1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Gabaritniji i s motorima veće zapremine Hyundai Tucson jeftiniji u Rusiji
Gabaritniji i s motorima veće zapremine Hyundai Tucson jeftiniji u Rusiji

Gabaritniji i s motorima veće zapremine Hyundai Tucson jeftiniji u Rusiji

1.76K
7
Podelite sa prijateljima:

S početkom prodaje novog Tucsona na tržištu Ruske Federacije, gde je korejski Hyundai ekstremno popularan brend, dobijamo priliku i da uporedimo tamošnje cene noviteta, s obzirom na činjenicu da se automobili azijske marke sklapaju i u toj državi, s naknadama koje se zahtevaju kod nas.

Međutim, poređenje je samo relativno, jer Hyundai nije čak ni uzeo u razmatranje da, krajem prošle godine predstavljeni Tucson, Rusima ponudi u verziji koja se prodaje na globalnim tržištima, već je direktno iz Koreje dovezao produženo izvođenje, onakvo kakvo je aktuelno u Americi, Kini i matičnoj Južnoj Koreji. Zanimljivo je to što se i tamo navodi da bi kraće (evropsko) izdanje bilo samo za trunku, ali i dalje jeftinije od ovog produženog.

Kako bilo, veći Tucson nudi međuosovinski razmak od 2.755 mm (a evropski 2.680 mm), dok je ukupna dužina krosovera na nivou od 4.630 mm spram „evropskih“ 4.500 mm. Prethodna generacija Tucsona se u dužinu prostirala na 4.480 mm. Klirens većeg noviteta iznosi 181 milimetar i opet je superiorniji od verzije koja se nudi nama (170 mm).

Kada se porede dva izdanja korejskog SUV-a, dolazi se do zaključka da stilskih razlika i nema. Celokupna izrada je podignuta na viši nivo spram prethodne generacije. Uprkos povećanju međuosovinskog razmaka, nema verzije s tri reda sedenja, dok je zapremina prtljažnika na nivou od 539 litara. Na zadnjoj osovini je nezavisno, multilink oslanjanje.

Iako je proizvodnja ovog krosovera pre par dana počela i u pomenutim ruskim pogonima izgrađenim u Kaliningradu, prvi kontigent je dopremljen iz Koreje, i nudiće se po ceni koja je viša spram one za prethodnu generaciju Tucsona, za sumu od 1.230 evra (za uvodnu varijantu), pa sve i do pet hiljada evra u bogatijim konfiguracijama.

Dole je priložen cenovnik verzije s produženim međuosovinskim rastojanjem koja će se nuditi na ruskom tržištu, dok naš cenovnik možete videti na ovom linku.

Oprema 2.0 MPI 2WD MT6 2.0 MPI 2WD AT6 2.0 MPI 4WD MT6 2.0 MPI 4WD AT6 2.5 GDI 4WD AT8 2.0 CRDi 4WD AT8
Classic 20,850 21,520
Family 22,530 22,970 23,650 25,300
Lifestyle 24,200 25,300 26,990 28,100
Prestige 27.880 29,780 30,900
Visioner 32,350 33,500

Dok se kod nas Hyundai Tucson nudi samo s turbobenzinskim i turbodizel motorima zapremine 1,6 litara, koji isporučuju od 150 i 180 konjskih snaga u benzinskim izdanjima i 115 i 136 konjskih snaga u dizel izvođenjima, u Rusiji su u ponudi različite alternative.

Naime, uvodnu ponudu čini atmosferska jedinica kodne oznake G4NL i ona pripada porodici agregata Smartstream, koja se inače koristi i u novom sedanu Elantra. Iako atmosferski dvolitraš, poseduje direktno ubrizgavanje goriva i koristi i benzin oktanske vrednosti AI-92. Razvija, kako rekosmo 150 „konja“ uz 192 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

U ovom izdanju krosover poseduje šestostepni ručni ili automatski menjač klasične konstrokcije. Može biti naručen s prednjim ili integralnim pogonom (sa spojnicom na zadnjoj osovini). Verzija s automatskom menjačkom kutijom i prenosom snage 4×4 ubrzava do stotke za 11,6 sekundi.

Evropska uvodna varijanta, „iako s više vatre“ je benzinska, i kod nas se nudi za oko 2.600 evra veću sumu od ruskog izvođenja. Razlika u ceni može donekle biti opravdana i time što „naš“ Tucson do 100 km/h stiže za 1,3 sekundu brže i nudi značajno bolji najviši obrtni moment, što i ne čudi, jer, iako je manje zapremine, agregat računa na turbo ispomoć.

Možda je zanimljivija ponuda pred Rusima ona koja uključuje turbodizel pogonsku jedinicu zapremine 2.0 litra a koja nosi oznaku D4HD. Isporučuje 186 konjskih snaga uz 416 njutn metara obrtnog momenta, a tu je i atmosferski benzinski motor 2.5 GDI sa 190 konjskih snaga i 242 Nm. Poseduje direktno ubrzigavanje.

Obe moćnije varijante poseduju osmostepeni automatik i pogon na sva četiri kraja karoserije. Ubrzanja do „stotke“ su im identična i traju 9,4 sekundi, dok je dizel nešto brži, kada je na maksimumu (201 km/h spram 197 km/h).

Da kažemo i koju reč o paketima opreme. Bazična varijanta, koja u Rusiji nosi oznaku Classic i koja bi trebalo da je ekvivalent našem Comfrotu, uključuje sledeće stavke: šest vazdušnih jastuka, ESP, klima uređaj, osmoinčni ekran multimedijalnog sistema, tempomat, kožom obmotan obruč upravljača, senzor za samoinicijativno aktiviranje farova i felne od 17 inča. Naša uvodna varijanta je bogatija za bezbednosne sisteme koji su veoma važni i kao takvi obavezni za vozila koja se nude na teritoriji Evropske unije, dok se za njih u Rusiji, mora opredeliti za najprestižniji paket opreme, nazvan Visioner.

Paket Family nudi dvozonski klima uređaj, startovanje „mašine“ tlačenjem gumba (što bi rekla brača sa zapada Balkana), kameru za pomoć pri vožnji unazad, zadnje parking senzore, grejani volan…

Kako krenusmo temeljno, da dodamo onda da tek verzija Lifestyle donosi LED rasvetu u farovima, grejanu šoferšajbnu i zadnja sedišta, krovne nosače, prednje senzore u braniku i bežičnu dopunu pamentih spravica. Prestige dopunjuje gušt sa elektropokretani i ventilisanim sedištima presvučenim u kombinaciji prave i veštačke kože, virtuelnom instrumentacijom, 18-inčnim felnama od lake legure. Sve izuzev uvodne GDI verzije nude i daljinsko pokretanje motora.

Naposletku, da kažemo da pomenuta top verzija s oznakom Visioner pred kupce stavlja i mogučnost izbora četiri varijante dekora enterijera u koži (crni, braon, svetlo sivi i tamno plavi), panoramski krov, pun set kamera, adaptivni tempomat i pomenuti koktel vozačkih asistencija nazvan Smart Sense. Nudi se i komplet točkova s felnama 19 inča, ali je pravo pitanje koliko su gume tako niskog profila trajne na ruskim, pa i našim putevima.

Pomenuti splet ispomoći vozaču Smart Sense može biti naručen i uz verzije opremljene paketima Lifestyle i Prestige, ali tada će kupac morati da iskešira za 1.280 evra veću cifru, što objašnjava i deo razlike u ceni između naše i ruske verzije Tucsona.

AutoRepublika

(1759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Volio bih da ovako hrabar dizajn vidim jednom kod Sitroena ali će to za sada ipak ostati pusti snovi.

moron

Blago Rusima. Njima u produženoj karoseriji top varijanta dizela za 33,500, a nama top varijanta 1,6 turbo benzinca u kompaktnijem izdanju za oko 4.000 više …

djole

Ne postoji ni jedan razlog za žal, što bi rekli vranjanci. Za taj novac naš kupac može da sedne u bar tri lepša, kvalitetnija, udobnija i u svakom pogledu komfornija SUV automobila. I što nije za zašostavljanje, svi sa boljom servisom mrežom u Srbiji. Pogađate, Honda CRV, Citroen C5 aircross i superiorni Mazdin CX5.

Baba Vanga

Narocito mazda ima bolju servisnu mrezu, mada ni Honda nije nista bolja. Drugo, lepota je u oku posmatraca, kvalitet je diskutabilan u tom cenovnom rangu u toj klasi npr. CRV ima meksi i tanji lim od Tucsona (znam posto je grad urnisao mom bratu CRV), ali bolji dizel motor itd., komfor je moguce izmeriti, ali opet, posmatrati komfor pojedinacno je prilicno besmisleno.

djole

To sa gradom je priča za odojčad ukoliko pored crva u isto vreme nije bio i Tuson. Kad, gde, kad i kako Vi posmatrate komfor je nešto što je lični domen. Iz teksta je vidljivo da ga ne posmatram „pojedinačno“.
Šta će Mazdi i Hondi gusta servisna mreža, to su rasni Japanci!

don

U ludoj Australiji uzmu Konu i naprave S-Poo-v koji ide na – ljudski izmet. Eto odlične prilike za naše ser(n)atore.
samo dizel!

djole

Ružniji i osetno skuplji od prethodnika, a mehanika ista. Sa ovakvim cenom nema šta da traži pored Mazde CX5 ili Citroena 5 aircross! Ali i ostalih kompakta koji su i lepši i kvalitetniji i cenovno pristupačniji.