1. Home
  2. Vesti
  3. Počela proizvodnja kineskog SUV-a Haval Dargo u Rusiji
Počela proizvodnja kineskog SUV-a Haval Dargo u Rusiji
1

Počela proizvodnja kineskog SUV-a Haval Dargo u Rusiji

1.65K
1
Podelite sa prijateljima:

Dok Evropljani „beže“ iz Rusije, kineske marke zauzimaju sve veći deo tržišta u toj zemlji. 

Odlazak evropskih proizvođača iz Rusije otvara prostor za brendove iz Kine, koji će takvu priliku sasvim sigurno umeti da iskoriste. Tako usred neprilika na istoku Evrope stiže vest da je Haval počeo sa proizvodnjom krosovera Dargo u Rusiji.

U pitanju je SUV koji izuzetno liči na Jeepov Renegade, pogotovo gledano sa prednje strane. Dargo se montira u pogonu u Tuli, odakle inače dolaze i modeli Jolion, F7, F7x i H9. Inače, Dargo se na matičnom, kineskom tržištu drugačije naziva – DaGou. Ovaj SUV debitovao je tokom leta 2020. godine i Haval veruje da poseduje potencijal za ozbiljan uspeh u Rusiji i okolnim državama.

Mada je jasno da je Renegade poslužio kao izvor inspiracije za Dargo, kineski automobil je ipak većih gabarita. Dugačak je 4.620 milimetara, širok je 1.890 milimetara i visok 1.780 mm. Među osovinama se nalazi 2.738 milimetara. Celokupna rasveta je diodna (LED), dok je prečnik instaliranih točkova na nivou od 19 inča, ali Haval nudi i manje od 18 cola.

U Rusiji će se Dargo nuditi samo sa jednim motorom, bar za početak. Pod haubom se nalazi dvolitarski benzinski agregat sa turbo punjačem koji isporučuje 192 ks i 320 Nm. Snaga se na točkove prenosi putem sedmostepenog automatskog menjača sa dvostrukom spojnicom.

Kineska marka omogućila je ruskim kupca FWD i AWD varijante novog SUV-a, a interesantno je da obe verzije imaju nezavisno ogibljenje na zadnjoj osovini. Haval navodi da će prodaja modela Dargo početi ove godine, ali još uvek nisu saopštene cene za rusko tržište.

Tamošnji stručnjaci veruju da će početna cena iznositi oko 2,7 miliona rublji, što je prema današnjem kursu nekih 31.000 evra. Inače, Haval je u prvom kvartalu u Rusiji prodao 8.311 automobila, što je za 27% bolji plasman naspram istog perioda prethodne godine.

AutoRepublika 

(1650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Dobar Drago 😉