1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Mercedesova legenda ili crna ovca?
AR pijaca klasika: Mercedesova legenda ili crna ovca?

AR pijaca klasika: Mercedesova legenda ili crna ovca?

676
4
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo analizirali situaciju sa Jaguarovim modelom XJS i tada najavili da se smatra pobednikom i gubitnikom za celu firmu. Zašto je tako možete da pročitate ovde. Današnja pijaca nam donosi sasvim istu temu, ali ovaj put ćemo pričati o Mercedesovom modelu 560SL.

Sa pozitivne strane, proizvodio se čak osamnaest godina bez većih promena (od 1971. do 1989. godine). Ostvario je veliki komercijalni uspeh pošto je isporučeno 237.287 primeraka u navedenom periodu. I doneo je prvi motor sa osam cilindara u dugogodišnjoj ponudi modela SL.

Istovremeno, izgubio je one sportske vožne karakteristike prethodnika i u većoj meri je ciljao na luksuz, prestiž i udobnost na dužim relacijama, trebalo je da bude podesan za višesatno krstarenje. Takođe je bio za preko 300 kilograma teži od SL-a kog je zamenio, pa i pored veće snage zapravo nije bio mnogo brži.

Ali ipak mu se mora odati priznanje i čast, pošto je ipak model sa najdužom jednom generacijom u istoriji Mercedesa i nadmašuje ga samo čuvena G Klasa.

Ovaj automobil smo takođe znali pod kodnom oznakom R107, a tokom kratko perioda (od 1971. do 1981. godine) je postojala i konfiguracija sa četvoro sedišta sa kodnom oznakom C107. Ali barem za našu priču najbitniji je R107 koji je zadržao konfiguraciju sa parom sedišta.

Automobil će deliti mnogobrojne dizajnerske linije sa generacijom S Klase W116, ali je zapravo mnogo više delova pozajmio sa W114 (prethodnik današnje E Klase) ili kako je u našem narodu poznatiji pod nadimkom Minika.

U svakom slučaju, model R107 bi verovatno dobio mnogo više pohvala da se drugačije zvao jer je zaista reč o fantastičnom četvorotočkašu. Prelepi stil je onaj koji ni posle približno dve decenije nije delovao zastarelo, završna izrada je bila vrhunska, a nemačka tehnologija je naravno bila ispred svih rivala.

Mehanička ponuda se zasnivala na benzincima sa šest i osam cilindara, a sam vrh je činio 560SL. Bio je deo ponude samo od 1986. do 1989. godine i to samo na američkom tržištu (najveći motor u Evropi je bio 5,0-litarski benzinac), a kao što mu ime kaže, radna zapremina je iznosila 5,6 litara. Razvijao je 227 „konja“ i maksimalnih 390 Nm obrtnog momenta, a snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog automatskog menjača.

Fabričke informacije kažu da je ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h trajalo 7,3 sekundi, dok je maksimalna brzina iznosila 218 km/h. Spomenućemo da je koštao 48 hiljada američkih dolara ili 115.359 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Današnji 560SL je iz 1989. godine i trenutno se nalazi u gradu Palm Springs unutar američke savezne države Kalifornije. Prethodno je proveo vreme i u Ajdahu i Juti, a do sada je prešao tek 22.400 kilometara. 560SL je predstavljao vrhunac ponude ovog kabrioleta pa je samim tim bio bogato opremljen i bez mnogo stavki s listinga dodatne opreme. Možemo da vidimo kožna sedišta, sve komande na dugme i još mnogo toga.


Vlasnik je dobio 36 ponuda od čega je najviša iznosila 65 hiljada dolara, ali nije bio voljan da ga pusti drugom za takvu cifru…

Zoran Tomasović

(676)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Milan Grozdanović

Omiljeni Benz

moron

Lepotan pravi.

moron

Sada gledam na netu, ova generacija ( R107 ) se pojavila godinu dana pre u odnosu na W116. I zaista imaju dosta sličnih elemenata, počev od prednjih i zadnjih svetlosnih grupa, kao i u enterijeru. Pa ne razumem da se napiše da je R107 „zapravo mnogo više delova pozajmio sa W114 (prethodnik današnje E Klase) ili kako je u našem narodu poznatiji pod nadimkom Minika.“ Zar W116 nije pozajmio sa R107, jer se pojavio posle njega ? A ne razumem ni kako je pozajmio linije sa W114. Pa, samo da se pogledaju svetlosne grupe, jer je W114 napred imao vertikalne.… Pročitaj više »

Nema na čemu

U prevodu na Srpski: R107 je delio stilske elemente sa W116, iako je (R107) mehanički mnogo više pozajmio od W114.