1. Home
  2. Vesti
  3. Tesla želi da proizvodi baterije u Nemačkoj, ali proizvodnja u Teksasu ima prednost
Tesla želi da proizvodi baterije u Nemačkoj, ali proizvodnja u Teksasu ima prednost
3

Tesla želi da proizvodi baterije u Nemačkoj, ali proizvodnja u Teksasu ima prednost

115
3
Podelite sa prijateljima:

Tesla je doneo važnu odluku koja direktno utiče na automobilsku industriju u Evropi. Popularni brend električnih automobila odlučio je da prioritet da proizvodnji baterija u Teksasu (Sjedinjene Američke Države). Odluka koju podržavaju fiskalne mere koje promoviše vlada koju predvodi Džo Bajden. Ali, kako Evropi šteti što Tesla proizvodi baterije na američkoj teritoriji? U centru pažnje je Nemačka.

Kompanija je privremeno obustavila planove za pokretanje fabrike baterija u Nemačkoj. Objekti koji je trebalo da imaju proizvodni kapacitet od 50 GWh i nalazili bi se pored centra za proizvodnju vozila u kojem se, da se podsetimo, već proizvodi uspešni Tesla Model Y. Teslina Gigafabrika u Nemačkoj pozvana je da igra vodeću ulogu u širenju brenda širom Starog kontinenta.

S obzirom na poreske olakšice koje će biti ponuđene proizvođačima automobila koji proizvode komponente za električna vozila, kao što su baterije, u Severnoj Americi, Tesla će ciljati svoje pogone u SAD. U centru pažnje je Gigafabrika u Ostinu u Teksasu. Kapacitet proizvodnje baterija u navedenoj fabrici biće povećan pre roka.

Kako je ranije istaknuto, ova odluka ne znači da su planovi za proizvodnju baterija u Nemačkoj definitivno otkazani. Štaviše, ove nove informacije koje su izašle na videlo u poslednjih nekoliko sati ukazuju na to da će berlinska Gigafabrika igrati aktivnu ulogu u unapređenju fabrike u Ostinu.

Specijalizovani medij Autonews ističe da će proširenje kapaciteta proizvodnje baterija u Ostinu biti korisno za inženjerski tim koji radi u Berlinu, pa čak i za komponente proizvedene u Nemačkoj.

Arne Kristijani, gradonačelnik Grinhajda, uveravao je u nedavnim izjavama da Teslini planovi da otvori fabriku baterija u Nemačkoj nisu otkazani i da je projekat još u toku: „Fabrika se još gradi“.

AutoRepublika

(115)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Zasto fabrika u Teksasu „ima prednost“? Pre svega, privredna situacija u Americi je mnogo stabilnija nego u EU. Ovde je sve problematicno, pocevsi od energije, komponenti, do tesko razumljive sume propisa, radnickih sindikata i neuracunljivih „Zelenih“, koji po pravilu ne znaju sta zapravo zele. Elonu Musku je jednostavno pun „k“ takvih natezanja.

Matija

Ovo gore sto sam rekao je OK ali je prava sustina nesto drugo, nesto sto je u gornjem izvestaju nagovesteno ali ne tako eksplicitno. Radi se o strateskoj odluci americke politike da se proizvodnja e-vozila u samoj Americi kompletira sa svim mogucim komponentama, ukljucujuci pre svega bateriju. Amerika zeli da se ogradi od EU i Kine! Ocena Zapadnih privrednih eksperata (ne politicara, oni su amateri!) da su USA i EU opasno zavisni od Kine stara je vec 2-3 godine. Americka vlada je prva koja je preduzela konkretne mere protiv ove zavisnosti! EU politicari jos uvek cute – verovatno su preokupirani… Pročitaj više »

Iznogud Časni

I nama elona muška, baterija i zelenih.