1. Home
  2. Vesti
  3. Mahindra prodaje kontrolni paket akcija u kompaniji SsangYong Motor
Mahindra prodaje kontrolni paket akcija u kompaniji SsangYong Motor
0

Mahindra prodaje kontrolni paket akcija u kompaniji SsangYong Motor

190
0
Podelite sa prijateljima:

Mahindra & Mahindra planira da otuđi kontrolni paket akcija južnokorejske kompanije SsangYong Motor, čije se rukovodstvo grčevito bori da zadrži glavu iznad vode, izjavio je u petak generalni direktor indijske kompanije. Odluka azijskog proizvođača je uslovljena željom da se povuče iz svih partnerstava koja ne donose dobit, kako bi se posledice krize izazvane novim korona virusom, lakše podnele.

„SsangYongu je potreban novi ulagač. Sarađujemo sa stručnim službama naše ćerka firme kako bismo obezbedili pristupanje novog akcionara,“ kazao je novinarima Pavan Genka.

Mahindra je još ranije izvestila javnost o visini neto gubitka u konsolidovanim finansijskim izveštajima, a koji je dostigao cifru od 258 miliona američkih dolara, i koji je u ovom periodu iskrsao kao posledica, između ostalog, i obezvređenja plasmana u korejski SsangYong, ali i učešća u kapitalu drugih povezanih lica koja su poslovala s gubitkom.

Mahindra, koja poseduje 75% udela u kapitalu SsangYonga, spasla je korejskog proizvođača vozila s povišenom pozicijom sedenja u trenutku kada se nalazio u predstečajnom stanju, tokom 2010. godine, ali od tada neuspešno pokušava da kompaniju postavi na noge. Indijci su u aprilu izjavili da obustavljaju dalje investicije u SsangYong.

„Ako se pojavi novi investitor, to će automatski značiti da ćemo poželeti da prodamo naše akcije, a to će se možda upravo i dogoditi,“ rekao je zamenik generalnog direktora Mahindre, Aniš Šah.

Kao deo primene šire strategije restrukturiranja, rukovodstvo kompanije želi da redukuje troškove koji dodatno pritiskaju kompaniju u doba koje obeležava pojava i širenje novog korona virusa. Shodno tome, uprava Mahindre razmatra ulaganja u sve entitete koji ne donose profit, i taj proces će se ubrzati u narednih 12 meseci, dodao je Šah.

Kod svih ćerka firmi gde nije izvesno da će biti izvodljivo njihovo uvođenje u zonu profita, Mahindra će tragati za partnerom koji bi mogao dati ključan doprinos za promenu smera kretanja poslovanja, ili će jednostavno zatvoriti kompaniju. S druge strane, tamo gde poslovanje donosi mogućnost povrata kapitala, tempom od najmanje 18% godišnje, nastavljamo s ulaganjima,“ zaključuje Šah.

Mahindra je ušla u ortakluk s američkim Fordom prošle godine, i sada navodi da je pandemija usporila i na neko vreme odložila formalnosti u vezi kompletiranja „spajanja interesa“ dve kompanije, ali da proizvođači svakako nastavljaju saradnju unutar novoformirane alijanse.

AutoRepublika

(190)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments