1. Home
  2. Vesti
  3. Rekordne cene goriva u Americi u poslednjih sedam godina
Rekordne cene goriva u Americi u poslednjih sedam godina
19

Rekordne cene goriva u Americi u poslednjih sedam godina

10.37K
19
Podelite sa prijateljima:

Desilo se i to – dočekali smo da opet vidimo visoke cene goriva, ili barem Jenkiji misle tako, dok će se većina stanovnika u Evropi verovatno samo nasmejati. Tokom jučerešnjeg dana su zabeležene najviše cene te robe u poslednjih sedam godina, kada je naknada za galon benzina (3,78 litara) dostigla brojku od 3,008 američkih dolara.

Prevedeno na neki nama jednostavniji jezik, i korišteći današnju kursnu listu dolazimo do cifre od 77 dinara za litru (65 evro centi) najjeftinijeg benzina, dok su oni s višim oktanskim brojem, i naravno dizeli nešto skuplji.

Verujem da se još uvek smejete kakve cene Amerikanci smatraju visokim, i pitate se kako bi živeli da su kojim slučajem na Starom kontinentu, gde bi morali da izdvoje dvostruko veće sume, ali mnoge od njih zapravo hvata panika. Ne toliko zbog cena, već zapravo što se cela istočna obala trenutno suočava sa nestašicom nafte.

Cene su polako „skakale“ i prethodnih meseci. Kako se epidemija virusa korone približava kraju i stižu nam topliji meseci tako su Amerikanci počeli da izlaze iz svojih domova i da vozilima prevaljuju dugačke distance, a takav trend je naravno rezultirao i u višim cenama benzina.

Ništa čudno u tome i kroz takve slučajeve stanovnici „preko bare“ prolaze gotovo svako leto. Međutim, ovaj put je refinerija Colonial Pipeline iz savezne države Teksas, koja naftom snadbeva gotovo celu istočnu obalu, dobila pretnje o sajber napadu, pa je obustavila svoje poslovne aktivnosti dok „krizni period ne prođe“.

Iako je rafinerija tokom srede nastavila sa radom, smatra se da će morati proći nekoliko sedmica pre nego što nadoknadi zaostatak. Posebno su pogođene četiri američke savezne države, i to Virdžinija, Florida, Severna Karolina i Džordžija.

Prema dostupnim podatcima, oko 65% benzinskih pumpi u Severnoj Karolini trenutno nema gorivo, u slučaju Virdžinije brojka je 44%, a na dnu su Južna Karolina i Džordžija (po 43%). To je navelo mnoge vozače da kupuju velike zalihe benzina, u istoj meri kao što su svi gomilali toaletni papir na početku epidemije virusa korone.

Kao što možete da zaključite na osnovu sagledavanja priloženih fotografija, redovi za čekanje na nekim pumpama su poduži, mada su takvi slučajevi zapravo retki (Costco spada među najjeftinije benzinske stanice u Americi pa su redovi kod ovog distributera uvek dugački). Pride, jutros smo i na našoj Facebook stranici objavili nekoliko tragikomičnih fotografija s američkih pumpi, pa predlažemo da, ako vas zanima, pregledate i njih.


Pre epidemije novog korona virusa, galon goriva je koštao tek nešto više od dva dolara (oko 50 dinara za litar), pa možete zamisliti zašto su Amerikanci nezadovoljni relativno nestvarnim rastom cena koji je zabeležen tokom prethodne godine.

Istovremeno, drugi će vam reći da su ovakvi događaji očekivani za ovo doba godine, i da oni označavaju da kriza polako prolazi, a da će cene ponovo biti niže do jeseni. Eh kada bi još svi imali „probleme“ koje Jenkiji misle da imaju…

AutoRepublik

(10370)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

A za to vrijeme Tesle ne osjećaju taj problem 😜.
Sve sam to prošao, ne u americi nego ovdje kod nas, nestašice goriva, redovi, bačve po podrumima…
Sjećam se, pred rat, dvojica švaba na BMW motorima došli na pumpu gdje je par minuta ranije nestalo goriva, ja gledam motore (fino izgledaju, novo) a oni u pumpu i plaču, suza suzu stiže…

moron

Eh, kad se setim tih lepih vremena, kada je svaki „dobar domaćin“ imao u garaži barem jednu bačvu za gorivo od 208 litara i nekoliko vojničkih kanti od 20 litara.
Ne mogu da opišem moju sreću kada bih se dočepao novije ( očuvane) vojničke kante, a vrhunac je svakako bio kada sam nabavio jednu najsavremeniju, aluminijumsku …

