1. Home
  2. Zelene strane
  3. Predstavljen benzin čije sagorevanje uzrokuje za petinu manje isparenja
Predstavljen benzin čije sagorevanje uzrokuje za petinu manje isparenja
13

Predstavljen benzin čije sagorevanje uzrokuje za petinu manje isparenja

1.62K
13
Podelite sa prijateljima:

Kompanije Shell, Bosch i Volkswagen su predstavile proizvod nazvan Blue Gasoline, što bi se moglo prevesti i kao ekološki benzin. Novo gorivo sadrži 33% obnovljivih sirovina i kompatibilno je s motorima E10.

Jedan od najtežih izazova s kojim se susreću proizvođači automobila tiče se smanjenja štetnih emisija uzrokovanih radom SUS motora. Kako sada stvari stoje, kompanije nemaju izbora, sem da elektrifikuju proizvodnu gamu i dodatno ojačaju sistem za prečišćavanje izduvnih gasova.

Ali, nije sve ni do motora. Potrošnja vozila zavisi i od kvaliteta i stepena istrošenosti guma, dok je mnogo direktniji primer onaj koji se tiče goriva koje se koristi. Povrh toga, a kako pre par trenutaka i objavismo u vezi elektrifikacije ove marke, Ducati je nedavno potvrdio nameru da se opredeli ka sintetičkim gorivima, pre nego ka konceptu baterijskih vozila.

Ma koliko ideja o čistom benzinu i dalje delovala apstraktno, Bosch, Shell i Volkswagen su tek predstavili novo gorivo proizvedeno upotrebom obnovljive energije. Zahvaljujući tom energentu, njegovim sagorevanjem se oslobađa drastično manje CO2.

Kako rekosmo Blue Gasoline je benzin s niskim sadržajem ugljenika i proizveden je trečinski od obnovljivih sirovina, na koji način je i njegova proizvodnja značajno ekološki podobnija od klasičnih goriva.

U poređenju s običnim benzinom, važno je naglasiti da je ekološko gorivo razlog za petinu manjih štetnih emisija ugljen-dioksida. Najbolje od svega je što se „zeleno“ gorivo uklapa sa standardima EN 228 / E10, pa je čak i stabilnije. Shodno tome, svaki motor koji koristi benzin Super 95 E10, podesan je i za rad na novom benzinu.

Odličnu vest predstavlja i najava da će Bosch ponuditi ovu vrstu benzina i na svojim pumpama, počev od ovog meseca. Prva benzinska stanica koja će ga dobiti je izgrađena u mestu Švajberdingen. Međutim, ostale države će morati malo da ga sačekaju.

Pored dobrih karakteristika vezanih za emisije, čistije gorivo ni na koji način ne ugrožava performanse vozila, pa ni autonomija neće biti skromnija.

Bosch naglašava da goriva s niskim učešćem ugljenika nisu stvorena da bi se kreirao supstitut za elektromobilnost, već bi se pre moglo reći da je u pitanju suplement tog koncepta. Može se shvatiti da se goriva ovog tipa mogu koristiti i u transportnim sredstvima koja su veliki potrošači, poput brodova, aviona i ostalih teškaša.

AutoRepublika

(1618)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

13 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

O da… Švabe opet tipuju ma „časna riječ“ rješenje…

Jeste

Lepo, ali kako to novo gorivo utice na trajnost motora?

BB

Ma samo će „papir“ biti ekološki, sve drugo klasično, ne sikiraj se…

don

🙂

s mile

Smo me interesuje, koliko TNG koji nije nikakva novina, i samo ga treba omasoviti, uzrokuje manje isparenja..

traže se nove tehnologije, pored postojeće

TheStig

Na starim tehnologijama se ne moze napraviti profitabilan biznis model. Imaš čist primjer na ovim el automobilima. Trenutno a ni u dogledno vrijeme dugoročan efekat očuvanja životne sredine je 0 ako nije i gori nego trenutno.

don

tacno tako. evo vidis, samo sijaset problema kod bicikala koji su dildo Naši e-bicikli koriste Samsung litij ionske baterije visokog kapaciteta i dugog životnog vijeka (1000-1500 punjenja). Životnim vijekom baterije se smatra broj ciklusa punjenja i pražnjenja dok kapacitet baterije ne padne ispod 70% originalnog kapaciteta. 1000-1500 punjenja vrijedi ako se baterija uvijek puni od 0 do 100%. Slijedi par savjeta kako bi vaša baterija potrajala još duže: – bateriju punite do 80% (s obzirom da su punjači s tom opcijom skupi, izmjerite koliko dugo traje punjenje baterije i od tog vremena oduzmite sat vremena) – korištenje te metode može… Pročitaj više »

don

imas sat emisiju o tome. pogledaj na jutjubu

TheStig

Znam ja to sve moj dobri prijatelju. Za 5 godina kad izađe nova tehnologija baterija koja ce imati 5 puta veci kapacitet trenutne baterije ce biti toliko degradirane da ce sve to zavrsiti na smecu ili u trecim zemljama svijeta i kod nas. Ekologija vrh nema šta. Planirana zastarjelost koncept izmisljen 50tih godina u Americi…gdje su sva druga sranja i počela.

Rikošet

Da su ovoliko ulagali u usavršavanje pogona na hidrogen do sada bismo imali realniju alternativu klasičnom vidu pogona na dizel i benzin, nego što su to ove čarolije, koje se predstavljaju kao revolucionarne… Električni pogon je izabran kao „najbolja“ opcija jer su kancelarijski kravataši sračunali da će sa njim smanjiti broj radnika, pojednostaviti i ubrzati proizvodnju i povećati profit čitajte njihove bonuse i plate… a istovremeno zadržati karoserijski koncept automobila veoma blizu onom, ​koji nude modeli pogonjeni motorima SUS… Tokove savremene autoindustrije usmjerajavu menadžeri, a da se nešto pitaju inženjeri siguran sam da napredak bi išao u drugom, ekološki efikasnijem,… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane Rikošet
don

da

Sebastian L.

Dao bih ti 100 pluseva za ovaj komentar da mogu…

moron

Kao „ekolog u duši“, moram da pitam „A, pošto je ovo gorivo?“