1. Home
  2. Zelene strane
  3. Zeleni nisu uspeli da ogade tu boju upravi BMW-a
Zeleni nisu uspeli da ogade tu boju upravi BMW-a
3

Zeleni nisu uspeli da ogade tu boju upravi BMW-a

982
3
Podelite sa prijateljima:

Nemačko ekološko udruženje je želelo da zakonskim putem prisili BMW da počev od 2030. godine prestane da prodaje vozila pogonjena motorima SUS, ali ideja nije prošla na sudu. Zelenima sud nije dozvolio čak ni da podnese tužbu protiv bavarskog proizvođača. Barem za sada…

Nemačka ekološka pomoć (German Environmental Aid – DUH) je tako registrovala neuspeh s tužbenim zahtevom protiv proizvođača luksuznih vozila, kompanije BMW AG, a u kojoj ih je teretila za iskazivanje nedovoljne brige za zaštitu prirode.

Okružni sud u Minhenu je juče odbacio tužbu koju je podeno DUH, a kojom je traženo da BMW prestane da prodaje benzinske i dizel automobile počev od 2030. godine, pa nadalje. Zadiranje u opšte pravo ličnosti koje tužioci ističu, od strane suda je procenjeno da se ne može isključiti od samog početka, ali su tužbe trenutno neosnovane, objasnilo je sudsko veće. Odluka još nije pravosnažna, jer DUH ima pravo na žalbu.

DUH je tražio izjavu o prekidu koju bi potpisao BMW, u kojoj bi se kompanija, između ostalog, obavezala da od 2030. godine više neće proizvoditi automobile pokretane motorima s unutrašnjim sagorevanjem. Ona je tvrdila da emisija gasova staklene bašte ometa opšte pravo ličnosti. BMW se, s druge strane, poziva na jedinstvene evropske zakonske zahteve za emisiju štetnih isparenja, za koje uprava kompanije kaže da sveobuhvatno sledi. Sud je procenio da argumenti proizvođača imaju veću težinu od onih koje iznosi nesuđeni tužilac.

DUH je u septembru već iskusio neuspeh sa sličnom tužbom protiv Mercedes-Benza, dok je proces slične sadržine još uvek akutelan protiv Volkswagena. Nakon revolucionarne presude Saveznog ustavnog suda o zaštiti klime koja je doneta 2021. godine, DUH i ekološko udruženje Greenpeace najavili su da će tužiti proizvođače automobila i Wintershall. Konkretno, udruženja pozivaju proizvođače automobila da ukinu proizvodnju motora sa unutrašnjim sagorevanjem do 2030. godine, pozivajući se na zahteve Pariskog sporazuma o zaštiti klime.

Na osnovu ove odluke nisu očigledne nikakve posebne karakteristike koje bi dovele do ponovne procene u odnosu na inicijalnu, navodi Okružni sud u Minhenu. „Po mišljenju sudskog veća, građansko-pravne obaveze tuženog koje prevazilaze javno-pravne obaveze, na primer zbog nepostojanja zakonske regulative, trenutno ne postoje, „iako će možda biti potrebno izvršiti prilagođavanja.“

AutoRepublika

(982)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Doklen ide ovo zeleno ludilo to nevjerovatno…

Lovro

Zeleni „ekoloski“ pokert je novi komunizam, samo su umesto crvene zastave uzeli zelenu, ali prakticno forsiraju jednoumlje. Ogadili su ekologiju

BB

Pa isti su im i finansijeri…