1. Home
  2. Istorija
  3. Zanimljivost dana: Legenda osamdesetih godina – Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer
Zanimljivost dana: Legenda osamdesetih godina – Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer

Zanimljivost dana: Legenda osamdesetih godina – Chevrolet Corvette Callaway Sledgehammer

1.45K
0
Podelite sa prijateljima:

Nedavno smo vam predstavili legendarni Ruf CRT “Yellowbird“ kao odličan primerak evropske tjunerske škole iz osamdesetih godina prošlog veka. Ovaj slavni automobil je dugo vremena služio kao najbrži serijski proizvod na četiri točka na svetu, sa maksimalnom brzinom od 342 km/h.

 

Amerikanci su takođe eksperimentisali sa turbo tehnologijom u navedenom periodu, a jedan od najpoznatijih tjunera je firma Callaway Cars. Ona je osnovana 1977. godine od strane čoveka po imenu Rivs Kalavej, a prvi projekat kompanije je bio BMW 320i. Kalavej je dodao turbo punjač na svoj lični primerak limuzine 320i i dozvolio magazinu Car & Driver da ga testira. Nakon pozitivnih komentara, Callaway Cars počinje da dobija narudžbe sa svih strana, a u ranim godinama se uglavnom orijentisao na evropske brendove kao što su Volkswagen, Porsche, Audi, Mercedes i već spomenuti BMW.

Narednih godina posao je cvetao, a tokom 1987. godine kompaniju kontaktira General Motors sa ciljem da razvije poseban turbo za model Chevrolet Corvette. Kao odgovor je stigla verzija poznata kao “Top Gun“, a na testu Car & Driver magazina je dostigla maksimalnu brzinu od 231 mph (372 km/h). Navedena cifra je bila impresivna i iz razloga što Corvette nije izgubio onu praktičnost koju je pružao i serijski model, a Chevrolet je i dalje ispoštovao fabričku garanciju koja je u tom periodu iznosila jednu godinu ili 12.000 milja (19.200 kilometara).

Rivs i dalje nije bio zadovoljan pa je naredio razvoj još bržeg modela za koga je odlučeno da će se zvati Sledgehammer („Veliki čekić“ ili „Malj“). Ovaj put, plan nije zahtevao serijsku proizvodnju već jednostavno testiranje tehnologije sa kojom bi Callaway Cars pokazao da i “Jenkiji“ znaju šta je potencijal turbo punjača.

Sledgehammer je bio zasnovan na spomenutom Top Gunu, a onda je krenula dugačka lista modifikacija. Najveća se odnosila na fabrički V8 agregat zapremine 350 kubnih inča (5,7 litara) na koga je dodat turbo punjač od čak 22 PSI, a konačan rezultat je doneo čak 898 konjskih snaga i 1.047 Nm maksimalnog obrtnog momenta.

Visina vozila je spuštena za 2,5 centimetra, a posebno su razvijene i specijalne 17-inčne felne sa Goodyear pneumaticima. Firma Deutschman Design se postarala i za aerodinamiku i provela je mnoge sate u tunelu za testiranje. Ukupna cena projekta je navodno koštala Chevrolet čak 400.000 američkih dolara (oko 870.000 dolara preračunato na današnju vrednost novca).

Zanimljiv je podatak da je Sledgehammer zadržao kompletnu opremu enterijera, kao što su klima uređaj, centalnu bravu i elektropokretane prozore, kao i audio sistem. Da bi javnosti pokazao koliko je njegov proizvod civilizovan, Rivs Kalavej ga je čak lično vozio iz američke savezne države Ohajo do Kalifornije.

Usledio je test na zatvorenoj stazi gde je Sledgehammer dostigao maksimalnu brzinu od čak 255 mph (410 km/h), što je u samom rangu današnjih najbržih automobila na planeti. To se desilo 26. oktobra 1988. godine, i moraće poći više od 25 godina pre nego što bude oboren. Iako je Callaway želeo da ponudi više modela, visoka cena razvoja je odvratila firmu od takvog poteza.

Od tada Sledgehammer se nalazi u privatnim rukama i nekoliko puta je promenio vlasnika. To se poslednji put desilo 2004. godine kada je kolekcionar Ričard Beri morao da izrvoji 221.400 dolara, da bi ga se dokopao. On je pokušao da proda svog ljubimca deset godina kasnije za milion dolara, ali je odustao kada je najviša ponuda na aukciji dostigla “samo“ 600.000 dolara.

Zoran Tomasović

(1452)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments