poluprovodnika, koja se uspostavlja kao pretnja po vitalnost globalne automobilske industrije, ovakav dogovor može imati dalekometne posledice, na ovaj ili onaj način.

Ali, ako se stvari pogledaju šire, onda tamošnja javnost zaključuje da je mnogo važnije pitanje to koje otkriva ugroženost nacionalne bezbednosti, a što nema veze s automobilskom industrijom. Protivnici transakcije navode da, iako je Nexperia sa sedištem u Holandiji, ipak je u kineskom vlasništvu, kao deo grupacije Wingtech, koju opet kontroliše na indirektan način sama Narodna Republika Kina. Političari poput Toma Tugendata su takođe naglasili da Velika Britanija ne sme da okreće glavu od toga da kineske vlasti ovakvim potezima žele da uravnoteže i poboljšaju svoj geopolitički položaj kao ekonomske sile.

U strahu su velike oči, posebno kada savest nije čista, pa iako mikročipovi pronalaze svoju upotrebu u skoro svemu, počev od vozila, preko bele tehnike i televizora, telefona i svašta nečemu još, mogu biti iskorišćeni i u industrije koje nisu predviđene za miroljubive namene.

Kako bilo, britanska vlada je u ovom trenutku odbila da se umeša u priču na bilo koji način, iako ima tu mogućnost. Portparol ostrvske vlade ipak navodi da će cela transakcija biti pod budnim nadzorom vlasti.

AutoRepublika

(581)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Kinezi će lagano da pokore Svet …

Bungi

Propala imperija šizi.???100 godina ste pljačkali i ponižavali tu istu Kinu.Došla maca na vratanca.