1. Home
  2. Vesti
  3. Ford proširio ponudu Explorera novim izdanjem Timberline
Ford proširio ponudu Explorera novim izdanjem Timberline
0

Ford proširio ponudu Explorera novim izdanjem Timberline

202
0
Podelite sa prijateljima:

Ford Explorer je po mnogim karakteristikama jedna od najvećih ikona američke automobilske industrije. Započeo je celu revoluciju drumskih terenaca početkom devedesetih godina, da bi zatim uspešno prešao na krosoversku formulu, a i dan danas je ubedljivo najprodavaniji poveći model iz te kategorije „preko bare“. Štaviše, čak i tokom krizne 2020. godine je isporučeno impresivnih 226.217 jedinica, a uspeh je ostvaren zahvaljujući odličnoj kombinaciji ponude, po čemu Explorer ima ponešto za svakog kupca.

Tu su one jeftinije verzije, zatim performantni ST s preko 400 konjskih snaga, pa model za policijsku službu, a na kraju i luksuzni Platinum. Jedna kategorija u kojoj nije postojao predstavnik je ona koja predviđa verziju za terensku vožnju, a Fordova istraživanja pokazuju da vlasnici Explorera silaze sa asfalta 56% više danas, nego što su to činili pre svega tri godine.

Iz tog razloga, svetlost dana je ugledala verzija nazvana Timberline koju američki gigant naziva „najsposobnijim Explorerom u istoriji“.

Pa po čemu se onda Timberline razlikuje od ostatka ponude? Zapravo po mnogim terenskim detaljima kojima pokazuje da je spreman izaći na duel bilo kom rivalu.

Sve je započelo preko „off-road“ pneumatika Bridgestone Dueler zahvaljujući kojima je klirens skočio sa 196 milimetara na 221 mm. Ako to nije dovoljno, onda i novi branici dozvoljavaju vozaču da savlada prepreke pod većim uglovima, a celokupna mehanika ispod Explorera je zaštićena metalnim „pločama“ zahvaljujući kojima podvozje ne može da pretrpi štetu, bez obzira na podlogu.

Zatim dolazimo i do čvršćih amortizera koji su preuzeti sa policijskog Explorera, a modifikovan je i menjač na način da su skraćeni stepeni prenosa. Tu je još dosta detalja koji možda nisu vidljivi golim okom, kao što su podešavanje ogibljenja za dve nove podloge (Kamenje i Sneg/Pesak), a Timberline stiže s ugrađenom sajlom i vitlom koja može da povuče masu od 150% težine ovog vozila. U prevodu na neki jednostavniji jezik – čak i ako se vaš Explorer negde zaglavi, neće biti preveliki stres da ga izvučete iz problema.


Sa dizajnerske strane, Timberline stiže s novom metalik zelenom bojom, nešto izmenjenim LED osvetlenjem, 18-inčnim felnama i potpuno novom maskom hladnjaka, pa ga nije teško razlikovati od ostatka minijaturne porodice ovog modela. Enterijer je nešto jednostavniji od ostalih Explorera na prvi pogled, ali nas Ford uverava da ima svaku opciju koju kupac može da poželi i da se sve komande nalaze na monitoru.

Po pitanju mehanike, samo jedan motor će biti opcija i to 2,3-litarski turbobenzinac sa 300 „konja“ i maksimalnih 450 Nm obrtnog momenta. Ova vest je pomalo razočaravajuća, pošto Ford već nudi nekoliko fantastičnih turbo benzinaca sa šest cilindara, uključujući spomenuti ST sa 400 konjskih snaga, a i hibrid sa čak 444 „grla“ i maksimalnih 841 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na sva četiri točka preko desetostepenog automatskog menjača.


Ovakvo zadovoljstvo nikako nije jeftino i za njega je potrebno izdvojiti čak 47.010 američkih dolara. Brojka zapravo i nije toliko „strašna“ pošto recimo Explorer Platinum sa hibridnim motorom košta i do 60 hiljada „zelembaća“, pa nema sumnje da će publika navaliti sa kupovinom.

AutoRepublika

(202)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments