1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Lexus LFA iz 2012. godine je do sada prevalio samo 115 km
Ovaj Lexus LFA iz 2012. godine je do sada prevalio samo 115 km

Ovaj Lexus LFA iz 2012. godine je do sada prevalio samo 115 km

721
11
Podelite sa prijateljima:

Postoji ono verovanje da je Toyota nesposobna da samostalno razvije bilo koji automobil, barem sa malo sportskog duha, i to sa opravdanim razlozima. Model GR86 su osmislili u saradnji sa Subaruom, dok su sa Suprom otišli još korak dalje i samo nabacili svoju školjku na platformu i mehaniku koju je već posedovao BMW.

Pre pre nekih desetak godina, svako se divio inženjerskim veštinama japanskih stručnjaka kada je svetlost dana ugledao model Lexus LFA. Proizvodio se samo dve godine, i u tom periodu je pronašao 500 kupaca, a danas ga mnogi (uključujući „velikog“ Džeremija Klarksona) smatraju najboljim četvorotočkašem u istoriji.

Pokreće ga atmosferski 4,8-litarski motor sa deset cilindara. Taj agregat razvija moćnih 553 konjskih snaga i omogućava maksimalnu brzinu od 326 km/h.

Kada je bio nov, LFA je koštao oko 400 hiljada američkih dolara, ali od tada njegova vrednost je značajno porasla, pošto ga je sada moguće kupiti na slobodnom tržištu, bez potrebe i mogućnosti da Lexus određuje kome će biti prodat.

Na sajtu „Bring a Trailer“ se nedavno pojavio praktično nov primerak modela LFA iz 2012. godine, koji je do sada prešao svega 72 milje ili prevedeno na „evropski jezik“ 115 kilometara. Ofarban je u žutu boju, koja je zapravo bila najpopularnija na ovom Lexusovom modelu, a vlasnik kaže da je u pitanju ukupno 184. proizvedeni komada modela LFA. Nalazi se u gradu Arlington Hajgts u američkoj saveznoj državi Ilinois.

U oglasu se ne navode detalji o tome zašto bi neko kupio ovako retkog sportistu, a zatim ga praktično parkirao na skoro celu deceniju. Ali, vlasnik napominje da je on originalni kupac i da je kompletno održavanje radio od prvog dana. Poslednja poseta servisu je bila protekle godine kada je na automobilu zamenjeno ulje.

Ovaj konkretni primerak je jedan od baznih modela, a ne onaj poželjniji s nalepnicom Nurburgring Edition, ali i pored toga poseduje 20-inčne Forged BBS felne, keramičke kočnice, dvanaest zvučnika i još mnogo toga.

Sumnjamo da će neko imati zamerke na opremu, i to posebno na enterijer koji važi za jedan od najboljih u automobilskoj industriji. Prekriven je kvalitetnom kožom i razvijen od laganih materijala.


Devet dana pre kraja aukcije najviša ponuda iznosi 630 hiljada dolara, što nam govori da će konačna brojka biti vredna najmanje nekoliko miliona „zelembaća“. Kada pogledamo ovaj LFA, da li neko još uvek misli da Toyota nije u stanju da samostalno dizajnira pravog sportistu koji će postideti Ferrari, Lamborghini i ostale velikane industrije?

AutoRepublika

(721)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Toyota/Lexus su sa ovim modelom žargonski rečeno „prešli igricu“. Vrhunski automobil za koga je, ako se dobro sjecam, Jeremy Clarkson (Top Gear) rekao da je Lexus LFA najbolji automobil koga je vozio.

TheStig

Stig (moja malenkost) mu rekao da je to jedini automobil pored Ferarrija F12 koji bi zapravo kupio 🤣

don

I, sta bi na servisu, malenkosti?:)

Goran Jurkovic

Kakvom servisu?

TheStig

Kupio sam LFA pa ga vozio na servis.

Dezon

Unajmili su i inzenjera akustike,da bi zvuk motora dtizao do vozaca najboljim pravcima Ima na youtube sa titlovima.

Goran Jurkovic

Ne inženjera nego Yamaha inženjeri su radili danonocno na usisu i ispuhu da naprave zvuk auta.

don

Vise je primjera dje neki nisu znali , Pa ni BMW nije znao Napravit džipa alias suva pa je kupio one, kako se zovu….pa na sta im je ličio prvi X5 recimo, zivo sranje za kojeg je multipla miss!
Ni Mercedes pick upa.
Pa ni VW dok nije kupio lamba nije zna Napravit pa kačio Audija na lamba. Ali tojota to idalje ne zna, ali i ne mora da zna. Nek radi sa drugima, uštedi u razvoju ta ionako je ovo samo za prestiž, nema tu milionske proizvodnje.

Goran Jurkovic

LFA su radili najbolji Lexus inženjeri sa buđetom dostojnim za Boeing 747.
3 puta su radili od nule auto jer nisu bili zadovoljni.
Auto nije sa ovog planeta. Cijeli monokok iz jednog zapecenog komada karbona.
Daj se malo informiraj prije nego počneš baljezgati.
Btw za mase Toyota ima hibridnu tehnologiju kojoj se do sada nitko nije ni približio a kamoli prestigao.
Efikasnost dizajn pouzdanost trajnost.

Hercegovac

Iskreno, valjalo bi da se Toyota otvori i unajmi dizajnera Mazde, jer se bas nisu proslavili na polju dizajna. Iako, moram priznati novi Camry je pozitivno iznenadjenje, posebno su ukusno poslozili enterijer.

Bungi

Gledao sam na Nacinalnoj Geografiji kako se pravi Lexus LFA.Posebno me je impresionirala proizvodnja „A“stuba.Zbog veće čvrstoće posebna mašine plete karbonske niti oko jednog crijeva a potom se ubrizgava smola.Takva, upletena karbonska cijev ima ogromnu čvrstoću.Svaki komad auta se pravi na jedinstven način.Impresivno.