1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Legenda osamdesetih godina – Ruf CTR “Yellowbird“
Zanimljivost dana: Legenda osamdesetih godina – Ruf CTR “Yellowbird“

Zanimljivost dana: Legenda osamdesetih godina – Ruf CTR “Yellowbird“

332
1
Podelite sa prijateljima:

Većini ljubitelja automobila kompanija Ruf je izuzetno poznata i cenjena kao jedan od najpoznatijih tjunera Porscheovih proizvoda. Kompanija je osnovana 1939. godine od strane Alois Rufa kao mehaničarska radionica, ali je vremenom počela da razvija i sopstvena komercijalna vozila.

Tek početkom šezdesetih godina njegov sin Alois Junior počinje da se bavi restauracijom raznih Porscheovih modela, da bi prvi kompletni Ruf debitovao 1977. godine. On je bio zasnovan na 930 generaciji modela Porschea 911, a pokretao ga je 3,3-litarski agregat.

Ipak, ako bi morali da biramo izdanje koje je proslavilo Ruf i izdvojilo ga u moru ostalih tjunera Porschea, to je svakako model CTR (Group C, Turbo Ruf). Javnost ga je brzo prekrstila u Yellowbird (Žuta Ptica) po svojoj unikatnoj boji, a kada je debitovao 1987. godine postao je najbržih serijski automobil na svetu.

Za razliku od ranijih proizvoda kada je za bazu uglavnom korišćena turbo verzija modela 911, Ruf se ovaj put opredelio za Carrera 3,2 koji je bio lakši i aerodinamičniji. Tjuner je zatim zamenio i vrata, haubu i poklopac motora sa onim proizvedenim od aluminijuma dok su branici bili od fiberglasa. Na taj način CTR je izgubio dodatnih 200 kg mase.

Zatim su na red stigle i modifikacije agregata, pa je zapremina linijskog šestaka skočila sa 3,2 na 3,4 litre. Na njega je dodat dupli turbo punjač što je bilo dovoljno za 463 konjskih snaga i 553 Nm obrtnog momenta. Radi poređenja, serijska Carrera 3,2 se mogla pohvaliti sa samo 230 “konja“. Ruf je razvio i sopstveni petostepeni manuelni menjač pošto je bio nezadovoljan onim koji je Porsche nudio. Tu su bili i modifikovano ogibljenje, Brembo kočnice, 17-inčne felne i poveći spojler.

Sa težinom od samo 1.150 kg, CTR je mogao da ubrza do 100 km/h za samo 3,6 sekundi, do 160 km/h za 6,7 sekundi i dostigne maksimalnih 342 km/h. Jedan drugi Porsche je mogao da parira do 100 km/h (legendarni 959), ali po maksimalnoj brzini Yellowbird je bio za čak 23 km/h brži. Njegov rekord će ostati na snazi sve do 1993. godine kada će se novi McLaren F1 pokazati kao teži zalogaj (355 km/h).

Naravno, tako zadovoljstvo je moralo i da košta pa je svaki s(p)retni vlasnik morao da izdvoji 223.000 zelenih novčanica, ili čak 498.000 dolara preračunato u današnju vrednost novca. Ruf je prodao samo 29 primeraka direktno iz fabrike, ali je kasnije preradio još 20-30 jedinica već postojećim vlasnicima Carrere. Poslednji primerak je sišao sa pokretne trake 1996. godine, da bi moderni model predstavljen tačno 30 godina kasnije i biti je ponuđen u 50 primeraka.

Zoran Tomasović

(332)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Miroslav Despotovic

Postovani, zanimljiv tekst…. na zalost potkrala se jedna greska.
Porsche 911 ima „bokser“ motore od nastanka. tako da i kompanija Ruf, iste nadogradjuje i prepravlja. U vasem tesktu stoji „linijski sestak“, sto je u ovom slucaju greska…..
Inace, bokser motor ima zaprminu od 3367 ccm, razvija 469 KS pri 5900 o/min, snabdeven je sa dva turbo punjaca KKK K26, bosch motronic ubrizgavanjem. Kompletan razvoj nadgledao je tadasnji razvojni sef kompanije Ruf – Josef Huber.
S postovanjem ,
Miroslav Despotovic