1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Da li će Škoda uspeti da preokrene situaciju za VW u Indiji?
Da li će Škoda uspeti da preokrene situaciju za VW u Indiji?
0

Da li će Škoda uspeti da preokrene situaciju za VW u Indiji?

335
0
Podelite sa prijateljima:

Volkswagen grupa je napravila veliki iskorak i preduzela ogroman rizik na tržištu Indije.

Najavljena je investicija marke Škoda u visini od milijardu evra, a novac će biti utrošen u razvoj i proizvodnju novih modela, specijalno namenjenih ovom mnogoljudnom tržištu u usponu. Pored Škode, investicija će biti usmerena i na ostale marke iz sastava nemačke grupe.

Postavlja se pitanje zašto VW smatra da će sada biti uspešniji, kada u prošlosti nije posvećivao dovoljno pažnje tržištu Indije?

Ovoga puta, nemački gigant nastupa samostalno. U prošlosti, VW je verovao da će biti uspešniji ako uđe u partnerski odnos sa nekom drugom kompanijom. Prvo je to bio tržišni lider, japanski Suzuki, ali se taj odnos završio sa velikom dozom goričine na obe strane, kada je raskinut 2015. godine. Prethodne godine, u igri je bilo potencijalno partnersvo sa kompanijom Tata Motors. Do njega nije ni došlo.

Na ovonedeljnoj konferenciji za štampu, izvršni direktor Škode, Bernhard Majer će predstaviti Volkswagenov 2.0 plan za Indiju. On je priznao da su u prošlosti postojali ozbiljni problemi koji su uslovili neuspeh na ovom tržištu koje je izrazito osetljivo na cenovnu pozicioniranost proizvoda.

„VW se grčevito borio prethodnih godina kako bi ostvario željene stope rasta na indijskom tržištu,“ rekao je Majer. „Ali, VW gaji ozbiljne ambicije za ovo tržište koje je veoma značajno, i što je u krajnjoj liniji i uslovilo predstavljanje plana, nazvanog India 2.0.“

Proizvodi VW grupe su oduvek bili preskupi da bi uspeli da ostvare neko značajnije tržišno učešće u Indiji.

„VW je pripremio više tržišnih analiza za Indiju, a troškovi su uvek predstavljali veliki problem da bi poslovanje bilo profitabilno,“ rekao je viši automobilski analitičar, zaposlen u IHS Markit, Gaurav Vangal, „Njihovi automobili su bili isuviše tehnološki napredni, i posledično skuplji, u poređenju sa konkurencijom.“

Logično, ovo se odrazilo na prihode od prodaje. Do kraja maja, prodaja Volkswagena se zaustavila na samo 16.567 vozila, dok je istovremeno Škoda dostigla 6.891 prodatih primeraka, prema podacima koje je objavio portal Bestsellingcarsblog.com. Nasuprot tome, u istom petomesečnom periodu, Suzuki je zabeležio prodaju od skoro 750.000 automobila u Indiji.

Kako bi što više uspeo da snizi troškove, VW je pristupio agresivnom lokalizovanju svoje MQB A0 platforme za automobile nižih segmenata, u Indiji. Nemci već proizvode vozila u dve fabrike locirane u toj zemlji. Sada su u postupku uspostavljanja lokalnog centra za inženjering, istraživanje i razvoj, pa će se po prvi put, i motori nemačke grupe proizvoditi u Indiji. Uz ekspanziju pogona marke Škoda, u Aurangabadu, lociranom u centralnoj Indiji, kompanija procenjuje da će doći do kreiranja četiri do pet hiljada novih radnih mesta.

Prvi automobil koji će biti proizveden po osnovu realizacije novog plana za Indiju, biće SUV nižeg segmenta, a njegov debi se očekuje krajem 2020. godine. Uslediće brojni mali automobili na istoj platformi, a nosiće oznake Škode i Volkswagena.

