1. Home
  2. Life
  3. Nio ET7 sa polučvrstom baterijom od 150 kWh postiže domet od 1.044 km
Nio ET7 sa polučvrstom baterijom od 150 kWh postiže domet od 1.044 km

Nio ET7 sa polučvrstom baterijom od 150 kWh postiže domet od 1.044 km

1.84K
24
Podelite sa prijateljima:

Vilijam Li, suosnivač i izvršni direktor kompanije Nio, lično je testirao novu polučvrstu bateriju (semi-solid state battery – SSB) kapaciteta 150 kWh. Dok su vozili veliku limuzinu Nio ET7, Li i njegov suvozač dostigli su domet od 1.044 kilometara sa preostalim kapacitetom baterije od 3%. To bi najverovatnije obezbedilo dodatnih 30 km dometa.

Četrnaestočasovno putovanje se prenosilo uživo onlajn, počevši u nedelju ujutro u 6:32 na stanici za zamenu baterija (battery swap station – PSS) u Šangaju. Lijev suvozač bila je Šen Fei, direktor kompanije Nio Power. Tokom putovanja, Vilijam je otkrio da je baterija od 150 kWh već testirana na ruti između Kunminga i Beihaija, postavljajući rekord za masovno proizvedena električna vozila koja prelaze 1.145 kilometara.

92% vremena (957 km), ET7 je vožen u režimu Niovog sistema autonomne vožnje nazvanog Navigate-on-Pilot+ (NOP+). Maksimalna brzina je bila ograničena na 90 km/h, a potrošnja energije je bila 13,2 kWh/100 km. Prosečna brzina bila je 83,9 km/h. Vreme putovanja je bilo 12,4 sata, bez zaustavljanja i pauza, a ukupno 14 sati.

Proizvođač baterija WeLion New Energy Technology iz Pekinga jeste kompanija koja je razvila 150 kWh SSB. Najavljena je pre tri godine na Nio Day 2020 (održanom u januaru 2021) kada je lansirana Niova prva limuzina, ET7.

Pojedinačna ćelija ima gustinu energije od 360 Wh/kg, dok ceo paket ima gustinu energije od 260 Wh/kg. Nio tvrdi da baterija ima super efikasno hlađenje koje je šest puta jače nego kod običnih baterija.

Nio trenutno nudi opcije „NMC“ baterija od 75 kWh i 100 kWh za svoja vozila, koje imaju standardne tečne elektrolite. Iako je kapacitet novog SSB-a mnogo veći, on ima tačne dimenzije kao i druga dva manja pakovanja i može se zameniti u bilo kojem vozilu ove marke. Nio je takođe najavio da su vozila zasnovana na platformi NT1 i NT2 testirana i sertifikovana za korišćenje nove baterije.

Čitav paket od 150 kWh težak je 575 kg, samo 20 kg više od trenutnog Niovog pakovanja od 100 kWh, koje je teško 555 kg. Dimenzije su 2.062/1539/186 mm (dužina/širina/visina), iste kao i sve ostale Niove baterije. Težina praznog vozila ET7 je 2.490 kg.

U teoriji, Vilijam Li bi mogao da zameni bateriju kada ostane bez struje i dobije još 1.000 km dometa za tri minuta. Međutim, nakon 14-satnog putovanja, Li se najverovatnije radovao odmoru umesto da se odmah vrati u Šangaj.

Temperatura tokom testa bila je između -2 °C i 12 °C. Najhladnije vreme je bilo na početku testa, pošto je u Šangaju bilo rano jutro. Prosečna temperatura u kabini bila je 20 °C. Opterećenje je bilo oko 190 kg (dve odrasle osobe, oprema za spašavanje i druge stvari). Visinska razlika između početne i krajnje tačke bila je oko 5 metara. Početna visina je bila 18 m, a kraj 23 m. Maksimalna nadmorska visina tokom putovanja bila je 316 metara. Putovanje je počelo u Šangaju i završilo se u blizini Sjamena u uslužnoj zoni Longjudong.

Paket baterija WeLion SSB od 150 kWh će biti veoma skup. Predsednik kompanije Nio Kin Lihong otkrio je da će cena baterije od 150 kWh biti ekvivalentna ceni modela ET5 75 kWh (oko 42 hiljade dolara).

U Kini možete kupiti bilo koji Nio bez baterije. Potrebno je pretplatiti se na BaaS (Batteri as a Service) i plaćati mesečnu pretplatu. U ovom slučaju možete nadograditi bateriju na zahtev. Ako se pretplatite na bateriju od 75 kWh, možete nadograditi na bateriju od 100 kWh za 7 dolara dnevno ili 123 „zelembaća“ mesečno. Ovo bi učinilo 150 kWh odličnom opcijom za kratku nadogradnju u slučaju dugog putovanja.

Nio će održati Nio Day 2023 23. decembra u Sijanu, predstavljajući novu ultra-luksuznu limuzinu ET9 nalik Mercedes-Maybachu, koja će najverovatnije biti opremljena novom baterijom kao primarnom opcijom.

Prema rečima Nija, masovna proizvodnja nove baterije počeće u aprilu sledeće godine.

AutoRepublika

(1836)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

24 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator🇷🇺Z

Ovi rasturaju..

Bungi

Kad bude cijenom izjednačen sa klasičnim vozilima, kupujem i ne postavljam više pitanja.

Tradicija

Vrlo će to brzo biti al ne zbog toga što će EV pojeftiniti već što će poskupiti klasične.