M1re

volio bih vidjet tu teslu za 20 godina..da li ce moci 10 kilometara s jednim punjenjem preci

BB

Koliko ono traje punjenje rezervoara gorivom? 🤣😂🤣😂😜
I to zbog čega? Hakerskog napada… Da sam ovo svom đedu pričao, bi me prutom pojurio: Šta pričaš to, šta bulazniš… 🤣😂

s mile

vraćam se sa posla, 29 april, 15h, na svim usputnim pumpama red, po 5 – 6 čekaju, ali praznici stižu

a što se USA goriva tiče, dosta su imali niske cene, ratovi su vođeni za tu nisku cenu goriva

Don

Naravno da su niske cijene kod njih kad sve izvore nafte oni drže. Čudi me da toliko košta.

Demokracija

Ehhh kad se setim, ko da poletim….

Rikošet

Po cijenama goriva se najbolje vidi kolika je nejednakost u svijetu i šta to pokreće američke ratove. Uplaši narod da će ostati bez jeftinog goriva i kreni u novi rat, koji će osigurati nisku cijenu… Amerikanci (generalno, ne svaki Amerikanac, jer naravno ima i tamo teških paćenika…) uživaju najveće blagodeti visokog standarda i vojno razvijene ekonomije, koje može preko noći da napravi dar, mar u Libiji, Maroku, Egiptu, Siriji, Iraku, Avganistanu, Jugoslaviji… tačnije svuda u svijetu samo da bi njima gorivo bilo povoljnije, a standard ostao visok… Ako ti isti Amerikanci nemaju empatiju prema stradanjima milionima poniženih i obespravljenih građana… Pročitaj više »

Renault Terminator

Njihovi ratovi su prosli,bar oni pobjednicki i to vec odavno..na zalost mi smo im se nasli na nisanu kada su bili na vrhuncu snage.To je imperija koja se gasi,kao i svaka imperija,ima svoj pocetak,vrhunac i kraj,americkoj imperiji i hegemoniji dolazi kraj i to konacno.Odavno njihova vise nije zadnja,pitaju se tu i neki drugi igraci,igraci koji su svakim danom sve jaci i jaci.Pa jedna banana drzava poput Srbije ne sljivi vise Ameriku ni 2%.Oni od 1999 nas ne mogu natjerati da priznamo tzv Kosovo,jednu malu Srbiju bre ne mogu da prisile da prizna tzv Kosovo!!!A da uvedemo sankcije Rusiji,to vise niko… Pročitaj više »

Yankee

Lepo je biti patriota druze, ali ne treba preterivati. Te price kako se „njihova imperija gasi“ kruze jos od Vijetnama, a od tada drugi igraci su dolazili i prolazili, ali se njihova imperija nije izmenila. Americi nikada nije ni bio cilj da uniste Srbiju vec da smene vladu koja nece da slusa i postave drugu vlada koja hoce slusati i na taj nacin dobiti jos jednu koloniju – sta su na kraju i uradili. Isto te price da smo mi zasluzni za gubitke Otomana, Austrougarske, Nacista i slicno … Ajde Otomane smo barem oslabili jer smo ih pobedjivali u medjusovnim… Pročitaj više »

Renault Terminator

Sta pretjerujem rode? Za vrijeme Vijetnamskog rata i tih vremena Amerika nije bila jedina i apsolutna supersila na planeti,postojao je SSSR i dok je god postojao SSSR Amerikanci nisu mogli raditi bas sta su htijeli po Svijetu,postojala je neka ravnoteza.Raspadom SSSR,Amerika postaje neprikosnovena,prvenstveno vojno.I to je 90-ih i pocetkom 2000-ih obilato koristila,Americka je bila prva i zadnja,ko ih ne slusa dobije tone uranijuma,pa izvolte. Dolaskom Putina na celo Rusije,stvari pocinju radikalno da se mijenjaju,tamo od 2008 godine i rata u Juznoj Osetiji gdje jos uvijek u rasulu Ruska armija za par dana razbila Gruzijsku vojsku i americke placenike koji su… Pročitaj više »

Yankee

To i jeste poenta, da jedan veliki Sovjetski Savez, koji je jedno vreme kontrolisao skoro celu Evropu, nije mogao bas nista Amerikancima i na kraju je i pukao i mnoge njegove kolonije su postale americke kolonije. Cak ni takav neprijatelj im nista nije mogao, a ti pricas kako danas dolaze neki novi igraci i kako se Amerikancima blizi kraj … Daj nemoj da si smesan. I dan danas Rusi laju protiv Amerike, ali ne umeju da ujedu, sve se na kraju zavrsi na ruskim pretnjama i amerikanci opet urade sta zele jer su te pretnje u prazno. Hehe „ostrvo slobode… Pročitaj više »

Renault Terminator

Pukli su ekonomski,ne vojno.Ameri vojno nisu mogli nista SSSR-u.A pukli su zato sto su se oslanjali samo na gas i naftu,prodavanjem gasa i nafte kupovali su sve ono sto nisu proizvodili,bolje reci bili su lijeni da proizvode.Rusi su naucili lekciju,sada proizvode sve zivo,nekada su uvozili psenicu,sada je izvoze i najveci su proizvodjac psenice na svijetu.Oni do dolaska Putina nisu imali sela,nisu imali seljaka,sada su im sela ista kao i u Evropi,sve same farme krava,svinja,koza i ostale stoke i to kakve farme da sijednes na dupe.Rusi su napokon shvatili da moraju malo da zasukaju rukave i da rade i obradjuju svoju… Pročitaj više »

Yankee

Ma Amerika je radila sta je htela cak i u vreme kada je komunizam bio na vrhuncu snage. Ni tad ih niko nije mogao da zaustavi pa nece ni danas. Amerika je imala jednog jedinog rivala u borbi za titulu najvece sile i to je bio Sovjetski Savez – i tog jednog jedinog rivala koga su imali su porazili i ostali jedina super-sila na svetu. Kakav crni kraj Amerike, pa njihovo vreme je tek sada doslo (u zadnjih 30-ak godina). Pusti ti „samostalnost i slobodu“ jer ja te pitam koja je korist od toga? I ti i ja radije zivimo… Pročitaj više »

Renault Terminator

Nisu mogli raditi bas sta su htijeli.Jugoslaviju su razbil poslije raspada SSSR a ne prije,poslije Jugoslavije znamo svi da su vrsili agresije na koga su htijeli i kad su htijeli,mogli su jer su bili apsolutni hegemoni na planeti.Danas to vise ne mogu,to sto pises to je vrijeme rodjo proslo,realnost je danas sasvim drugacija i svakim danom je sve vise drugacija u korist Rusije i Kine i ostatka svijeta koji hoce da se postuju neka medjunarodna pravila igre a ne da jedna drzava (ma koja bila) da vedri i oblaci.Mozes se ti busati u prsa koliko hoces da je Amerika ovo… Pročitaj više »

Yankee

Joooj prosipas pricu da su sloboda i nezavisnost najbitniji, a prvi si otisao u drzavu koja nema slobodu i nezavisnost (po tvojim recima), jer su izgleda evri bitniji … nemoj vise zivota ti, ispadas tezak hipokrita …

Renault Terminator

Boli me ćošak što Austrija kao drzava nema takvu slobodu i nezavisnost kao Srbija pa da kaze Amerima i Berlinu sta hoce a sta nece.Ja sam tu trenutno i sutra mogu otici iz nje kao sto sam i dosao u nju.
Evri jesu bitni svakako,sada kako ih ko kanalise te evre,neko na alkohol,neko na drogu,neko na kurave,neko na skupa auta,provode..a neko na patriotizam,rodiljublje,jacanje svoje maticne zemlje sto ekonomski,politicki a sto i vojno.Ima nas raznih,vidis i sam,pa sad ko se gdje pronasao i nasao.

Yankee

Sudeci po ovome, Amerika je tek 43. na svetu po najjeftinijim cenama goriva. Cisto da se zna.

https://www.globalpetrolprices.com/gasoline_prices/

Zoca

Sve tacno u cent.CIA odradjuje posao extra kao i uvek.😏