1. Home
  2. Prezentacije
  3. Veliki sedan Hongqi E-QM5 pun kontroverze
Veliki sedan Hongqi E-QM5 pun kontroverze
6

Veliki sedan Hongqi E-QM5 pun kontroverze

641
6
Podelite sa prijateljima:

Kineski koncern FAW već neke četiri godine aktivno razvija premijum marku Hongqi. Trud nije prošao bez nagrade na matičnom tržištu, pa se za vozila ove marke tokom koronične 2020. godine, opredelilo 197 hiljada kupaca. Dok su ranije kupci ovog brenda bili oni koji su visoko kotirani u komunističkoj partiji, i mogli da dobiju samo putničke automobile, dotle su sada s nalepnicama Hongqija (Crvene zastave) dostupni i krosoveri, pa ih pored četiri modela, dopunjavaju i tri sedana u gami. 

Sada je paletu raspoloživih modela marke Hongqi pojačao još jedan putnički model (onaj s „normalnim“ klirensom), a u pitanju je veoma poseban i električan četvorotočkaš.

Sedan Hongqi E-QM5 je prvi put prikazan još u januaru, ali je sada tek spreman za masovnu proivodnju i nastup na tržištu. Vozilo s četvoro vrata krasi posve neobičan dizajn, pa se umesto prednjih svetlosnih grupa nalaze konture diodnih traka jedisntvenog izgleda. Dok su te traka namenjene vršenju funkcije dnevnih svetala, dotle udarnu rasvetu na vozilu čine farovi smešteni u uglovima branika.

Od elemenata koji ovaj model povezuju s do sada proklamovanim korporativnim identitetom brenda, tu je crveni detalj na haubi, ali to svakako nije sve.

Posmatrajući priložene fotografije, pretpostavićete da Hongqi E-QM5 pripada C segmentu, ali to je u stvari optička varka. Naime, novitet poseduje gabarite poslovne limuzine i u dužinu se prostire 5.040 milimetara, a u širinu čak 1.910 mm! Pride je i međuosovinski razmak dugih 2.990 mm.

Da je sve u proporcijama pokazje visina sedana iz Kine i ona iznosi 1.569 mm, pto je za nekih 100 milimetara impozantnija cifra nego kod nemačkih velikaša Audija A8 ili BMW-a Serije 7. U osnovnoj verziji su montirani naplaci od 18 inča, dok je zapremina prtljažnika na nivou od 433 litara.

S kontrastima se nastavlja i u kabini. Hongqi E-QM5 nudi zasebne fotelje u redu iza vozača, uz elektro podesivi nagib zadnje klupe i rasklopivim odmorištem za noge za putnika s desne strane, koji je po pravilu najmoćnija osoba u kabini.

Najvažnije ovde ne pomenusmo, a tiče se masivnog naslona za ruke postavljenog po sredini nzad. Poseduje komande za upravljanje položajem sedišta i radom uređaja za klimatizaciju koji nudi četiri individualne zone dejstva. Vredno pomena je i to što je pod kabine bezmalo potpuno ravan.

Istovremeno, radni prostor oko vozača izgleda prilično siromašno. Pred vozačem su starovremenski pokazivači, nema projekcije na vetrobranskom staklu, provetravanja sedišta, nema ni staklenog panoramskog krovnog otvora, dok su i sama sedišta poprilično jednostavne konstrukcije. Ipak, da ne grešimo dušu, nude podešavanje uz električnu asistenciju.

Najveće iznenađenje donose inforamcije o mehanici. Naime, pet metara dugi Hongqi E-QM5 je opremljen (samo) jednim električnim motorom koji je montiran na prednjoj osovini i koji proizvodi samo 136 konjskih snaga! Zato i jeste maksimalna brzina na nivou od tek 130 km/h.

Litijum-gvožđe-fosfatna trakciona baterija (razvijena od strane kompanije BYD) nudi kapacitet od samo 54 kW/h, pa je i domet s jednim punjenjem na koti od 431 kilometara, ali samo po NEDC standardima, koji u realnosti ničemu ne vrede, jer kada prevedemo cifru na stvarne životne uslove, onda je autonomija 250 kilometara. Šasija nudi multilink oslanjanje nazad i klasične amortizere.

Za svu ovu raskoš koncern FAW iska 37 hiljada američkih dolara. Na primer, obični benzinski sedan Hongqi H5 koji je tek nešto malo manjih gabarita, nudi se za svega 23 hiljade dolara, dok je električni krosover Hongqi E-HS3 s cenovnom etiketom od 35 hiljada dolara.

Do ovog trenutka su samo vladine agencije i korporativni kupci imali pristup električnom sedanu, ali će kasnije biti ponuđen i individualnim kupcima. Planovi uključuju i verziju s nedeljivom zadnjom klupom i 190 „konja“ snažnim elektromotorom.

AutoRepublika

(641)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Ovi Kinezi treba da otvore fabriku kod nas pod nazivom Crvena Zastava i da podave evropu sa ovim električnim vozilima.

igi

Već postoji, Hongqi (Crvena zastava).

Dude

Pravilan pristup. Motor 100kw, maksimalna brzina 130kmh. Normalnom coveku toliko i treba. Sve ostalo je do baterije – sto veca, to bolja.

s mile

Nisam u elektro struci, ali me je uvek čudila ta velika brzina e vozila, zašto, takva vozila bi trebala da imaju ograničenje na 130kmh, da bi što racionalnije trošila struju iz baterija, i da bi dobia što više na autonomiji.
Isto i za snagu e motora, 100kw, je fantastična cifra. Samo pogledajte na 2-3000 obrtaja, na kojima najčešće vozite, koliko snage zapravo isporučuje vaš SUS motor, negde oko 1/3 od max. Tako da ispada da vozimo sa 20-50KS skoro sve vreme. Generalno više od 1/2 snage našeg SUS motora koristimo u 10% slučajeva

BB

Tako je, a narod se pali na „koliko ima konja“… Imaš na e-vozila.com prerada gdje stavljaju motor od viljuškara od pumpe koji je 5kW (vozio sam jedan takav – Opel Kadett Suza). Sa 5 kW auto ide sasvim prirodno. E sad problem je u obilježavanju snage: SUS motor se obilježava po maksimalnoj snazi a električni po trajnoj (koju može da vozi stalno) a i ta trajna najviše zavisi od sistema hlađenja. Ovaj gore navedeni Končar od 5 kW ugrade mu forsirano hlađenje, stave veći napon, malo veće baterije (u smislu koju struju mogu da isporuče) i dobiju realnih do 30kW… Pročitaj više »

don

“Iska” sta je to, sunce ti žarko?! Predlažem da ova firma preuzme onu iz Kragujevca! Interijer siromašan ? Je li, a sta reci za teslinog dildu onda ili VW ud? Svaki dildo je takav, realan domet od 200 i kusur nije ni za k,( ako nisu u pitanju Dacia, VW opaska don)… i za svaki dildo bi se ovako trebalo kazati ali kad se auto primi na test, onda se i rijecnik promijeni! Mito je medicina najbolja!:) 5m, kraljevski komfor , sa normalnim motorima ali i kao dildo ako ćete ae nabit , za 20 keka, pa dje to ima?… Pročitaj više »