1. Home
  2. Vesti
  3. Amerikanci (ne) menjaju kompakte krosoverima
Amerikanci (ne) menjaju kompakte krosoverima
3

Amerikanci (ne) menjaju kompakte krosoverima

492
3
Podelite sa prijateljima:

Početkom godine su američki giganti Ford i Chevrolet najavili da će penzionisati svoje kompaktne limuzine Focus, odnosno Cruze i da očekuju da će većina dosadašnjih vlasnika izabrati neki od već postojećih krosovera iz iste kuće. Sudeći prema najnovijim izveštajima, taj plan je donekle uspeo, ali ni blizu u onoj meri o kojoj su se proizvođači nadali.

Kako prenosi sajt Edmunds, samo 33% dosadašnjih vlasnika modela Focus je izabralo neki od popularnih Fordovih krosovera kao što su EcoSport i Escape/Kuga. Chevrolet je prošao nešto bolje pa je tako oko 45% onih koji su ranije posedovali model Cruze prešlo na manje krosovere američkog giganta kao što su Trax i Equinox.

Obe kompanije su izjavile da su zadovoljne dosadašnjim rezultatima posebno zato što krosoveri stižu sa značajno većom prodajnom cenom. Primera radi, za Equinox je potrebno izdvojiti 6.125 američkih dolara više nego što je potrebno da bi se postalo vlasnikom Cruza, dok je u slučaju Forda cifra, to jest razlika još impozantnija i iznosi sumu od 7.255 dolara.

Kompaktni automobili i dalje čine relativno visokih 9,1% svih prodatih vozila u Americi, a deluje da nekadašnji vlasnici Focusa i Cruza zapravo najviše vole japanske rivale. Naime, iako je prodaja većine automobila niža zahvaljujući popularnosti krosovera, terenaca i pikapa, japanski predstavnici kao što su Honda Civic i Toyota Corolla su zapravo ti koji su zabeležili rast prodaje.

Edmunds takođe napominje da i ponuda krosovera od strane Honde, Toyote, Hyundaija i Kije takođe privlači nekadašnje kupce američkih kompaktnih limuzina.

Ostaje da vidimo da li će se ista priča ponoviti i sa većim limuzinama kao što su Ford Fusion/Mondeo i Chevrolet Malibu kada nestanu sa tržišta narednog leta.

AutoRepublika

(492)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ako u USA vlasnici sedan verzija focusa i cruize-a iste „menjaju“ za sedan civic i sedan corollu, meni to deluje kao veliki korak napred – za vlasnike 🙂
Nego, vidim da je u USA bio dostupan i focus 1,0 Ecoobost od 125 ks. Dakle, 3 cilindra i za Ameriku …

Yankee

Citao sam negde Fordovu analizu gde je receno da je dovoljno da zadrze samo 1/3 kupaca auta i opet ce praviti veci profit uz nizu proizvodnju od 500.000 vozila manje.
Nije to jedini I3 za Ameriku … Buick Encore GX se nudi sa dva I3 motora

moron

Da, vidim da taj Buick koristi isti 1,2 turbo ( od 1.199 ccm ) sa 3 cilindra kao i Astra FL.
Ali, drugi njegov 3-cilindrični motor ( od 1.342 ccm ), ne znam da li je to onaj iz astre FL. Verovatno jeste.