1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Renault i Nissan se spajaju u jednu kompaniju
Renault i Nissan se spajaju u jednu kompaniju
0

Renault i Nissan se spajaju u jednu kompaniju

622
0
Podelite sa prijateljima:

Nissan i Renault su trenutno angažovani u diskusijama, koje bi mogle da rezultiraju novim entitetom u automobilskoj industriji. Pregovore, naravno vodi, Karlos Gon.

Renault i Nissan Motor su u pregovorima u vezi sa spajanjem dve kompanije, što bi za posledicu imalo kreiranje nove kompanije, sa ujedinjenim akcijama na berzi.

Ukoliko dođe do dogovora, to bi bio kraj za aktuelnu alijansu, a bila bi oformljena nova korporacija. Ovi podaci nisu zvanični ali su došli od pouzdanih izvora, koji nisu za sada želeli da budu imenovani.

Renault trenutno poseduje 43 odsto udela u Nissanu, dok japanski gigant u svom vlasništvu ima 15 odsto francuskog partnera. Karlos Gon, predsednik obe kompanije, vodi pregovore, i u slučaju ostvarivanja zajedničkog entiteta, on će biti na njegovom čelu, što i ne čudi.

Umešane strane diskutuju o transakciju u okviru koje bi Nissan praktično predao Renaultove akcije novoj kompaniji. Nissanovi akcionari bi takođe dobili udeo u novom entitetu u zamenu za njihova sredstva. Sedišta bi bila zadržana u Japanu i Francuskoj.

Ipak, po mnogima, dolazak do konačnog dogovora neće biti lak.

Vlada Francuske poseduje 15 odsto Renaulta i mogla bi da bude nevoljna da nekom drugom prepusti kontrolu nad paketom i praktično razvodni svoj uticaj.

I francuske i japanske vlasti bi takođe trebalo da odobre dogovor. Ono do čega može da dođe je da zauzmu rigidne stavove u vezi s tim gde bi nova kompanija trebalo da ima glavno sedište.

Glavne opcije se odnose na London ili Holandiju, gde i FCA ima svoje korporativno sedište, dok su centrale u Italiji i SAD zadržane.

Bez finalne odluke

Nije došlo do konačne odluke u pregovorima, koji traju već nekoliko meseci. Zapravo, do odluke bi moglo ni da ne dođe.

Portparol Renault-Nissan alijanse je rekao da grupa ne komentariše glasine i spekulacije, dok je portparol francuskog ministarstva finansija odbio da da izjavu. Predstavnici Nissana i Renaulta takođe nisu želeli da daju izjave.

Reuters je saopštio, ranije ovog meseca, da je Nissan u pregovorima oko kupovine udela Vlade Francuske u Renaultu. Renault –Nissan alijansa je izjavila tada da su bilo kakvi pregovori oko transakcije akcija „čista spekulacija“.

Gon se obavezao da zacementira Renaultovo partnerstvo sa Nissanom, rekavši u Februaru da bi kompanije iznašle plan „da alijansu učine ireverzibilnom“. Šezedeset četvorogodišnji brazilsko-libansko-francuski biznismen je napustio poziciju generalnog direktora u Nissanu prošle godine, da bi mogao više da se fokusira na partnerstvo.

Dve kompanije teže tome da udvostruče zajednička ulaganja na 10 milijardi evra do 2022. (počev od 2016.).

U aprilu, Mitsubishi Motors, čiji je najveći udeo poseduje Nissan, dodatno će se integrisati u alijansu, i to sa pridruživanjem u organizaciju podele kupovina komponenti.

Prognoza prodaje alijanse je 14 miliona jedinica do 2022., u odnosu na 10,6 miliona prošle godine. Volkswagen grupa, najveći svetski proizvođač automobila, prodao je prošle godine 10,7 miliona vozila.

Neuravnoteženo vlasništvo

Dok su kompanije utvrdile brojne prednosti koje im donosi  partnerstvo, to bi moglo da bude iskomplikovano dok se neuravnoteženosti vezane za vlasničku strukturu ne reše.

Gon je prošlog meseca ponovio da se Japan neće složiti sa čvršćom strukturom ukoliko Francuska ostane akcionar. On je takođe rekao da ne pokušava da ubedi državu Francusku da redukuje svoj udeo u Renaultu.

„Oni su odlučili da ili budu tu ili izađu“, rekao je on. „Iskreno, ja ni ne otvaram ovu temu. Samo u obzir uzimam da imam akcionare za koje želim da budu zadoboljni na najbolji mogući način, kao i da osiguram da oni razumeju nau strategiju i cene naše rezultate.“

Priredio: Pavle Barta

Izvor: Bloomberg

Fotografija: Patrick T. Fallon/Bloomberg

 

(622)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments