1. Home
  2. Prezentacije
  3. Stigla je nova Škoda Fabija! (GALERIJA)
Stigla je nova Škoda Fabija! (GALERIJA)
58

Stigla je nova Škoda Fabija! (GALERIJA)

16.15K
58
Podelite sa prijateljima:

Češki proizvođač automobila predstavio je četrvrtu generaciju modela iz B segmenta.

Godinama unazad Fabia je jedan od stubova prodaje Škode u Evropi. Fabia je (uz Citigo) do sada imala ulogu uvodnog modela u gami brenda iz Mlade Boleslav, a Škoda želi da to tako i ostane. U prevodu to znači da je jedan od ciljeva bio da gradski hečbek ostane u pristupačnom rejonu kada se govori o ceni.

Tomas Šefer, šef češke marke, kazao je da sa četvrtom generacijom Fabije počinje nova era u dugoj istoriji Škode. Šefer je naglasio da će Fabia ostati model namenjen širokim narodnim masama. Maleni hečbek imaće početnu cenu u većini evropskih zemalja nižu od 14.000 evra.

Ovakav potez daje smisao i drugim odlukama Škode, kao što je pre svega nedostatak elektrifikacije. Mada beneficijarna povodom emisije štetnih gasova, ona donosi i vrlo skupe komponente što diže cenu kompletnog vozila za samog proizvođača, što svakako Škodi nije bio cilj.

Češka marka navodi da nova Fabia dolazi opremljena sa svetlosnim grupama koje su izvedene u LED tehnologiji, što daje novom hečbeku dodatan šmek. Uopšteno, predstavljeni model je atraktivniji od prethodnika, ali dizajn je i dalje evolucija onoga što smo mogli videti kod treće iteracije. Posebna pažnja posvećena je aerodinamici, tako nova Fabia ima najbolji rezultat u klasi od 0,28 cd kada je reč koeficijentu otpora vazduha.

Nova Fabia prešla je na MQB A0 platformu koju koristi veliki broj bratskih vozila iz čitave Volkswagen grupacije. Ova arhitektura nudi manju masu i više prostora za četvrtu iteraciju Škodinog mališana, koji više i nije tako mali.

Hečbek je značajno porastao naspram prethodnika. Dug je 4.107 mm, širok 1.780, visok 1.460 mm, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2.564 mm. Poslednji podatak je vrlo bitan jer predstavlja uvećanje od 94 mm naspram nekadašnjeg modela, što se posebno odrazilo na ponudu prostora na zadnjoj klupi.

Škoda navodi da je pragmatičnost bila i ostala jedna od vrlina Fabije. Tako nova generacija nudi i izuzetno veliki prtljažnik koji ima zapreminu od 380 litara, što je za 50 litara više nego kod treće iteracije ovog automobila.

Kada je reč o enterijeru, ovde se da primetiti mali deja vu, jer je kabina vrlo slična onome što se da videti kod nove Octavije. Ispred vozača je dvokraki volan sa nekolicinom tastera, dok ulogu instrumentalne table tumači ekran od 10,2 inča. To je ipak deo opcionala, jer i nova Fabia u bazičnom trimu dolazi sa analognim „cajgerima“.

Na vrh centralne konzole postavljen je novi displej osetljiv na dodir za upravljanje informativno-zabavnim sistemom. Dijagonala istog iznosi 6,8 inča, no opcionalno je dostupan i veći od 9,2 cola. Česi su rešili da zadrže fizičke prekidače i tastere na centralnoj konzoli, što se definitivno pokazalo kao praktičnije rešenje od raznih “naprednih” opcija.

Škoda navodi i da je prvi put kod Fabije omogućen dvozonski klima uređaj, što je do sada bilo rezervisano za modele iz viših klasa. Uopšteno, Česi tvrde da su podigli kvalitet upotrebljenih materijala u kabini, i ističu da su na vrhu armaturne table upotrebili mekanu plastiku, što do sada nije bio slučaj sa Fabijom.

Što se tiče palete motora, informacije o njoj dobili smo još pre tri meseca. Nova Fabia osloniće se isključivo na benzinske agregate. Uvodna pogonska jedinica je 1,0-litarski atmosferski trocilindraš koji nudi skromnih 65 ks i 95 Nm, potom sledi nešto snažnija verzija istog motora sa 80 ks i 95 Nm.

Zatim, tu je 1,0-litarski trocilindarski turbo motor u dva izdanja. Slabija varijanta raspolaže sa 95 ks i 175 Nm i uparena je sa šestostepenim manuelnim menjačem. Snažnija opcija oslanja se na 110 ks i 200 Nm, i nudi opciono DSG transmisiju.

Kruna ponude je 1,5 TSI, odnosno agregat sa četiri redno postavljena cilindra što je malo ko očekivao u ponudi kod nove Fabije. Ova pogonska jedinica nudiće vozaču na raspolaganje 150 ks i 250 Nm i snaga će se na točkove slati putem sedmostepene DSG transmisije. 1,5 TSI opremljen je tehnologijom koja mu omogućava da “ugasi” dva cilindra kada to nije neophodno, sve zarad uštede goriva.

I na tehnološkom planu nova Fabia je otišla korak dalje u odnosu na nekadašnji model, pogotovo na polju aktivnih i pasivnih bezbednosnih sistema. Škoda navodi da su po prvi put kod njenog modela iz B segmenta ponuđeni tzv. Travel Assist Park Assist. Prvi kombinuje nekolicinu sistema i u suštini omogućava poluautonomnu vožnju na auto-putu, jer vozač i dalje mora držati ruke na upravljaču.

Potonji sistem predstavlja svojevrsnu pomoć pri parkiranju, gde takođe može u potpunosti preuzeti upravljanje vozilom, ukoliko vozač to dozvoli. Nova Fabia dolazi i sa drugim naprednim tehnološkim „čudima“ poput sistema za prepoznavanje saobraćajnih znakova, kao i već uobičajenim AEB-om.

Škoda nema nameru da odustane od svoje Simply Clever mantre, te četvrta generacija Fabije nudi nekoliko vrlo interesantnih i praktičnih rešenja. Pored kišobrana u vratima, tu su i posebni džepovi na poleđini prednjih sedišta za mobilne telefone, potom posebni držači za kartice i novčiće u pregratku za rukavice, kao i USB utičnica locirana iza centralnog ogledala. Ovaj priključak namenjen je za napajanje kamera za snimanje saobraćaja.

Brend iz Mlade Boleslav ima velika očekivanja od nove Fabije. Pozicionirana je tako da cenovno bude daleko pristupačnija od konkurencije iz Francuske, nudi daleko više prostora u kabini od većine rivala, dok su nova rešenja u dizajnu namenjena da budu privlačnija mlađoj populaciji. Pored toga, Škoda će tražiti uspeh sa novom Fabijom i van Evrope, a kao ključna tačka mogla bi se javiti Indija…

Đorđe Platiša

(16146)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

58 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Čuo ja od jednog da je 4.5 m mali gradski auto…ova fobija je onda mikro klasa..

Balkanboj

Izgleda jako dobro.
Proporcije su ok, a vidim i vantilacione otvore za putnike na zadnjim sedištima. Bravo. 👏

Pěkný auto.

moron

„Slabija varijanta raspolaže sa 95 ks i 175 Nm i uparena je sa šestostepenim manuelnim menjačem.“ Šanse nema. Biće 5MT uz TSI 95. Meni je i dalje enigma da li će nova fabija u Srbiji makar u prestižnom Monte Carlo izdanju imati air bagova koliko ih ima bazni Sandero . To bi bio revolucionaran potez uvoznika … O naprednim sistemima asistencije da i ne sanjamo, a ni o onim običnim koji su odavno kod nekih i napušteni. Jer, sve dok nova srpska Oktavija čak ni u srednjem paketu opreme nema ni onaj najbanalniji tempomat, nju svojom „prestižnom“ opremom ne sme… Pročitaj više »

BB

Taj banalni tempomat (i bluetooth) je bio razlog odustajanja od „svemoćne“ Octavia-e. Da bih to dobio trebalo je da guram cijenu 50% više nego što sam kupio auto koji sve to (i mnogo više) ima…

Mad Max

Zanimljiv izbor. Presudi tempomat, to jeste ZAJEB, opet….
Porediti Sandero sa bilo čim, osim sa Tipom i pojedinim Citroenima je totalno pogrešno i jako neozbiljno. Škoda bi mu došla u tom poređenju „Mercedes“

Što se dilera Škode tiče, mogu reći da svi ostali dileri mogu da uče kako se posao radi u Srbiji. Znaju oni šta treba srpskom kupcu. I to nepogrešivo.

A rekao bi da je Fabija konačno došla u svet normalnih automobila, prvi put posle prve generacije. Negde se primakla Skali po ovom što se vidi. Samo ako cena bude OK, sve će po njih leći kako treba.

moron

Sve eventualne verzije buduce fabije sa 5MT i manje od 6 air bagova su svakako klasa ispod sandera.

Mad Max

Ne znam dal si se nekada vozio u Sander (ima) raznih generacija ? Tamo gde ja „obitavam“ dobiti Sandeo se smatra božjom kaznom, a jednio što u njemu neko može pohvaliti je 1,5 dci.

I što će (neopohodno) 6 brzina uz jedan mali auto sa jako elastičan motor kao TSI !?
Jel to da bude deljivo, 6 brzina a 3 klipa, da se ZAJEB ne zbuni ??

moron

Ako ja treba tebe, kao tehnički pismeno lice, da ubedjujem u prednosti 6MT u odnosu na 5MT, onda je zaista „zadnje vreme došlo“.
A Sandero sam vozio viša puta, na rent a caru.

Mad Max

Baš zato, nisi razumeo pitanje. Kažem, dal je neophodno 6 MT uz jedan mali jako lelastičan 1,0 TSI, motor koji povlači sa 1600 a ima skoro kontintinualnu snagu od 3000 do 5000 rpm. Ili taj 6 MT te čini „stalno radnim“ na ručici menjača, pa te tera da često i preskačeš pojedine stepene prenosa? Razumeš sad?

moron

Pošto ja vozim ta kola, a probao sam i ona u 1,0 TSI izdanju sa 6MT, razumem ja veoma dobro šta njima fali u varijanti sa 5MT.
A ja prosto ne mogu da verujem šta si ti ranije pisao o tom 1,0 TSI (isto što ja i sada i dalje mislim), po pitanju te navodne elastičnosti (u niskim obrtajima), a da si u medjuvremenu sve to „zaboravio“.

Stari Dejan

😊👍

Mad Max

Ništa nisam zaboravio i mišljnje ne mogu da ga promenim. Jednostavo na takvim motorima, težini vozila i nameni 6 brzina nije neophodno. 6 brzinski mali TSI moraš non stop da šaltaš.
Bolja je to opcija (mali TSI u fabiji sa 5 brzina), nego recimo tvoja Honda CRV ssa 6 brzina. Verujem da 1 brzinom kad se zaglaviš ili negde u kretanju fali stepen ispod.
6 brzina bi bilo neophodnije na ovim malim atmo troklipnjačama u Fabiji koje najavljuju-

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Ja sam već pisao par puta, a ponoviću za TSI 95 u kombinaciji sa 5MT, finalni prenos je suviše dug, a „koraci“ izmedju susednih stepeni prenosa su takodje veliki i prva brzina „u zelenim“ obrtajima ide do 50 km/h, druga do oko 95, treća do oko 145… Pošto je motor faktički „mrtav“ ispod oko 1.800 rpm, on „na ler gasu“ prosto leti ( ide suviše brzo ), a na tim obrtajima nema snagu (jer nema momenta) i ti sa tim motorom ( tim dugim finalnim prenosom i suviše dugom i prvom ) prosto ne možeš da se NORMALNO penješ u… Pročitaj više »

Mad Max

Nisam ja ovde nešto baš „hvalio“ TSI, a nisam primetio ni taj problem koji pominješ. Ne vozim takva vozila često osim Fabije karavan sa TSI 90, koja ima potpuno normalan 5 brzinac.
Ako je tako kako kažeš, tu je promašen finalni prenos, ali ne zaboravi koliku elastičnost ima taj motor. Dug prenos smanjuje potrošnju, kod takvih motora.
Nisam primetio i da nešto fali i Dacijama 90 TCE sa 5 brzinskm menjačem.
Tek ne zaboavi da baterijaši imaju samo jednu brzinu, pa im ništa ne fali 😉

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Ako sam dobro našao na netu ( na https://www.automobile-catalog.com, za audo A1 ptve i druge generacije, koji koristi iste motore i menjače kao fabija druge i treće generacije), sa starim 1,2 TSI 90 5MT, „finalni prenos“ je 3,625, a sa sadašnjim 1,0 TSI 95 5MT „finalni prenos“ je 4,357. Prenosni odnosi u samom menjaču su isti kod obe verzije. Ali, tolika razlika u „finalnom prenosu“ ( „produženje“ finalnog prenosa za čitavih 20% kod TSI 95 u odnosu na TSI 90 ) dovodi do problema u vožnji koji sam ti opisao, jer u svakom stepenu prenosa vozilo pri istim obrtajima postaje… Pročitaj više »

Mad Max

Ako je tako kažeš, prenos na TSI 95 je značajno skraćen u odnosu na stari 1,2 TSI 90. Jer je 4,357 veća redukcija od 3,625

moron

izvini, okrenuo sam podatke

Mad Max

Ja sam našao da su prenosi isti, isti glavni prenosnik, iste brzine. Ako je verovati web-u. Imaš problem što kreneš hladnim motorom sa povišenim praznim hodom, na 1000 rpm. Mada ti motorim TSI znaju da budu prgavi zbog električnog akutatora turba

moron

Očito ne koristimo isti internet 🙂
Pisao sam već, dosta puta sam testirao, TSI 95 trećom „bije“ 150, baš zahvaljujući sumanuto dugom finalnom prenosu. Drugačije ne bi moglo. I zato se guši kada trećom pokušaš da je voziš 45 … Ne može, suviše mali obrtaji.

Mad Max

Ne znam. Evo pogledaj šta ovi kažu:

https://www.cars-data.com/en/skoda-fabia-1.2-tsi-66kw-greentech-style-specs/67917/tech

https://www.cars-data.com/en/skoda-fabia-1-0-tsi-70kw-greentech-style-specs/84294/tech

Ove obe idu na 5000 oko 130 stvarnih, ili po satu 135-140 u trećoj brzini. Što je normalno, jer je max snaga TSI 95 negde oko 4400 a ove TSI 90 na 5000.
Mada se oba ova motra lako zavrte do 5500, pa to bude i preko 150, što je OK.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
Mad Max

Ove obe idu na 5000 oko 130 stvarnih, ili po satu 135-140 u trećoj brzini. Što je normalno, jer je max snaga TSI 95 negde oko 4400 a ove TSI 90 na 5000.
Mada se oba ova motra lako zavrte do 5500, pa to bude i preko 150, što je OK.

Ali zato lako ide i 40, tom istom trećom. To mu dođe elastičan motor

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Ne vredi dalje …TSI je ipak najbolji, zar ne?

Mad Max

Što misliš? Kad sam rekao?
Uzgred ta Škoda u 1 brzini na povećanom ler gasu kad je hladna od 1000 rpm, ide celih 8,2 km/h. Znači ko pešak sa bzim hodom… Pa akoje to mnogo, onda….

Što se mene tiče, i ako se ja pitam ta troklipnjača 1,0 TSI neće doći. Kao ni jedna druga u C segmentu. A ova 1,2 TSI 90 je sa otklonjenim znanim manama, a više je nema u ponudi. Tako da je priča ad akta

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
Mad Max

Za tvoju informaciju, I i II stepen prenosa na Škodinim fabija 1,0 TSI manuelnim menjačima su potpuno isti i za TSI 95 i za TSI 110 i za 5 MG i za 6 mG. Iznosi 3,77 ua I brzinu i 1,96 za II brzinu i 1,28 za III brzinu, a glavni prenos je isti takođe 3,625 i za 5 i za 6 brzinski menjač.
Tako da zaista ne „kapiram“ tvoj revolt sa 5 MG i toliku kritiku. Zaista nije opravdana.

Mad Max

Gore na početku sam zaboravio da dodam da je isti prenosni odnos i III brzine u svim varijantama.
Moron, evo pogledaj sam:
https://cdn.skoda-storyboard.com/2016/05/FABIA-en.pdf

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
moron

Nije da ti ne verujem,, ali, dao sam da tvoje stavove proveri Predrag. Kada je škoda u pitanju, njegova reč je u tehničkom smislu ipak za mene „zakon“. A sve podatke koja sam pisao o prenosnim odnosima, pisao sam sa automobile-catalog.com, za audi A1. Nisam još proveravao razlike krive obrtnog momenta za TSI 90 i TSI 95, a podsetio bih te kako za 1,6 TDI postoje verzije sa razlikama krive momenta koje su „nebo i zemlja“ ( a i sam si pisao o tome, baš za 1,6 TDI kada si počeo da voziš 1,6 TDI ). Što se tiče moje… Pročitaj više »

