1. Home
  2. Vesti
  3. Kako nemačka policija tretira vozače automobila s preglasnim izduvom?
Kako nemačka policija tretira vozače automobila s preglasnim izduvom?

Kako nemačka policija tretira vozače automobila s preglasnim izduvom?

5.75K
5
Podelite sa prijateljima:

Iako buka može biti u modi, posebno među nedavno rođenim naraštajima, nisu baš svi ludi za galamom. Problemom ove vrste u saobraćaju, bave se tehnički pregledi i policija, koji sporadično kažnjavaju i isključuju iz saobraćaja, po ovom pitanju neispravna vozila. Tako bi barem trebalo da bude i kod nas.

Ali, mi zaista nismo čuli za sličan slučaj, pa se čak ne pokreće akcija od strane nevidljivog javnog tužioca ni za mnogo ozbiljnija dela koja čine vlastodršci, dok se u zemljama u kojima postoje funkcionalne institucije, poput Nemačke na primer, gafovi u vezi prepravki automobila sankcionišu veoma temeljno. Upravo to se dogodilo s jednim vozačem koji je u toj državi bio slobodan da po sopstvenom nahođenju modifikuje izduvni sistem na svom četvorotočkašu.

 

Policijska uprava gradića Herna, lociranog u nemačkoj saveznoj državi Severna Rajna-Vestfalija je zaustavila vozača tjuniranog sportskog automobila zbog zaglušujuće buke koju je generisao izduvni sistem vozila. Momci u plavom su se poslužili specijalnim mernim instrumentom i izmerili da je galama na nivou od 120 decibela, što je u ravni s vatrometom i petardama koje viđamo prilikom dočeka Nove godine i Božića, najčešće. Sličan nivo buke proizvodi i grom.

Ovde je poseban problem to što petarda grune, grom pukne i zavlada tišina, dok je nesnosna buka koju je sportista proizvodio bila varijabilnog intenziteta, ali u principu kontinuirana, i za ljude van automobila ekstremno iritirajuća.

Prema izveštaju lokalne policije, koju je objavio tamošnji list „Večernje novosti“ (Tonight News), 25-ogodišnji vozač je prepravio sistem za odvod izduvnih gasova, uklanjajući komore osmišljene za pripitomljavanje izduvnih gasova, u smislu kontrolisanja buke.

Policajci se nisu dugo premišljali šta im je činiti, niti oni u Nemačkoj (ili bilo kojoj drugoj pravnoj državi) moraju da proveravaju identitet vozača i da li je eventualno u srodstvu s nekim političkim moćnikom, već su momentalno konfiskovali inkriminisani automobil koji razvija više od 300 konjskih snaga. Dalji problemi su tek pred vozačem, pa pored toga što je ostao bez vozila, platiće i visoku kaznu, a vrlo je verovatno da će dobiti i zabranu upravljanja motornim vozilom.

Celoj akciji policije je svedočio oduševljeni komšiluk, koji je slao i višekratne prijave policiji vezane za ovog drumskog samoživka, pa je tako u izveštaju organa reda, šaljivo zapisano i da su susedi, aplauzima i povicima odobravanja stvorili buku od 30 decibela.

AutoRepublika

Izvor: Tonight News

(5747)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Balkanboj

Zato postoji sporCki auspuF sa el. ventilom koji kontroliše protok gasova, pa može biti tih ili sportski rezak i malo bučniji.
Čak ima da se nabavi auspuF domaće izrade kod majstor Pirketa na Mirijevu (Bg), jako dobar kvalitet i zvuk.

Opet neiskustvo. Cccc

Anonimus

Tek takvi „pametni“ naje*u… 😉

ZamenaTezGa

TUV sagt nein

moron

Uredjena država. Reakcija policije za pohvalu.

mile

Kakav ste to nraod što vamsmeta sporcki auspuh a ne smeta vam sto terate bez katalizatora i trazite po oglasima ta rentate da bi prosli tehnicki…jajare obicne