1. Home
  2. Vesti
  3. Belorusija zabranila uvoz i prodaju Škode i proizvoda Liqui Moly
Belorusija zabranila uvoz i prodaju Škode i proizvoda Liqui Moly
5

Belorusija zabranila uvoz i prodaju Škode i proizvoda Liqui Moly

7.27K
5
Podelite sa prijateljima:

Iz beloruskih medija saznajemo da je tamošnja vlada uspostvila listu proizvoda čiji je uvoz zabranjen, a sve „u cilju zaštite nacionalnih interesa i imajući u vidu neprijateljske akcije prema narodu Belorusije“. Odgovarajuća odluka je objavljena u Rezoluciji saveta ministara koja nosi datum 23. april. Pomenuti dokument je praktično otelotvorenje ukaza beloruskog predsednika od pre par nedelja, koja daje osnov za zabranu uvoza na teritoriju te države, grupa proizvoda određenih prema zemlji porekla, i državama (unijama istih) koje su odlučile da uvedu specijalne mere protiv Belorusije.

Lista kompanija čiji proizvodi nisu dozvoljeni za promet u granicama ove slovenske države obuhvata i one koje izrađuje Škoda Auto, kao i Liqui Moly. Ako vlasti Belorusije utvrde da je uvezena zabranjena roba, ona će biti predmet reeksporta, dok će osobe za koje se utvrdi odgovrnost biti dalje procesuirane u skladu sa zakonom.

Rezolucija se ne odnosu na robu koju su uvezli građani Belorusije za lične potrebe, niti se odnosi na vozila koja su regularno registrovana u drugim državama Evroazijske unije (EAU), kojoj i sama Belorusija pripada. Takođe se ovaj pravni akt ne odnosi ni na privremeno uvezene automobile na teritoriju EAU.

Za već uvezenu, sada zabranjenu robu, biće nužno izvršiti prijavu poreskoj upravi a na osnovu popisnih lista, pa će nakon registracije u arhivama poreskih vlasti, ona biti raspoloživa za dalju komercijalnu eksploataciju ili prodaju.

Iz beloruske ispostave Škode su ovim povodom prosledili saopštenje sledeće sadržine: „Nemamo pojma o čemu pričate, do nas nije došlo ništa slično. Šleperi s automobilima pristižu, a mi radimo. U završnoj smo fazi sertifikacije Rapida koja stupa na snagu u junu, pa se nadamo početku prodaje istog tokom narednog leta. Sada odlučujemo o tome šta nam je činiti sa Rapidom uvezenim prema staroj homologaciji“, preneo je auto.onliner.by.

Inače, treba reći da se pet Škodinih modela ternutno nude u Belorusiji. To su: pomenuti Rapid (čija je ponuda privremeno obustavljena zbog problema u pribavljanju sertifikata), Kodiaq, Karoq, Octavia i Superb. Svi modeli češkog proizvođača nose nalepnicu „Made in Russia“, s izuzetkom nepopularnog Superba, kojih je u prvom tromesečju prodato samo šest komada na celoj teritoriji Belorusije. Poređenja radi, Rapid proizveden u ruskom gradu Kaluga je isporučen u kontingentu od 527 vozila, i to samo do 11. marta, do kada je važila homologacija.

Uspostavljena lisat zabranjenih proizvoda će biti preispitana za pola godine.

AutoRepublika

(7271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Robi

Bolje da su fake Castrol zabranili 😄

Laki

Šteta za LM dizel aditiv jedan od najboljih!

Zoca

Moron lobirao.😅

moron

😁😁😁

Renault Terminator

Danas je našem prijatelju Lukašenku rođendan i to 67-mi po redu.E jedared još toliko da vodiš,čuvaš i braniš Bijelorusiju🇧🇾❤🇷🇸💪.
https://youtu.be/jGN0q4WedbE