Mad Max

Ja samo pokušavam da ti kažem, da taj problem nije zbog 5 MG to jete da bi bilo isto i sa postojećim 6 MG. Problem je do motora, posebno do lošeg rada i povećanog ler gasa kao hladnog.
Tojota ima stari 16V motor, koji zna odlično da vuče već na 1000 rpm, a prestaje tamo gde počinej turbo TSI, na nekih 1800. I tojota dobija snagu tek posle 3500 rpm, a između ima nepremostivu rupu, pa bi njemu bio neophodniji menjač sa više stepena prenosa. Na žalost u toj „rupi“ se u normalnim uslovima vozi auto.

Izmenjeno 2 godine pre od strane Mad Max
Mad Max

I šta reče „zakon“ za Škode“?

Ђока

Lepo piše 6 brzina uz sve 1,0 TSI. Šta nije jasno

moron

Pa, drugde piše da uz TSI 95 ide 5MT, kao što uz TSI 95 i ide 5MT u Polu, Ibizi, Aroni, Scali, Kamiqu. T-Cross-u, Golfu, Leonu …

Miki

I na tarabu pise…

Don

Heheh, to mi je dobri moj Musa ispričao…ali kasno :-))))

Nenad

Ja mislim da je Škoda, racunajuci samo ove manje modele , jos uvek znacajno ispred Dacije, po kvalitetu izrade , motora , limarije…

Pomponije

Da vidimo opremu bazne verzije i narednog trima na relevantnim tržištima u Evropi, pa da donesemo neki ispravan sud.

U svakom slučaju nadam se da joj cene neće otići nebu pod oblake kao kod svih ostalih.

Slavko

Ovako napucana, dobro izgleda, nema sta. Jedino imam neke rezerve prema zadnjem kraju, kao da su hteli da prenesu resenje sa Superba, ne bih rekao da se to glatko uklopilo. Ali ok, dosta je bolje nego sto je bilo.Enterijer : pre vidim Scalu, nego Octaviu. I enterijer je dobar, kad je ovaj nivo opreme. E sad, videcemo kako ce to sve izgledati u nekom Active, Ambition, iliti sta ce ostati od ovog sjaja, jer kako drug moron rece, ipak ce se tesko desiti da ce Fabia opremom gaziti Scalu i Octaviu. Da ce se dobro prodavati po tenderima, ne sumnjam.… Pročitaj više »

Mad Max

Stepvej je tehnološko dogurao negde do Clia 3. Motori su negde zanovljeniji a školjka lošija i nebezbednija. To bi bio opis Sandera (novoga). Pa ga poredite sa Fabijom (novom). Naravno, mnogi od nakita ne vide telo…

Slavko

Moguce da je moje shvatanje rezultat neinformisanosti, misleci na tehnikalije na Stepveju. Odnosno, ono sto ja znam je da koristi platformu Clia 5. Takodje i da koristi motore koje koristi i aktuelna Reno gama. Isto tako i da je sad ABS, ESP, hill assist, AEB,6 vazdusnih jastuka i mozda jos koja sitnica, standard na svakom Stepveju. Videcemo da li ce biti na Fabiji. Tek se pojavila pre koji sat, pa je malo preuranjeno govoriti o nekim kvalitetima koji se ne vide sa slika… Pa me zanima zasto kazes da je Stepvej na nivou Clia 3, i da su motori negde… Pročitaj više »

Mad Max

Ako baciš van razamatranja taj nakit (ABS, ESP, hill assist, AEB,6 vazdusnih jastuka i mozda jos koja sitnica), ostane telo vozila. Na tom telu, školjka je manje bezbedna i naviše je slična Clio 3, i ima slična rešenja, kao i sam oblik kabine, koji nema veze sa Clio 5 (4). MOtori su takvi kakvi su.
Pa ako pogledaš „tehnološka osnova“ Stepveja je bajata jedno 15 godina.

IvanBg89

U 2021-oj godini 6 vazdušnih jastuka nije nakit već osnova sistema bezbednosti, kao i ABS i ESP. Što se tiče bezbednosti školjke kod Stepway-a, video snimci EuroNCAP testiranja su merodavni – za razliku od tvojih utisaka i slobodnih procena – a tu je Stepway imao dobre rezultate.

