1. Home
  2. Vesti
  3. Peugeot sprema „penicilin“ za Golfa
Peugeot sprema „penicilin“ za Golfa
15

Peugeot sprema „penicilin“ za Golfa

6.51K
15
Podelite sa prijateljima:

Francuzi veruju da će nova generacija 308-ice napraviti velike probleme osmoj iteraciji Golfa. 

Nema šta, ambiciozan je plan Peugeota da ugrozi dominaciju Golfa u evropskom C segmentu. No, upravo je sad sazrelo vreme da se ovaj automobil skloni sa prestola, jer je osma generacija nemačkog hečbeka problematična u nekoliko oblasti. Isprva, ono najočiglednije jeste dizajn koji kritikuju čak i najokoreliji ljubitelji Volkswagena.

Potom tu su problemi sa softverom za koje se VW svojstveno trudi da ih zataška u javnosti. Za kraj, Nemcima glavobolju zadaje i benzinski 1,5-litarski TSI agregat kojeg „bije“ loš glas. Naime pri hladnom vremenu nakon startovanja pogonske jedinice, ovaj „rafinirani“ motor skače kao kengur! Dobro ste pročitali, niz vlasnika žali se na neartikulisan rad ovog motora, jedan broj onih koji poseduju automobile sa navedenim agregatom čak iznose žalbe da 1,5 TSI ima jako slab odziv na gas u prvoj i drugoj brzini (kod verzija uparenih sa manuelnim menjačem).

Može li VW Golf ostati lider u C segmentu?!

Dakle, uslovi da se ugrozi liderska pozicija Golfa u Evropi su se stekli. No, kako Peugeot planira da odgovori? Francuzi će isprva udariti sa dizajnom. Najavljuje se najatraktivniji model u C segmentu, uz primenu fantastičnog stila koji smo već videli kod „lavova“ poput 208-ice i 508-ice.

Dalje, Peugeot će elektrifikovati model 308 i ponuditi bar dve plug-in hibridne varijante, a moguće je da će ih biti i više. Postoji šansa da 308-ica bude dostupna sa plug-in hibridnim verzijama od 150 i 225 ks, dok bi kruna ponude trebalo da bude sportsko PSE izdanje, koje će raspolagati sa više od 300 ks.

Ipak, daleko od toga će se Peugeot odreći SUS motora. Paleta konvencionalnih agregata biće sačinjena od 1,2-litarskog PureTech benzinca i 1,5-litarskog BlueHDi dizelaša. Potonji će imati samo jednu varijantu od 130 ks, dok će turbo trocilindarski benzinac biti dostupan u verzijama sa 100 i 130 ks. Osim toga, veruje se da će Peugeot ponuditi sistem blagog hibrida na bar jednom od motora sa unutrašnjim sagorevanjem.

Enterijer Peugeota 208

Galski „lav“ u C segmentu moći će da se pohvali sa „svemirskim“ dizajnom kabine, nalik onome što smo već videli kod modela 208 i 2008 iz Peugeotove game. Dakle, pored tzv. 3D digitalne instrumentalne table (kao kod 208-ice), povrh centralne konzole nalaziće se novi i veći displej za kontrolisanje informativno-zabavnog sistema. Veruje se i da će Peugeot dodatno unaprediti završnu obradu, koja je i na aktuelnom 308 na visokom nivou.

Još jedna potencijalna prednost za francuskog kompaktnog takmaca mogao bi biti dolazak krosover varijante. Stručni portali iz ove zemlje već neko vreme pišu o tome da rukovodstvo Peugeota razmatra da ponudi i izdanje 308-ice koje bi koketiralo sa SUV segmentom.

Poslednje informacije koje stižu upravo iz zemlje Gala kažu da će Peugeot predstaviti novu generacije modela 308 početkom iduće godine, tačnije u martu. Ove najave treba uzeti sa dozom opreza, jer će situacija sa pandemijom korona virusa sigurno imati ogroman uticaj na raspored premijera u automobilskom svetu naredne godine.

AutoRepublika 

(6514)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

15 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Jedino da naprave normalniju instrument tablu, pa da privuku više kupaca… Ovako, mrka kapa.

Zsphere

Slazem se, prosto je nevjerovatno da tu „anti“ tablu koja je toliko neprakticna furaju kao neki svoj fazon. Koliko god mi se svidjao dizajn 508 nikada ga ne bih kupio zbog te table, jednostavno to je detalj u kojeg non stop gledas dok vozis, non stop pravi smetnje i ne moze se oprostiti.

J4ZZ3R

Meni na novom 2008 UOPSTE ne smeta, naprotiv

TNT

Pa zato je danas tu Opel, sa Astrom, u novom nastavku legendarne borbe divova, koja traje već decenijama… Obzirom na prodajne rezultate Corse u DE, verovatno će tamo i Astra biti uspešna.

Zna li neko koliko je prosečan nemački kupac svestan činjenice da Opel sada pripada francuzima, odnosno da li Opelovi dileri po DE to kriju, tj. dozvoljavaju onima koji nisu upućeni da tako i ostane?

don

nije im bitno, smatraju to „njemackim“…narod je stoka…sitnog zuba, a kilo mozga 2 marke..sve to znamo vec 25 godina, zar ne?

D_C

Pa ovako, VW kako sada stvari stoje ima penicilin za Golfa i unutar same grupe. Dok je sve do osme generacije Golfa postojala jasna linija izmedju ‘prestiznijeg’ Golfa i ‘jeftinog’ Leona, danas tesko da se to moze reci. Nisam siguran ko moze da sedne ili provoza jednog i drugog i na kraju se odluci za Golfa, osim ako ne trazi neke verzije i pakete opreme koje se ne nude kod Seata.

moron

Gledam fotografiju u članku, gledam i mislim se: „Lud li sam ja i neupućen, kako ja od ranije nisam znao i za ovakvu verziju 308 mk2, kome je zasečen i volan sa gornje strane ..? “

Kad ono, ispod slike lepo piše da je to enterijer pežoa 208 … Samo treba pročitati.
Iako, generalno, od same pojave 308 mk2, mrzim sam i-cocpit kao „inovaciju“, ja recimo instrumente vidim u celini i kod 208 mk2, 2008 mk2, 3008 mk2 … Jer je volan zasečen, a i instrumenti su „uradjeni drugačije“ nego kod 308 mk2.

Balkanboj

Pa vidiš u celini kad ti je glava skroz do plafona, k’o žirafa 🦒 (ne se ljutiš?)

moron

naravno da nema ljutnje

J4ZZ3R

Ja sam daleko od zirafe, 184 i vidim sve lepo

Vlado

Samo da izbace ta tri cilindra i vrate normalne motore…🤔🤔

J4ZZ3R

Odlican naslov 🙂 meni penicilin za Samija, kola itd

samphson

😃

sami

Kad god je neko napravio auto u Golf klasi on je kenjao da će da bije Golfa. Kakvi beđaci, ništaci. Golf je za francuska djubreta premija, posebno za pežo i citroen. Pežo je možda najveće djubre što se pravi uz Daciju. Najveće đubre u istoriji srpske policije je Pežo 308. Fijat je ionako propao nema ništa osim male fiće, pa se on ne računa. Hehe, Pežo da bije Golfa. Cirkus hebo te.

A ako ćemo pravo, Golf i Octavia prave vše automobila nego svi ostali u klasi zajedno. Penicilin kažu, hehe

Izmenjeno 3 godine pre od strane sami
Dragan

OG GOLFA NE POSTOJI VECE DJUBRE