1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW i Daimler bi pod hitno trebalo da uđu u saradnju u oblasti električnih vozila
BMW i Daimler bi pod hitno trebalo da uđu u saradnju u oblasti električnih vozila
1

BMW i Daimler bi pod hitno trebalo da uđu u saradnju u oblasti električnih vozila

166
1
Podelite sa prijateljima:

Dve od najvećih prepreka vezanih za električne automobile su visoka cena i ograničena ponuda. Volkswagen se upustio u rešavanje tih problema povećavanjem obima proizvoda na električnoj arhitekturi, čak i ukoliko bi to moglo da znači potencijalno razotkrivanje tehnologije rivalima.

Ono što je važno je obim ponude i ko će ga prvi dostići, rekao je šef VW grupe, Herbert Dis, koji planira da proda 22 miliona električnih vozila do kraja 2028. Samo s adekvatnim obimom se može ostvariti pristup novoj generaciji hemije za ćelije, smatra Dis.

Nesigurni šta može da ih čeka u sledećoj dekadi, BMW i Daimler nezavisno troše milijarde evra na razvoj sopstvenih fleksibilnih platformi, koje mogu da ugoste bilo kakvu vrstu pogonskog sistema, ali kompromisi su neizbežni u tom procesu. Razvojem posebne arhitekture za električna vozila, VW grupa može postići duže međuosovinske razmake, veoma kratke prepuste i kabinski prostor svojstven automobilima iz viših segmenata. VW je demonstrirao da se na istu EV šasiju mogu implementirati različite karoserije, s tim što koncepti variraju u rasponu od kompaktnih hedžbek modela preko pet metara dugačkog kombija do stilski izražajnog bagija, i to sve u okviru jedne marke.

Dakle, vreme je za BMW i Daimler, čija se dobit „klima“ pod težinom ogromnih investicija, da razmotre eventualnu saradnju na kreiranju zajedničke EV platforme, naravno, između ostalog u cilju redukovanju troškova.

Niži stepen mehaničke složenosti znači i manju potencijalnu mogućnost za diferenciranje kada je hardver u pitanju, koji u najvećoj meri zavisi od skupih baterija, čije se ćelije kupuju od istih snabdevača. Drugi aspekti, kao što su enterijer i dizajn, mogu biti u velikoj meri različiti, uprkos standardizovanom električnom sklopu.

Šef prodaje Volkswagena, Jirgen Štakman, tvrdi da će iskustvo kupaca u domenu digitalnog igrati sve važniju ulogu, jer samo oko 10 odsto budućih inovacija će se odnositi na hardver, odnosno sam automobil.

„Diferencijacija, što se konkurentnosti tiče, dodatno će rezultirati iz softvera, što se odnosi na sve od konektivnosti, preko aplikacija, pa do koherentnog ekosistema marke“, rekao je Štakman.

BMW i Daimler su već ušli u partnerstvo s VW grupom u cilju sticanja Nokijinog ogranka za digitalno mapiranje visoke rezolucije – HERE. Takođe, navedeni proizvođači automobila su deo Ionity konzorcijuma vezanog za mrežu stanica za brzo punjenje. U februaru, BMW i Daimler su se složili da udruže usluge prevoza u novi zajednički poduhvat, a nedavno su obelodanili planove vezane za saradnju na novoj generaciji autonomne vožnje Nivoa 3 za primenu na auto-putevima za proizvode koji dolaze posle iNEXT-a.

S druge strane, šef finansija BMW grupe, Nikolas Peter, kaže da nije bilo razgovora s Daimlerom u vezi sa zajedničkim razvojem EV platforme. „Mnogo važnije od ostvarivanja obima radi snižavanje troškova vezanih za baterije su istraživanje i razvoj nove, priuštive hemije za baterijske ćelije“, kaže on.

U oblastima kao što su platforme i standardi, saradnja između direktnih konkurenata nije baš tako lako ostvariva, posebno kada umešane strane započnu da „vagaju“ balans, rekao je Markus Vinkler, šef sektora globalne automobilske prakse u konsultantskoj firmi Capgemini. „Kada je u pitanju trenutak isitne, kada je stvar gotova, prva misao svih je ’gde je moj sopstveni interes?’, umesto da je to ’gde  je tu dobit za sve?’“, rekao je on.

Čak i da se Mercedes i BMW sutra slože da udruže snage na novoj EV platformi, vreme nije na njihovoj strani. Usklađivanje ritma proizvoda je ključno, jer može potrajati godinama dok novi partneri ne ostvare bilo kakvu realnu uštedu. Što ranije počnu, veća je dobit. Audi i Porsche već sada uživaju u dvogodišnjoj saradnji. Njihovi prvi modeli treba da pristignu na tržište krajem 2021. Oni bi mogli da pronađu formulu za materijalnu dobit, mnogo pre nego BMW i Daimler.

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Volkswagenu su potrebni partneri za deobu troškova u mnogo manjoj meri nego Daimleru i BMW-u. Znatno veći broj marki podnosi nabujale troškove kod VW-a.