1. Home
  2. Testovi
  3. Lexus UX 250h 2WD Executive – Lexus za „sirotinju“
Lexus UX 250h 2WD Executive – Lexus za „sirotinju“
48

Lexus UX 250h 2WD Executive – Lexus za „sirotinju“

4.72K
48
Podelite sa prijateljima:

Predstavljen javnosti 2018. godine, na Salonu automobila u Ženevi, Lexus UX 250h najmanji je i najjeftiniji model proizvođača. Za neupećene reč je o kompaktnom hibridnom SUV-u, koji je ujedno prvi i za sada jedini Lexus sa 100 % električnim pogonom.

Uzevši u obzir da je ovo prvi put nakon 22 godine „karijere“ da sam na jednosedmičnoj test vožnji imao jedan Lexus, nalazim da je red osvrnuti se ukratko na njegovu prošlost i životni put. Verujem da svi znaju kako se radi o japanskom proizvođaču iza koga je srcem, dušom i finansijama najveća svetka automobilska kompanija Toyota, odnosno da je Lexus luksuzna filijala proizvođača, s prestižnijim, dakle skupljim modelima.

Pojedini su nastali na bazi Toyotinih, kao što je to slučaj s ovde predstavljenim UX 250h, no par njih su rođeni isključivo znanjem i angažovanjem Lexusa. Brend je oficijalno kreiran 1989. godine, iako ideja datira još od 1983. godine, kada je predsednik Toyote Eiji Toyoda (nije greška, prezime mu je Toyoda, a ne Toyota) organizovao tajni sastanak s najvažnijim direktorima, sa samo jednim pitanjem; „Možemo li napraviti luksuzan automobil sposoban nadmetati se s referentnim svetskim modelima?“ Kako je odgovor verovatno bio pozitivan, ubrzo kreće top secret projekat nazvan F1 (F kao flagship, a 1 jer se radi o prvom modelu), čime se ujedno želeo „zavarati trag“, odnosno industrisku špijunažu konkurenta usmeriti ka Formuli 1…

Nakon višegodišnje analize tržišta, kako evropskog tako i američkog, kao i više od milijardu dolara uloženih u razvoj, svetlost dana ugledao je 1989. prvi model, nazvan Lexus LS 400. Velika limuzina od 5 metara, pokretana osmocilindričnim motor 4.0 od 245 ks, kao direktan konkurent nekadašnjem BMW-u Serije 7, Audiju A8 i Mercedesu S klase, odnosno pojedinim Cadillacima i Linkolnima, od kojih je bio jeftiniji i do 30%!

Lexus LS400

Pored ostalih kvaliteta, gde pre svega mislim na vrhunsku udobnost i opremu, u zemlji ujka Sema ovo su snažni aduti, tako da uspeh nije izostao! Samo dve godine kasnije Lexus u ponudi ima već tri modela (LS 400, ES 300 i SC 400), tako da vrlo brzo izbija na prvo mesto kao deluxe brend u SAD. Nakon toga modeli se nižu jedan za drugim, da bi u februaru 2019. proizvođač objavio kako je prodao 10 miliona vozila, od čega oko 1,5 miliona hibrida. E da, Lexus je prvi premijum konstruktor koji je masovno elektrifikovao svoja vozila uvođenjem hibridne tehnologije, da bi tek prošle godine lansirao i prvi 100 % električni model, tj. UX 300e. Dakle isti kao voženi, no naš je znatno polivalentniji, u kombinaciji s dvolitarskim benzinskim i električnim motorom od 109 ks. Krenimo redom…

Poverenje se isplati

Čitaoci koji prate moje aktivnosti verovatno su upoznati s poteškoćama koje imam kao dopisnik iz Francuske, nije lako dokazati se i dobiti test vozila kada se radi za jednu malu zemlju s više nego li skromnim automobilskim tržištem. Bez obzira na godine „staža“, vrata pojedinih proizvođača su mi i dalje zatvorena, ili su se tokom prohujalih godina zatvorila, pre svega zbog kadrovskih promena ili jednostavno izmenjene „politike“ prema novinarima. U Srbiji bi to bilo u stilu; „ne pišeš lepo o nama, nema više test vozila ni prezentacija…“, dok je u Francuskoj to uglavnom pitanje poverenja. Moje sede kose, hiljade testiranih vozila i nebrojene fotografije istih, imaju samo donekle udela, da bih se dočepao željenog modela neophodno je poznavati, da ne kažem „šarmirati“ odgovorne u pres centru!

Možda i najbolji primer ovakvog funkcionisanja je slučaj Lexusa, dojučerašnji ataše Mazde za kontakte s novinarima otišao je u Toyota grupaciju, a kako smo se u međuvremenu združili (ponekad sam mu dovezao pojedine konkurentske modele do kojih nije mogao doći), odmah mi je ponudio saradnju. Ponuda koja se ne odbija, iako verujem da se broj Lexusa i zainteresovanih kupaca u Srbiji može izbrojati na prste jedne ruke. Upravo zato na prvu probnu vožnju poželeo sam najjeftiniji model UX 250h, čije je početna cena u zemljama EU nekih 36.000 evra.

Na prvi pogled deluje relativno povoljno za jedan Lexus, posebno jer se radi o kompaktnom SUV-u od 4,5 m dužine, koji uz dva motora razvija sasvim „lepih“ 184 ks. Posebno ukoliko se pogleda konkurencija, za najjeftiniji Audi Q3 40 TFSI/190 treba recimo 44.400 evra, BMW X1 sDrive 2.0i/192 ks 40.400 evra, Mercedes GLA 250/211 ks 39.300 evra i Volvo XC40 T4/190 ks 39.700 evra. Dobro ste zapazili da ni jedan od navedenih modela nije samopuneći hibrid kao UX 250h, direktnih konkurenata zapravo ni nema.

