1. Home
  2. Vesti
  3. Hyundai odustaje od V8 motora
Hyundai odustaje od V8 motora
3

Hyundai odustaje od V8 motora

356
3
Podelite sa prijateljima:

Nije da su nekad i bili naročito poznati po ovakvim agregatima. 

Korejski AutoDaum javlja da će Hyundai do kraja godine reći zbogom V8 motorima, a da će na njihovo mesto stupiti turbo redni šestocilindraši. Tako će poslednji model brendova iz Hyundai grupe sa ovakvom pogonskom jedinicom biti aktuelni Genesis G90, koji će dobiti naslednika krajem tekuće godine, a taj sukcesor osloniće se na pomenute redne „šestake“.

Kia K9 se već odrekla ovakvih agregata, tako da je evidnentno da čitava priča u vezi sa V8 kod Korejaca dobija svoj završni čin. Aktuelni Genesis G90 koristi 5,0-litarski atmosferski V8 koji isporučuje 313 kW i 520 Nm. Ovo je ujedno i najsnažniji motor koji Hyundai grupa trenutno proizvodi.

Tako se Hyundai pridružuje sve većoj grupi brendova koji polako, ali sigurno okreću leđa ovakvim tradicionalno potentnim agregatima u korist novije tehnologije. Mercedes je najavio da će se u budućnosti njegovi modeli polako okretati primeni rednih šestaka u hibridnim pogonskim sklopovima umesto starih V8 motora, a i Toyota je počela polako da okreće leđa ovakvim pogonskim rešenjima.

Nove, strože emisione norme u Evropi sigurno će ubrzati smrt V8 motora u ovom delu sveta, tako da će biti pravo malo čudo ukoliko on preživi naredni Euro 7 standard.

AutoRepublika 

(356)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Sve pokušavam da se setim gde se spominje Hjundai sa V8 motorom, ne ide. Kao da ih nikad nije bilo.
Jesu li to ugrađivali u Pony, Accent, I30… Možda Tupson??
Genesis??

Bungi

Hyndai Equus.

Yankee

Hyundai Genesis (dok je Genesis bio model umesto sadasnjeg posebnog brenda) je imao V8. Hyundai Equus isto, Kia K900.