1. Home
  2. Zelene strane
  3. Hyundai modernizuje i na više tržišta nudi vodonični kamion
Hyundai modernizuje i na više tržišta nudi vodonični kamion
0

Hyundai modernizuje i na više tržišta nudi vodonični kamion

150
0
Podelite sa prijateljima:

Ponovo priča o vodoniku! Nedavno je globalnim medijima procirkulisala vest o početku testnog procesa čuvenog kamiona Mercedesa Actrosa, ali pogonjenog komprimovanim vodonikom, a evo sada i Korejci podsećaju da imaju svog konja za vodoničnu trku. Pod markom Hyundai se već proizvodi serijski kamion X-Cient. Koristi vodonične gorivne ćelije i o njemu smo pisali u više navrata. 

Kako bilo, Azijati planiraju da krajem leta, koje će verovatno i doći u nekom trenutku i na naš Balkan, pripreme i prikažu modernizovanu verziju teškaša. Pride, ideja je i da se novitet ponudi na većem broju tržišta.

Dakle, u ovom trenutku se Hyundaijevi vodonični kamioni mogu videti jedino na švajcarskim drumovima. U toj zemlji ih je ukupno 46 primeraka, dok je ideja konstruktora da ih bude još 160 jedinica. Pridošlice na švajcarsko tržište će biti iz restilizovanog kontigenta.

Modernizovani X-Cient Fuel Cell je pokretan sagorevanjem komprimovanog vodonika kako bi se energijom nahranio 350 kW snažni električni motor, koji je u stanju da obezbedi maksimalan obrtni moment od 2.237 Nm. Deklarisana autonomija s jednom dopunom vodonika pod visokim pritiskom u cilindrima (rezervoarima) iznosi do 400 kilometara. Pomenuti cilindri su osmišljeni za skladištenje 31 kilograma gasa. Mogu biti dopunjeni na specijalnim stanicama za dopunu, što je proces koji ne bi trebalo da traje duže od osam minuta, okvirno rečeno.

Pored Švajcarske, veruje se da rukovodstvo marke Hyundai želi da pošalje svoje vodonične teškaše i na ostala evropska tržišta. Tako se govori o planovi koji predviđaju realizaciju oko 1.600 ovakvim „mašina“ na Starom kontinentu do 2025. godine. Takođe, Korejci teže tome da započnu s prodajom ovog modela kamiona i na kineskom tržištu, i to što pre.

Šta kažu naučne činjenice o budućnosti vodonika kao energenta, pročitajte u analizi koju smo nedavno objavili.

AutoRepublika

(150)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments