1. Home
  2. Vesti
  3. Sve što znamo o budućem Alfinom krosoveru iz B segmenta
Sve što znamo o budućem Alfinom krosoveru iz B segmenta
2

Sve što znamo o budućem Alfinom krosoveru iz B segmenta

518
2
Podelite sa prijateljima:

Alfa će uskoro značajno uvećati svoju gamu, a jedan od bitnijih noviteta svakako će biti nadolazeći krosover iz B segmenta. 

Ono što je poznato već duži period jeste da će Alfin novitet biti postavljen na CMP platformu. U pitanju je modularna arhitektura koja stiže iz nekadašnje PSA grupacije i koristi je čitav niz modela, od Peugeota 208 i 2008, preko Opelove Corse i Mokke, pa sve do Citroena C4. Ova baza u stanju je da bude temelj kako za konvencionalne, tako i za EV modele.

Nema nikakve sumnje da će i italijanska marka plairati svoj električni krosover, jer je u ovom trenutku to neophodno ukoliko žele da izbegnu probleme sa flotnom emisijom štetnih gasova u Evropi. Tako će budući adut sa uvećanim klirensom iz B segmenta moći da računa i na električno izdanje.

Bivša PSA grupa do sada je koristila isti pogonski sklop za sve električne varijante baziran na CMP platformi, a to je jedan elektromotor koji razvija 136 ks i 260 Nm, uz kombinaciju sa baterijom od 50 kWh. Tako recimo električni Peugeot 208 ima domet od 340 km, dok e-2008 može računati na autonomiju kretanja od 300 km (po WLTP protokolu). Stoga slično treba očekivati i od Alfinog krosovera,  čiji naziv još uvek nije saopšten.

Opelova Mokka biće u bliskom srodstvu sa krosoverom iz Alfe Romeo

Do sada su u opticaju bila dva naziva. Prvo se verovalo da će automobil biti „kršten“ kao Brennero, dok se u poslednjih nekoliko nedelje pojavila informacija da će ipak biti nazvan drugačije, odnosno da će mu Alfa dodeliti oznaku Palade.

Italijanski automobilski novinari veruju da će nadolazeći krosover imati dužinu između 420 i 430 cm, mada je realnije da ta brojka bude bliža donjem pragu. Što se tiče palete motora kod konvencionalnog izdanja, Alfa će najverovatnije upotrebljavati agregate iz nekadašnje PSA grupacije – odnosno izbor bi mogao da padne na turbo trocilindraš 1,2 PureTech, ali ostaje veliko pitanje da li će biti mesta za dizelaše.

Još uvek nije poznato ni gde će se proizvoditi Alfin novi model. Prve informacije su ukazivale na to da će se montaža vršiti u fabrici u Tišiju u Poljskoj, s tim da je u međuvremenu Stellantis potvrdio proizvodnju Jeepovog i Fiatovog modela na CMP platformi u tom pogonu, ali ne i Alfinog.

Kada će premijera? Alfa Romeo Brennero ili Palade, stići će na tržište 2023. godine. Tačnije, premijera bi trebalo da bude upriličena tokom proleća te godine, a proizvodnja bi počela na jesen. Naša pretpostavka je da bi u tom slučaju ovaj novitet bio isprva predstavljen na Salonu automobila u Ženevi 2023. godine.

To je ono što se tiče serijskog izdanja, no sasvim je moguće da već naredne godine vidimo konceptualnu varijantu. Kolege sa druge strane Jadrana veruju da će Alfa sigurno na idućem ženevskom auto-salonu prikazati koncept kao uvid u to kako će izgledati serijska verzija predstojećeg subkompaktnog krosovera.

AutoRepublika

(518)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„premijera bi trebalo da bude upriličena tokom proleća“ 2023. godine ?

„Već“ tada ???

Ali, i bolje je tako. Da se još malo sačeka. Jer, pošto će da koristi sadašnje delove iz PSA, bar će sve sve te komponente do tada da preleže sve dečije bolesti.

don

Cuj kad će bit’? Sutra Branislave, sutra!