Ђока

Koliko se zna Fabija će imati sve bolje od Sandera, čak i kapice na ventilima. Sandero jeste dobar do sela i nazad. Nije ga šteta terati po rupama i blatu

IvanBg89

Taman, isto kao i Fabija 🙂

IvanBg89

Verujem da će Fabija od najnovije bezbednosne opreme u srednjem paketu imati rukohvate iznad vrata (da se putnici ne razlete po kabini kao pečene kokice u slučaju bilo kakvog blagog sudara) i ikonu sveca zaštitnika na tabli kao kombinaciju personalizacije i bezbednosti – za naše tržište naravno.

Ђока

Ti se izgleda još nisi provozao u Fabiji. Čak ni onoj prve generacije

Slavko

Evo jedan utisak, doduse tudji, posto se ja nisam vozio. Radi se o odlazecem modelu Fabie. Elem, tata vozio kola na servis, i tamo jedan lik sto je dovezao predmetnu Fabiu. Pocelo je tako sto su komentarisali nekoliko Kamika i Skala, sto su tu stajali, i na pitanje kakva je Fabia, covek odgovara recju : kanta.
Napominjem da je to tudji utisak, ja se nisam vozio u njoj. Tek da se zna da postoje ljudi koji nisu previse zadovoljni onim sto pruza.

IvanBg89

Kažeš to kao da sam nešto propustio.

Bungi

Sve mi ovo u Fabiji djeluje jako zrelo, sa mnogo više ukusa nego u Polu.Ipak, zadnja hauba nema unutrašnju plastičnu oblogu pa djeluje jako jeftino iako je to u ovoj klasi, uobičajeno. Prtljažnik nema duplo dno pa kad se obori zadnja klupa, ostaje stepenik, jako nezgodan kod prevoza dužih predmeta.

Ђока

Prethodna generacija je pravila odlične prodajne rezultate a bila potpuno promašena dimenzijama. Ova će da rasturi naše tržište. Konkurencija može na kolektivni odmor

IvanBg89

Može da rasturi samo državne tendere i to je to.
Prodavaće se i fizičkim licima definitivno, ali sigurno neće nadmašiti konkurenciju u tom domenu, pogotovo sa ogoljenom bezbednosnom opremom u Srbiji.

Miki

Ludi maksa i djokica, nesto najbolje sto Skodin sales i marketing moze da izbaci za ovo trziste 😀
Red dacia ne valja red skoda izuva, red drugi su govna 😀

IvanBg89

Miki, maestro 🤣

Ђока

E Miki Miki kikiriki

Nenad

Ipak, objektivno gledano Škoda je po kvalitetu jos uvek značajno ispred Dacije. Racunajuci ove manje modele, naravno.

igi

Treću, aktuelnu generaciju, video sam možda par puta, i to u Beogradu, van njega nijednu. Četvrta će biti još ređa. Flotni kupci se pre odlučuju za Rapida ili Oktaviju, Fabiju slabo gledaju.

Ђока

Rapid je davno nestao iz ponude

moron

Kada se neki model bliži kraju tržišnog života, proizvodjači se trude da mu produže tržišni život tako što će da mu obogate standradnu opremu. To je neko nepisano pravilo. Ali, škoda … u Srbiji ..
Aktuelna fabia je u navišepm paketu opreme u Srbiji ( Style) do sada imala običan tempomat.
E, sada ga nema više.
„Skinuli“ su ga.
Postao je samo jedna od mogućih opcija.
Čovek ne zna da li da se smeje ili da plače sa „Auto Čačkom“.

Slavko

Verovatno su smatrali da mu tako obicnom nema mesta u autu takvog ranga. 🙂

moron

Da, moguće da su tako sagledavali pitanje običnog tempomata …
Napravili su još jednu interesantnu izmenu. DSG7 su omogućili uz TSI 95, a ukinuli ga kao mogućnost uz TSI 110. Jedan drugar je vozio dugo službeno golfa 1,0 TSI sa DSG7 i kaže da ga u gradskoj vožnji dosta nerviralo sitno skakutanje i podrhtavanje pri manevrisanju zbog DSG-a. I da se preporodio kada je prešao na 1,0 TSI 6MT u Scali.

don

malo mi je promaklo, kolika je razlika scale i fobije?