1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ovaj Ferrari Enzo je postao najskuplji automobil prodat preko onlajn aukcije
Ovaj Ferrari Enzo je postao najskuplji automobil prodat preko onlajn aukcije

Ovaj Ferrari Enzo je postao najskuplji automobil prodat preko onlajn aukcije

375
1
Podelite sa prijateljima:

Epidemija virusa korone nije pogodila samo automobilske proizvođače i kupce već i aukcijske kuće. Datum održavanja nadmetanja, u organizaciji čuvene američke aukcijske kuće RM Sotheby je pomeran nekoliko puta ove godine, da bi na kraju izbor pao da se prodaja odigra virtualnim putem.

Nije bilo potrebno dugo vremena i da padne rekord, a ta čast je pripala čuvenom Ferrarijevom modelu Enzo iz 2003. godine. Reč je o jednom od najređih modernih modela italijanske firme i proizvedeno je svega 400 primeraka. Od navedene cifre 399 jedinica je otišlo u privatne ruke dok je jedan poklonjen tadašnjoj najviše rangiranoj osobi rimokatoličke crkve, Polu II.

Ferrari Enzo – prednji kraj i bok

Ovaj specijalni primerak je prodat 2015. godine za 6,05 miliona američkih dolara, što je rekord za neki Enzo, dok ga prati primerak iz naše priče. Za njega je neki vlasnik platio 2,64 miliona dolara, a takva cifra je ujedno najveća za neki automobil koji je prodat na internet aukciji.

Enzo je prethodno promenio dva vlasnika i na satu svoji cifra od prevaljenih samo 1.250 milja (2.000 kilometara). Spomenućemo da je originalna fabrička cena bila 652.830 zelenih novčanica, ali kao i kod svih retkih modela Ferrarija kupci su se otimali za njega i morali platiti daleko veću sumu.

Ferrari Enzo s otvorenim vratima

Čak i za današnje standarde, ovaj automobil pruža fantastične performanse. Njegov atmosferski 6,0-litarski motor razvija 651 konjsku snagu i 657 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h traje svega 3,3 sekunde, dok je maksimalna brzina 350 km/h. Mnogi eksperti će se složiti da je dizajn i dalje jedan od najlepših u istoriji i da ne samo što ne pokazuje godine već, da je što stariji utoliko je bolji.

Ferrari Enzo – zadnji kraj

Ovo nije jedini skupoceni Ferrari koji je pronašao vlasnika na pomenutoj aukciji, a na listu se mogu dodati još i Ferrari 288 GTO iz 1985. godine, koji je promenio vlasnika za sumu od 2,31 miliona dolara, Ferrari 250 GT Coupe iz 1958. goidne, koji je prometovan za iznos od 671.000 američkih dolara.

Ferrari Enzo – kokpit

Prodati su Ferrari B12 Superfast, proizveden 2019. godine za 355.500 zelenih novčanica, a novog gazdu je dobio i Ferrari 550 Barchetta Pininfarina iz 2001. godine. Ime vlasnika na saobraćajnoj dozvoli ovog superautomobila će biti izmenjeno nakon što bankarski službenici registruju uplatu od 308.000 američkih banknota.

AutoRepublika

(375)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

La bella macchina…