1. Home
  2. Life
  3. Lifestyle
  4. Predstavljen ručni sat s 16 cilindara, 2 turbo punjača i jednom radilicom
Predstavljen ručni sat s 16 cilindara, 2 turbo punjača i jednom radilicom
2

Predstavljen ručni sat s 16 cilindara, 2 turbo punjača i jednom radilicom

6.10K
2
Podelite sa prijateljima:

Kao rezultat nedavno uspostavljenog partnerstva između kompanija Bugatti i Jacob & Co. nastao je časovnik inspirisan hiperautomobilom B16 Bugatti Chiron. Za razvoj ekskluzivnog sata, koji je nazvan Bugatti Chiron Tourbillon, je bilo neophodno uložiti godinu dana rada.

Glavna karakteristika časovnika se odnosi na njegov mehanizam koji predstavlja, od safira izrađenu, repliku šesnaestocilindarskog biturbo benzinskog agregata koji pokreće legendarni hiperautomobil francuske marke.

„Prava“ pogonska jedinica Bugatti Chirona

Osnovne dimenzije časovnika (širina i dužina) su 54 milimetara x 44 milimetra, uz debljinu od 15,6 milimetara. Poseduje 51 rubin u mehanizmu. Vodootporan je i trpi pritisak koji se generiše na dubinama od 30 metara. Narukvica mu je izrađena od gume, dok je preklopna kopča zasnovana na titanijumu.

Ono što je zaista impresivno kada govorimo o prezentovanom časovniku jeste to što „motor s unutrašnjim sagorevanjem“ koji zauzima ogromnu većinu zapremine kućišta i koji koristi tourbillion-ski regulator, radi kao pravi, ukoliko se aktivira starter na boku kućišta. Vidljivo je kako klipovi rade u ritmu „gore-dole“, i kako se radilica okreće dok se i minijaturni turbo punjači „vrte“.

Duž ivice je moguće zapaziti i elemente koji predstavljaju omaž delovima sistema oslanjanja vozila.

Inače, Bugatti Chiron predstavlja primer preterivanja u automobilskoj industriji. Poseduje osmolitarski biturbo agregat s pomenutih 16 cilindara razbacanih u W konfiguraciji. Motor je centralno pozicioniran i kao takav odbacuje 1.500 konjskih snaga, što glatko omogućava postizanje brzina koje premašuju 400 kilometara na čas.

Kompanija koja je predstavila jedinstven časovnik planira da izradi svega 250 primeraka istog, uz astronomsku cenu od 280 hiljada američkih dolara po komadu.

AutoRepublika

(6098)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Prosto se divim mehaničkim satovima. Ta preciznost i kompleksnost mehanizma u tako malom pakovanju je zadivljujuća.
Gledao sam (na internetu jbga) neke satove koji su omaž automobilizmu, stvarno ima fascinantnih primera i kompleksnih mehanizama ali su ovde, čini mi se, stavili dva odvojena mehanizma. Jedan pokazuje vreme i koristi tourbillon a drugi je animacija rada motora.
Lično bih najviše voleo jedan „Tag Heuer Monaco V4“ jer ima pogon za navijanje preko zupčastih remena kao na motoru, u normalnom kućištu.

S mile

Po meni nisu rekli najvazniji podatak. Koliko ccm / KS ima ovaj motor u satu… Xe.. Xe.. Xe…