MRN

Maksimalna brzina tokom testa bila ograničena na 90 km/h ?
Oni su bukvalno „leteli“ auto putem.
Sreća pa ih od pozadi nije udario neki kamion ili autobus.

Statistički podaci o ruti ne sadrže i podatak o ukupnoj nadmorskoj visini koju su savladali tokom ovog putovanja. To je izuzetno važan podatak da bi mogla da se oceni energetska zahtevnost rute.

s mile

zato što su važni podaci, zato se i ne objavljuju. samo je jedna cifra važna

Peki

12,4 sata bez zaustavljanja? Pa gde je piskio, u flasu i u voznji? Drugo brzina ogranicena na 90 km/h a prosecna zabelezena 83,9 km/h, sto ce reci da je vozio iskljucivo autoputem u idealnim okolnostima, mozda i iza nekog kamiona sto smanjuje otpor vazduha! Samim tim potrosnja energije of 13,2 kWh nije neki poseban rezultat, mnogi drugi elektromobili trosili bi isto u tim okolnostima…

Matija

„mnogi drugi elektromobili trosili bi isto u tim okolnostima…“ – ako je tako, zasto onda ne trose? Evropljani se ubise da dokazu energetsku efikasnost svojih e-vozila a to im ne uspeva ni u teoretskim uslovima definisanim WLTP testom. Razlika izmedju WLTP testa i realnog jeste obicno oko 40-50%!

Vlada Legenda

U realnim uslovima to je oko 650-700 km
Ali je cena svega toga prevelika ,42.000 za novu bateriju !?
Pa koliko košta nov auto sa tom baterijom ?
90.000 ?
I kad se ona menja ?
Totalno neisplativo ,naročito za nas Srbe!
Inače,lep auto !

Branko

Istina, ništa posebno…

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Branko
Laki

Realno će biti kad naši iz „AR“ to provozaju!

S mile

Pitanje,
Da li je u svakodnevnim uslovima, moguce praznjenje baterije do 3% kao sto su ovi uradili.

Zar nema tu neki softver koji brani tako duboko praznjenje baterije?

Moukoko

Aha, bez ikakvih problema moze da se isprazni i na 1%. Doduše, prvo obaveštenje stiže već kad preostali domet padne na 50km (+/-u zavisnosti od proizvođača el auta), pa onda dodatno obaveštenje kad padne na 10ak km i pritom ugasi skoro sve potrošače energije osim svetala (opet u zavisnosti od proizvođača). Dalje nisam testirao, al sam čitao da čak i kad padne na 0% ima par kilometara fore (opet u zavisnosti od proizvođača).. To nadam se da nikad neću ni saznati 😅

S mile

Super kad vec znas.

Drugo pitanje, za Teslu sam cuo da ima mapu mesta za punjenje. Kako stoje s tim drugi proizvodjaci EV. Imaju li oni neki softver koji govori vozacu gde ima mesta da se dopuni auto..

Pozz i hvala za info

Moukoko

Moje iskustvo je vezano za vw, bmw i byd. Svi su imali ubacene punjace vecih firmi za punjenje (ne znam koliko je to sad aktuelno u Srbiji, posto živim i vozim u Norveškoj). Google sa druge strane ima mnogo bolju pokrivenost mapa za punjace iz mog iskustva, tako da bi to bila prva preporuka. Kad se izabere punjač kao destinacija u mapi kola, auto krene da predgreva bateriju na optimalnu temperaturu kako bi imao max efekat punjenja. Npr na 0 stepeni napolju, bez predgrevanja baterije punio mi auto sa svega 30kw (od mogućih 150kw kada je optimalna temp baterije). Dakle,… Pročitaj više »

S mile

Kad vec imas iskustvo sa vise proizvodjaca. Kakvo je tvoje iskustvo sa njima. Plus i minus. Koje bi pohvalio a koje pokudio.

Pozz

Moukoko

Recimo da imam i indirektno iskustvo sa teslom, obzirom da imam vise dobrih drugara koji ih voze. Tesla: Plusevi: mreža punjača, softver (i u kolima i u aplikaciji na mob) koji je ubedljivo sa najviše funkcija i najbolje sinhronizovan sa mob od svih marki koje sam imao prilike da vidim, potrošnja u odnosu na konkurenciju u istoj klasi auta (jest da su razlike male u kw na 100km, al šta znam, sigurno se nakupi na 100ak hiljada km), minimalizam (naravno stvar ličnog ukusa) Minusi: skupe popravke (a samim tim skuplje održavanje, i obavezno kasko osiguranje kad se uzima na kredit),… Pročitaj više »

Izmenjeno 4 meseci pre od strane Moukoko
s mile

hvala druže na info

MRN

Hvala i od mene 😊

Laki

👍

Branko

Mali Mitsubishi i-MiEV “ide” na -15 km, provjereno! 🙂

MRN

To nešto kao onaj „japanski kanister“ za gorivo od 20 litara koji je veličine kutije cigareta ?

Šta ti je „Japanac“ 😊

MRN

“ Maksimalna brzina je bila ograničena na 90 km/h, a potrošnja energije je bila 13,2 kWh/100 km “

Prema EV Database postojeća verzija ovog modela sa baterijom od bruto 100 kWh (neto 90 kWh) pri brzini od 110 km/h ima potrošnju od 18,8 kWh/ 100 km u idealnim vremenskim uslovima, odnosno, 24,3 kWh/100 km kada je hladno.

Branko

Ti si se baš zaljubio u EV Database… btw, ja sam ti ga preporučio 😉
Sretan Božić svima koji ga danas slave!

Vlada Legenda

Ipak, i dalje preskupo…