1. Home
  2. Vesti
  3. Strazbur proteruje dizelaše sa ulica do 2028. godine
Strazbur proteruje dizelaše sa ulica do 2028. godine
1

Strazbur proteruje dizelaše sa ulica do 2028. godine

302
1
Podelite sa prijateljima:

Francuski grad Strazbur zabraniće u narednim godinama upotrebu dizel vozila u urbanom rejonu. 

Gradske vlasti glavnog grada oblasti Alzas saopštile su ambiciozni plan u vezi sa uklanjanjem automobila koji emituju mnogo štetnih gasova sa ulica. Prema iznetoj strategiji, dizelaši će biti „proterani“ najkasnije do 2028. godine, mada su „zeleni“ u gradskoj skupštini tražili da se to odigra i ranije – do 2025. godine!

Strazbur ima 33 opštine i čelnici nekih od njih već su izrazili zabrinutost zbog drastičnih mera koje su najavljene. Mere još uvek nisu iznete pred gradski parlament koji treba da glasa o budućem projektu.

Ukoliko gradska skupština odobri svojim glasanjem strategiju, onda će ona početi da se implementira već od naredne godine. Zamišljeno je da se dizelaši i benzinci polako izbacuju iz grada, sve na osnovu toga koju emisionu normu ispunjavaju.

Tako će prvo biti zabranjena upotreba vrlo starih dizelaša koja će nastupiti od 1. januara 2022. godine. Vlasti će ostaviti period privikanja za stanovništvo, te se neće naplaćivati kazne za upotrebu takvih vozila sve do 2023. godine. Potom će postepeno biti proterivani noviji dizel modeli, da bi najkasnije do 2028. godine oni u potpunosti nestali sa ulica.

Strazbur nije prvi grad u Francuskoj koji je najavio ovakve mere. Slično je uradio i Lion krajem prošle godine, a društvo im pravi i veći broj gradova u Evropi. Očito je da demonizacija dizela daje priželjkivane rezultate.

AutoRepublika 

(302)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

živela diktatura kvazi ekologa … Al’, do moga …