1. Home
  2. Vesti
  3. Najjeftiniji novi automobil u Americi osvežen za 2021. godinu
Najjeftiniji novi automobil u Americi osvežen za 2021. godinu
0

Najjeftiniji novi automobil u Americi osvežen za 2021. godinu

1.88K
0
Podelite sa prijateljima:

Tehnički gledano, hedžbek Mitsubishi Mirage i njegova limuzinska verzija G4 još uvek nisu najjeftiniji novi automobili u Americi. Za osnovni model je potrebno izdvojiti 13.999 američkih dolara, što je za 599 zelenih novčanica više nego  što je dovoljno da bi čovek postao vlasnik modela Chevrolet Spark, a za 731 dolar niže u poređenju sa dosadašnjim liderom Nissanom Versom, koji je debitovao u novoj generaciji pa je sada nešto skuplji. To nam govori da je potrebno sačekati još svega par meseci pre nego što Spark nestane sa tržišta pa će Mirage moći da se pohvali novom titulom.


U svakom slučaju, ovo je šesta godina od kada se Mitsubishijev mališan prodaje „preko bare“, ali nikada nije imao visoku prodaju. Štaviše, ona je bila najznačajnija prošle godine kada je isporučeno tek 26.966 jedinica, ali je istovremeno omogućila japanskom brendu da zabeleži osmu uzastopnu godinu sa rastom prodaje u Americi.

Ispred nas je sada osveženi Mirage i Mirage G4, a oba primerka su ništa više nego modeli koje smo još prošle godine videli na jednom od salona automobila u Tajlandu. Slično kao modeli sa tržišta Azije, i američke verzije odlikuje nešto izmenjeni prednji branik za koji Mitsubishi kaže da je deo nove „Dynamic Shield“ dizajnerske škole i da slične linije možemo uskoro očekivati i na ostatku ponude.

Za jedan tako pristupačan proizvod Mirage zapravo i ne izgleda loše, a japanski gigant se potrudio da doda još neke detalje koje konkurencija nema, kao što su LED farovi i crveni dodaci na maski hladnjaka. Slična situacija je i na zadnjem delu vozila pa iako Mirage nije brz, barem na prvi pogled deluje sportski. U tome mu pomaže nekoliko novih boja, kao što su žuta, tamno crvena i plava, umesto dosadašnje ponude koja se uglavnom zasnivala na nekoliko nijansi sive kao i sportske 15-inčne felne.

Mitsubishi je posebno ponosan na enterijer i kaže da njegov predstavnik pruža više opreme nego bilo koji drugi takmac u klasi. Primera radi, čak i one najjeftinije verzije, sada stižu sa 7,0-inčnim monitorom, centralnom bravom, svim prozorima kojim se upravlja putem dodira na dugme, klima uređajem, tempostatom i povezivanjem sa mobilnim telefonom preko AppleCar Play i Android Auto funkcija konektivnosti, a za dodatni novac, vlasnik može da dobije i šiber i udobnija sedišta. Čak i sa punom opremom cena neće preći cifru od 20.000 američkih dolara.

Mitsubishi nije bio voljan da diskutuje o mehaničkim rešenjima za mališana, pa možemo pretpostaviti da će se ponuda zasnivati samo na 1,2-litarskom benzincu sa tri cilindra. On razvija svega 78 „konja“, a snagu prenosi na prednje točkove preko petostepnog manuelnog i CVT menjača. Upravo je ovaj detalj najviše zasmetao Amerikancima u prošlosti, pa je Miragu potrebno 12 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h.

 

Ono što japanskom proizvođaču ide u korist je jako sužen izbor malih automobila „preko bare“, a mnogi rivali nestaju sa tržišta posle 2020. godine. Na kraju dana ostaju samo Nissan Versa, Kia Rio i Hyundai Accent, a Mirage ima dosta pozitivnih karakteristika u borbi sa njima. Ne samo što je jeftiniji već je takođe i ekonomičniji (kombinovana potrošnja iznosi tek nešto više od šest litara na 100 kilometara) i pruža jednu od najboljih garancija u automobilskoj industriji u trajanju od šest godina ili 100.000 km za celokupno vozilo, odnosno deset godina ili 160.000 km na motor i menjač.

Na kraju dana, možda ga neko i kupi zbog navedenih karakteristika, mada će vam svaki novinar u Americi predočiti da je pametnije potrošiti novac na polovnu Toyotu ili Hondu …

AutoRepublika

(1883)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments