1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Da li 4×4 iz grupacije VW funkcioniše i pri vožnji unazad?
Da li 4×4 iz grupacije VW funkcioniše i pri vožnji unazad?

Da li 4×4 iz grupacije VW funkcioniše i pri vožnji unazad?

1.81K
1
Podelite sa prijateljima:

Jedna rubika je posebno atraktivna na portalu španskog magazina Autofacil, a u njoj se obrađuju tehničke teme, gde u pomoć redakciji pristižu stručnjaci na temu mehanike, kako bi se pružio odgovor tehnički radoznalim čitaocima (internet) izdanja lista. Tako je nedavno jedan radoznalac poželeo da sazna da li integralni pogon kojim raspolaže njegov krosover Seat Ateca, funkcioniše i pri vožnji u rikverc.

Dakle, čovek s prebivalištem u Albaseteu poseduje SUV španske marke, to jest model Seat Ateca iz 2018. godine, koji je kako navodi opremljen sistemom prenosa snage na sve točkove. Čovek se upitao da li sistem radi i kada se vozilo kreće unazad, pojašnjavajući da bi to moglo biti važno u situacijama prilikom isparkiravanja, kada su recimo prednji točkovi (kao osnovni pogonski) na snegu, dok su zadnji na čvrstoj podlozi, to jest na asfaltu.

Da odgovori na upit se potrudio Pablo Poca, direktor magazina All Terrain Formula koji je napisao sledeće:

Sistem prenosa snage od motora ka pogonskim točkovima, a koji je implementiran kod krosovera Seata Atece je isti onaj koji se masovno koristi unutar grupacije Volkswagen. Sistem je proizveo švedski Haldex (kupljen od firme BorgWagner), a povezan je sa modelim iz VAG grupe koji koriste poprečno (transferzalno) ugrađene agregate. Najpoznatiji modeli iz tog skupa su Volkswagen Golf, Audi A3, Seat Leon…

Da ne bismo previše nabrajali, tu su svi kompaktni automobili grupacije koji imaju pravo na njega. To je sklop koji je podešen da predviđa, anticipira, i kao takav nije pasivan. Naime, senzori analiziraju u realnom vremenu gubitak trakcije na točkovima prednje ili zadnje osovine, kako bi prilagodili količinu obrtnog momenta koji se šalje na dve osovine, pomoću spojnice, multidiska koji ih povezuje.

Ovaj sistem funkcioniše po istim principima nezavisno od toga da li se vozilo koje ga poseduje kreće ka napred ili pak unazad. Dakle, kada ubrzavate, ako prednji točkovi proklizaju, spojnica će aktivirati pogon na zadnjoj osovini, čak i kada se vozilo kreće unazad. Pomenusmo da je sistem proaktivan, što je promena koja se desila unutar Volkswagena od 2008. godine, kada se sa sistema Haldex četvrte generacije, prešlo na modernije sklopove petog naraštaja.

Mi smo na ovu temu pisali više puta, pa ovde možete čitati o različitim sistemima prenosa snage kod nemačkih premijum marki. Poredili smo i sisteme 4WD i AWD.

AutoRepublika

(1814)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Dakle, kada ubrzavate, ako prednji točkovi proklizaju, spojnica će aktivirati pogon na zadnjoj osovini, čak i kada se vozilo kreće unazad. Pomenusmo da je sistem proaktivan,“

Ako se pogon na zadnjoj osovini aktivira tek kada prednja počne da proklizuje (pre toga ne može nikako ), na koji to način je Haldex pete generacije „proaktivan“ ?