„Prvi put u istoriji, imaćemo globalnu premijeru u Indiji,“ kaže generalni direktor kompanije Škoda Auto India, Gurpratap Boparai.

Majer je novi, planirani SUV, opisao kao „proizveden u Indiji za Indiju,“ kao svojevrsni omaž Renaultovom sloganu koji je pratio predstavljanje malog krosevera Kwid, razvijenog i predstavljenog 2015. godine, sledeći identičnu filozofiju na koju se Majer pozvao.

Ali, čak i uz visok stepen lokalizacije, MQB A0 arhitektura je i dalje isuviše sofisticirana, što će predstavljati značajnu teškoću u ispunjavanju težnji da prodajna cena noviteta bude niska. Boparai, koji je u Škodu prešao iz indijske divizije Fiata, u aprilu, obećao je da će vozila koja VW bude radio u Indiji biti laka, prevashodno kao posledica korišćenja velikog procenta aluminijuma i čelika visoke čvrstoće.

Ipak, nade Volkswagena da će biti konkurentan na ovom cenovno osetljivom tržištu, ne leže samo u pomenutom procesu lokalizacije, već i u činjenici da su i konkurentski automobili sve skuplji.

„Uz obavezu novih bezbedonosnih standarda i emisionih normi, cena koštanja automobila će svakako biti viša za sve tržišne učesnike, odnosno proizvođače“, kaže Vangal, zaposlen u IHS.

Tokom 2020. godine, Indija planira da uvede u primenu emisione standarde nazvane Bharat Stage 6, koji su, u stvari ekvivalent evropskim Evro 6 standardima. VW navodi da će njihova gama koja će se naći na ovom tržištu biti usklađena sa tim standardima.

Majer predviđa da će kombinacija faktora koji se odnose na nemogućnost konkurencije da održi cene svojih vozila jednako niskim kao u prošlosti, uz smanjenje troškova proizvodnje i udvostručenja broja prodajnih salona, dovesti do toga da VW grupa zauzme 5% tržišnog učešća u Indiji, spram današnjih 1,6%. Da bi ovo bilo ostvarivo, i sam Majer navodi da računa na najviši stepen zadovljstva kupaca, u odnosu na konkurenciju.

Prevedeno na broj prodatih putničkih vozila, koji je iznosio prošle godine 3,61 milion, to bi značilo da bi marke VW i Škoda, trebalo da prodaju na godišnjoj osnovi oko 180.000 vozila.

Međutim, ukoliko se prognoze Renaulta ostvare, a 2025. godine indijsko tržište apsorbuje celih osam do deset miliona putničkih vozila, to bi značilo da bi godišnja prodaja ove dve marke iznosila između 400.000 i 500.000 automobila.

Škoda, pored ostalog, namerava da vozila koja bude proizvodila u Indiji, plasira i na druga tržišta zemalja u razvoju, što bi moglo da se pokaže delotvornim.

„Očekujemo da stvari krenu onako kako je zamislio VW sa ovim planom,“ procenjuje Vangal.

Ali, s druge strane, i drugi su imali slične zamisli i pokušali su da ih ostvare. Nisu uspeli. Čak i Renault, koji je postigao ogroman uspeh u početku, primenjujući istu strategiju lokalizacije proizvodnje Kwida, doživeo je ozbiljan pad prodaje na indijskom tržištu, koji se meri sa 28%. Prevedeno u broj prodatih automobila, on je za ovu godinu skroman i iznosi 36.061 primeraka.

Bilo kako bilo, VW gaji nadu da bi uspeh koji beleži Škoda, u ovom trenutku, na evropskom i kineskom tržištu mogao da doprinese sličnom ishodu i u Indiji.

„Razmišljamo i dišemo biznis. Dokaz za moju tvrdnju je i visina iznosa koji planiramo da investiramo,“ zaključio je Majer.

AutoRepublika

 

(335)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments