1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Ustanovljeno koji je japanski automobil najbezbedniji
Ustanovljeno koji je japanski automobil najbezbedniji

Ustanovljeno koji je japanski automobil najbezbedniji

1.06K
0
Podelite sa prijateljima:

Ekvivalent svima nama poznate organizacije Euro NCAP za teritoriju Japana jeste Japanski program za bezbednosne provere novih automobila (The Japan New Car Assessment Program – JNCAP). Upravo ova organizacija je odredila kji je najbezbedniji automobil koji dolazi iz te azijske države, a ispostavilo se da se radi o karavanu druge generacije koji je prezentovan po prvi put tokom prošle godine i koji dolazi s oznakama Subarua Levorga.

Sprovedeni testovi su doveli do toga da pomenuti Levorg zaradi rekordnih 186,91 od ukupno dostupnih 190 poena. Nijedan automobil koji je testiran prošle godine nije uspeo da zabeleži bolji finalni skor.

Karavan je podvrgnut iskušenju koje je podrazumevalo čeoni udarac u prepreku koja je dovoljno fleksibilna da se deformiše. Test se izvodi pri brzini kretanja vozila od 64 kilometara na čas, dok je aktuelan i onaj gde je prilikom udara stepen preklapanja u odnosu na objekat od 40%. Ta muka na koju se baca automobil se odigrava pri brzini kretanja od 55 kilometea na sat, dok je sam udarac zamišljen kao kontakt s čvrstom barijerom, onom koja neće promeniti oblik nakon udara.

Od ovih tipova provera koje podrazumevaju sudare s različitim objektima, pri različitim scenarijima (brzina, mesto kontakta i slično), upriličen je i test udara po boku vozila. Dodatno, testirana su i sedišta, a isto tako je improvizan i neželjeni kontakt s pešakom. Analizirani su preventivni bezbednosni sistemi, kao i sistem elektronskog poziva u slučaju saobraćajne nesreće.

Naš Perica Rajković je ranije testirao Levorg prve generacije i taj test (uostalom kao i ostale) zaista toplo preporučujemo, ali mu naslednik još uvek nije dopao do ruku. Kako bilo, novitet je predstavljen prošlog avgusta i zasnovan je na platformi SGP, koja je ujedno temelj i za model Impreza. Gama motora uključuje i novi natpunjeni CB18 koji nudi 1,8 litara zapremine i direktno ubrizgavanje goriva. Agregat isporučujue 177 konjskih snaga i uparen je kontinualnom transmisijom koju japanski proizvođač naziva Lineartronic CVT. Tu je i spojnica na zadnjoj osovini, kao i čuveni sistem prenosa snage na sva četiri kraja karoserije.

Model se nudi i na našem tržištu. Paleta Subaruovih četvorotočkaša koja je dostupna kod nas uključuje pored glavnog junaka ove priče, Levorga i modele: Outback, Forester i XV.

AutoRepublika

(1062)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments