1. Home
  2. Vesti
  3. Novi patent otkriva čisto električni Ferrari
Novi patent otkriva čisto električni Ferrari
0

Novi patent otkriva čisto električni Ferrari

280
0
Podelite sa prijateljima:

Ferrari je u automobilskom svetu sinonim za izvrsnost i tradiciju, tako da ne čudi spora tranzicija marke ka elektrifikaciji. Šef kompanije, Luis Kamiljeri, prošlog meseca je objasnio da će električni Ferrari biti napravljen kada tehnologija bude usavršena do te mere da bude u skladu s visokim standardima „propetog konjića“.

To ne znači da Ferrari ne misli na budućnost. Čak i uz sporo usvajanje elektrifikacije i Kamiljerijevu izjavu da neće biti električnog Ferrarija pre 2025. bazirano na aktuelnom progresu, italijanska marka je osigurala stvari time što je podnela patent za svoj prvi elektromobil prošlog jula.

Evropski zavod za patente je projekat objavio krajem prošlog meseca, a vesti su počele brzo da se šire nakon što ih je neko postavio na Taycan EV Forum. Priložene ilustracije pokazuju da je reč o sportskom dvosedu sa četiri elektromotora, što ga čini modelom s pogonom na sve točkove. Agregati mogu da rade nezavisno, ali konkretna postavka o kojoj je reč bi mogla da posluži i za hibridni pogon.

U tekstu se takođe spominje da jedna ili obe osovine mogu da funkcionišu sa SUS motorom, kao i da je moguće da on bude prisutan u postavci sa četiri elektromotora.

Moglo bi da bude da su ilustracije kreirane čisto u svrhu demonstracije i primera, tako da se može desiti da primena samog patenta bude na kraju drugačija u odnosu na opisano. Uostalom, znamo da  mnogi patenti ne uspevaju da prođu i ovu fazu, te zauvek ostaju samo „slovo na papiru“.

Međutim, konkretno u ovom slučaju, reč je o potvrdi da Ferrari planira budućnost u kojoj će se električni superautomobili kretati putevima. Prvi korak u tom smeru je već napravljen: hibridi će postati norma, s tim što će prvi biti isporučeni kasnije u toku ove godine. Naravno, reč je o modelu SF90 Stradale, koji je ujedno i najsnažniji serijski Ferrari do sada.

Pogonjen 4,0-litarskim V8 agregatom i tri elektromotora, isporučuje 1.000 ks. Do „stotke“ ubrzava za 2,5 sekunde i može da pojuri do 340 km/h.

Kada Ferrari kaže da se beskompromisno prebaciti na električni pogon, to znači da ćemo dobiti nivo izvrsnosti nakon benzina „obojen“ elektornima.

AutoRepublika

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments