1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Dodge Challenger Hemi
AR pijaca klasika: Dodge Challenger Hemi

AR pijaca klasika: Dodge Challenger Hemi

223
1
Podelite sa prijateljima:

Moderno izdanje modela Dodge Challenger je često bilo predmet pisanja na AutoRepublici prethodnih sedmica. Američki proizvođač šalje u penziju svoj popularni kupe, iako se i dalje prodaje u velikim brojevima i planira da ga zameni naslednikom na, šta drugo nego na struju.

Nepisano pravilo je da kada je moderni model u centru pažnje, obično i njegovi klasični prethodnici preplave oglase, a Challenger nije izuzetak. Teško je izabrati samo jedan od njih, a za današnje izdanje AR pijace klasika, nam je za oko zapao ovaj primerak iz 1970. godine s motorom Hemi.


Originalni Dodge Challenger je jedan od onih četvorotočkaša koji je stigao prekasno na zabavu i zbog toga je prošao kao bos po trnju. Korporacija Chrysler je gledala velikane kao što su Ford Mustang i Chevrolet Camaro kako osvajaju kupce tokom šezdesetih godina prošlog veka, a njihov modela Plymouth Barracuda se prodavao na nivou statističke greške.

Odobren je poveći budžet za novu platformu pod kodnim imenom „E-Body“ za 1970. godinu ne samo za buduću generaciju Barracude već i za Dodge Challenger. I po mnogim karakteristikama ova dva modela je trebalo da budu rođeni pobednici, sa dopadljivim i agresivnim stilom i bogatom ponuda motora.

Ukoliko ste želeli da budete glavni baja u selu, onda biste birali Hemi zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara). Na papiru je razvijao 425 konjskih snaga, ali je prava brojka bila najmanje za 20% veća. Chrysler se opredelio da reklamira nižu snagu da bi zavarao osiguravajuće kompanije, čije su usluge često koštale na godišnjem nivou koliko i sam automobil.

Uparen s četvorostepenim manuelnim menjačem, Challenger Hemi je mogao da ubrza od nule do 100 km/h za 4,7 sekundi i da dostigne maksimalnu brzinu od 215 km/h. Takvo zadovoljstvo je koštalo 4.934 američkih dolara ili 37.662 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Nažalost za Challenger, pojavio se u prodaji previše kasno i baš u vreme kada je revolucija mišićavih automobila počela da jenjava, pa ni u jednom momentu nije opravdao očekivanja. Isporučeno je samo 76.935 primeraka od čega je svega 356 jedinica imalo Hemi ispod haube. Takva brojke su svakako bile razočaravajuće pre pet decenija, ali u današnja vremena Challenger je izuzetno vredan i poželjan klasik baš iz tog razloga što je redak.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1970. godine i trenutno se nalazi u gradu Džeksonvil unutar američke savezne države Floride. Originalno je prodat u izložbeno-prodajnom salonu Davenport Dodge u istoimenom gradu savezne države Ajove.

Prešao je svega 6.300 milja (10.080 kilometara), a poslednji put je vožen još 1972. godine. Naime, prvi vlasnik ga je vozio tokom prve dve godine i nakon toga slupao. Zatim ga je prodao, a novi vlasnik je popravio štetu i parkirao Challengera u hangar, gde će ostati sve do 2021. godine.

Nedavno je osvežen za ovu prodaju, tako da je uglavnom u originalnom stanju, sa izuzetkom prednjeg krila, haube i vozačevih vrata. Ovo je inače jedan od bolje opremljenih Challengera i odlikuju ga kožna sedišta, disk kočnice, 15-inčne felne, kožom prekriven krov i još mnogo toga.

Do kraja aukcije je ostalo još devet dana, a već sada najveća ponuda iznosi čak 225 hiljada dolara, pa ne sumnjamo da će konačna cifra svakako biti milionska. Challenger možda nije nadmašio Mustang i Camaro po popularnosti kada je bio nov, ali se danas ipak najslađe smeje…

Zoran Tomasović

(223)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Nizak, sirok, dugacak – jedan od najlepsih automobila sa kraja ere muscle cars. Fastback bi mu mnogo bolje stajao nego ovaj, vec tada zastareo, stepenasti rep. Po atraktivnosti stavio bih ga na isto postolje pored Mustanga Mach 1 iz 1970 godine!