1. Home
  2. Life
  3. Film
  4. Legenda auto-moto sporta i filma „LeMans“ traži vlasnika
Legenda auto-moto sporta i filma „LeMans“ traži vlasnika

Legenda auto-moto sporta i filma „LeMans“ traži vlasnika

192
0
Podelite sa prijateljima:

Na pitanje koji je najbolji ikada proizveden trkački automobil je izuzetno teško pronaći odgovor. Svaka forma takmičenja ima drugačije zahteve i discipline, pa ono što funkcioniše u jednom takmičenju verovatno neće u drugom. Ali većina eksperata će se složiti da je legendarni Porsche 917 možda najbliži definicija ultimativnog trkačkog četvorotočkaša.

Kada je debitovao 1969. godine, pružao je fantastični motor sa dvanaest cilindara koji je mogao da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,3 sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od preko 360 km/h.

Nemci su proizveli samo 27 jedinica, a jedan od njih uskoro stiže na aukciju čuvene kuće RM Sotheby. On ne samo što se takmičio na trci 24 sata LeMansa već je njime upravljao i čuveni Stiv Mekvin u filmu „LeMans“ iz 1971. godine.

Ovaj sportista je zamalo ostao bez pobede, i to u 1969. godini kada je izgubio za svega par sekundi od trkačkog Forda GT40, ali je sve propuštene šanse nadoknadio u naredne dve sezone. Ne samo što je ubedljivo trijumfovao, već je postavio mnogobrojne rekorde pre nego što je FIA izmenila pravila i smanjila zapreminu motora na 3,0 litre u 1973. godini.

Model 917 se proizvodio sa agregatima zapremine 4,5; 4,9 i 5,0 litara pa je Porsche potražio sreću u američkoj Can-Am seriji gde je opet ostavio zapaženi trag.


Ovaj konkretni primerak sa brojem šasije 026 je iz 1970. godine i bio je jedan od tri takmičarka modela britanskog tima JW Automotive Engineering za 24 sata LeMansa. Ofarban je u čuvenu „gulf“ boju koja je kombinacija svetlo plave i crvenog krova i nosio je broj 22.

Za volanom su se našli Dejvid Hobs i Majk Heilvud i u jednom momentu stigli do treće pozicije u veoma teškim uslovima. Naime, kiša je neprestano padala, a u 49. krugu Hejlvud je izgubio kontrolu nad vozilom, slupao se i za njega je trka bila gotova.

Nakon takmičenja u Francuskoj, 917 je popravljen i dobio je novi broj 031. Takođe je ostao bez krova i mnogi delovi školjke su dodati, a bili su izrađeni od laganih materijala. Konkretan primerak je nastavio je da se takmiči na trkama izdržljivosti sve do 1974. godine. Nakon toga je prodat da bi bio dodat privatnoj kolekciji, gde se nalazi do današnjeg dana. Sadašnji vlasnik ga je restaurirao u originalno stanje pre desetak godina.

Pored profesionalnog takmičenja, ovaj 917 je izuzetno poželjan klasik iz još jednog razloga. Naime, 1971. godine se odigralo snimanje filma „LeMans“ sa Stivom Mekvinom u glavnoj ulozi, a koji prati duel nemačkog velikana protiv Ferrarija na tada najzahtevnijoj trci na svetu.

Američki glumac je čak planirao da vozi na ovoj trci, ali njegov zahtev nije odobren zbog neiskustva. U filmu se pojavljuje nekoliko primeraka modela 917, a jedan od njih je ranije prodat za preko 14 miliona dolara. Mekvin je lično upravljao njime u nekoliko scena, i RM Sotheby poseduje svu potrebnu dokumentaciju da potvrdi njegovu istoriju.

Aukcija će se inače održati krajem meseca avgusta u Kanadi, a očekivanja su da će naredni vlasnik morati da izdvoji oko 18,5 miliona „zelembaća“, kako bi ušao u posed legende.

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments