1. Home
  2. Life
  3. Mini kamper Baikal utemeljen na Buhanki dobija serijsku verziju
Mini kamper Baikal utemeljen na Buhanki dobija serijsku verziju
1

Mini kamper Baikal utemeljen na Buhanki dobija serijsku verziju

615
1
Podelite sa prijateljima:

Čini se da je ovaj kombi nastao i pre same automobilske industrije. Toliko dugo traje njegov životni vek i, što je još i najveći štos, izgleda da se Buhanka nikada ni neće penzionisati. Naprotiv, ovaj žestoko demodirani i prevaziđeni, ali nadasve jeftini automobil stalno dobija neke nove modifikacije. 

Tako je nedavno objavljeno da će u Uljanovskom zavodu uskoro započeti sa montažom skromnog kontigenta mini kampera, a koji bi bio utemeljen na ovom, čini se kultnom kombiju.

U suštini, veoma slična varijanta ovog SUV-a je, u formi prototipa prikazana tokom prošle godine, ali tada, izgleda da je niko nije uzeo za ozbiljno. Hoćemo reći da je malo ko tada uopšte pomislio da bi takav automobil ikada mogao postati serijski. Ali avaj!

Jasna stvar, niko u fabrici u Uljanovsku neće odobriti enormne troškove za prilagođavanje proizvodnih postrojenja činu montaže vozila ovog tipa, koji je inače ograničenog obima tražnje. Ipak, ćerka firma čuvenog ruskog zavoda, Avtodom, za koju se baš i ne može reći da je anonimna, će biti ta koja će upriličiti maloserijsku proizvodnju zanimljivog izvođenja Buhanke.

Omaleni karavan deluje zabavno. Plastične „naočare“ koje su na nosu vozila spojile farove, kao i visoka nadgradnja montirana na krovu četvorotočkaša, malo su podmladile sliku modela, u pokušaju da se sakrije godište izvornog automobilskog koncepta iz Rusije. Takođe, pažnje vredna je i sklopljena tenda.

Ali, ako se na spoljašnosti kampera ne mogu skriti godine, onda se za dizajn i organizaciju enterijera svakako moraju izabrati pohvalne reči. Sve deluje dobro promišljeno, a očigledno je i da se na konfiguraciji prostora ozbiljno razmišljalo.

Glavna stavka u kabini jeste transformišuća sofa namenjena putnicima. Kao što je i opisasmo, može se preobratiti u krevet dužine 1,95 metara, ali je verovatno vredniji podatak o širini istog od komotnih 1,2 metara. Kada se upotrebe sve mogućnosti koje karavan pruža, moguće je ovde skromno smestiti i četiri osobe.

Od dodatnih pogodonosti koje pruža kamper, treba naglasiti ugrađeni frižider, sudoperu s dva rezervoara vode od po dvadeset litara, garderobere za odlaganje različitih stavki odeće i ostalih predmeta, a tu je i mesto za prevoz pokretnog toaleta.

Predstavljeni kamper nije bio podvrgnut temeljnim izmenama koje bi doticale nove tehničke specifikacije. To znači je vozilo pokretano poznatim motorom ZMZ, koji odbacuje 112 konjskih snaga, i koji sarađuje s petostepenim ručnim menjačem.

Mogućnosti specijalne verzije Buhanke na lošim terenima su samo blago unapređene, i to isključivo zahvaljujući montaži sistema za podizanje, kao i nazubljenih guma.

Koju cenu je proizvođač zamislio da opredeli za Baikal još uvek ne znamo jer konstruktor je nije ni objavio, ali se zato zna da će proizvodnja malog kontigenta biti pokrenuta u veoma bliskoj budućnosti. Dodatno vredno pomena jeste to što će ovaj model biti ponuđen i na izvoznim tržištima, pored toga što će biti dostupan i domaćim, ruskim kupcima.

AutoRepublika

(615)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ovo u suštini i jeste pravi kamper, može na sve terene, za bijeg od svakodnevice. A i vjerovatno ne bi trebalo da bude puno para.