Ovaj Lexus je, kao i uostalom svi modeli kuće, priča za sebe, počevši od izgleda. OK, kao i kod ostalih proizvođača stil je sličan za sve modele Lexusa, drugim rečima prepoznatljiv je na prvi pogled. Zašiljena maska iz jednog dela, izdašnih dimenzija, ne prolazi nezapaženo, upravo kao i elegantni farovi. U zavisnosti od završnog nivoa sve je začinjeno obiljem hromiranih površina, računajući i lajsne oko prozora. Opšte linije su oštre, kao da su ih dizajneri Lexusa sekirom tesali, no na kraju sve deluje prilično skladno i atraktivno.

Mislim pre svega na zadnji deo, s spojenom LED svetlosnom grupom, koja se proteže čitavom širinom petih vrata. Kako i priliči jednom SUV-u sve je začinjeno prorezima za točkove od crne brut plastike, koju pronalazimo na pragovima i donjem delu zadnjeg branika, što se pokazalo kao znatno praktičnije rešenje od obojene plastike. Inače forma spomenutih proreza za zadnje točkove i svetlosne grupe nije samo za „šminku“, već i u cilju postizanja što bolje aerodinamike. Ukratko, ima nešto u ovom UX što ga distancira od ostalih SUV modela, iako je na kraju teško pronaći konsenzus, ili ga volite ili ga prezirete. Kome je do originalnosti, računajući i stil enterijera, eto prilike da se distancira od „klasičnih“ nemačkih predstavnika…

Rafinirana i nesvakidašnja unutrašnjost  

Kad kažem nesvakidašnja unutrašnjost naravno da ne mislim na sedišta, upravljač i ručicu menjača, postavljena tamo gde smo navikli da ih sretnemo. No, izuzmemo li par tih standardnih postavki, za sve ostalo treba vremena za privikavanje, bogami i tehničko uputstvo, smešteno u premalom pregratku za rukavice ispred suvozača. Dobro, u mojim rukama našao se najviši završni nivo Executive (ima ih čak sedam za evropsko tržište), čime se samo donekle objašnjava tolika količina dugmića, ekrana i informacija koje se serviraju vozaču.

Ne treba smaknuti s uma ni da se ovde radi o jednom hibridu, što samo po sebi podrazumeva još nekoliko dopunskih funkcija na numeričkoj instrument tabli. Nije kompletno digitalna, pokazivač za gorivo i temperaturu, s desne strane centralnog instrumenta, ostali su analogni. Pored njih, Lexus je predvideo i veoma bogat i pregledan „head up“ pokazivač, koji projektuje brojne informacije na vetrobransko staklo.

Ono što pomalo zbunjuje u prvom kontakti su još dve ručice pri vrhu instrumentalne table, kakve ranije ne pronađoh ni u jednom test vozilu. Zapravo radi se komandama za isključivanje elektronske kontrole stabilnosti i za promenu programa vožnje, (Eco, Normal, Sport i Sport +), za koje je evidentno mogao biti zadužen i samo jedan prekidač…

Elem, očigledno se tražila izvesna ekskluzivnost koju pronalazimo i kod ekrana „na balkonu“ (10,3 inča), daleko od prstiju vozača. Da bi se po njemu „surfovalo“ mora se prstom kliziti po pločici pored ručice menjača, nešto kao kod laptopa, bez klasičnog „miša“. Koliko je sve to praktično, posebno u vožnji, ostaje za raspravu, što se odnosi i na komande za medije, koje pronalazimo pri početku naslona za laktove između sedišta (ispod je zgodan poveći boks). Kada polože ruku na njega, vozač ili zuvozač mogu prstima, bez skidanja pogleda s puta, menjati radio stanice, izvor zvuka i podešavati jačinu.

Naravno da iste pronalazimo i na upravljaču, no ono što me je pozitivno iznenadilo je prisustvo CD čitača, za koji sam verovao da definitivno pripada prošlosti. Na širokom centralnom grebenu smeštena je i lepo oblikovana ručica menjača, kao i velika udubljenja za limenke i bežični punjač za smartfon, koji se dugmencetom pored aktivira/deaktivira. Pametno, jer tako se mogu odložiti i metalni predmet, što nije slučaj kod većine automobila gde nema ovog prekidača.

Ima tu još na desetine razno-raznih komandi s leve i desne strane retko „mesnatog“ upravljača (za klima uređaj, grejanje i ventilaciju sedišta…), koji se u našem slučaju podešava električnom komandom. Dakle, nakon što se upozna i srodi sa svojim radnim mestom, vozač shvati da je pozicija za istim odlična, pod uslovom da nije natprosečnih dimenzija. Električno podesivo sedište je savršeno udobno i obloženo prefinjenom kožom (prava), ali se za dvometraše ne spušta dovoljno nisko.

Zapravo svi „vidljivi“ delovi enterijera su od kvalitetnih materijala, dok je centralna konzola blago zaokrenuta ka vozaču. Zamerke možemo uputiti ne preterano brojnim i kapacitetnim boksovima i policama za odlaganje sitnica, Lexus očigledno nije želeo da ovaj „mali“ SUV pretvori u minivan, što se odnosi i na unutrašnjost. Prostor za putnike pozadi je zaista skroman, bez obzira na 4,5 dužine UX bi pre uporedio s recimo jednim Peugeotom 2008, nego li 3008-icom!

Nekako mi više deluje da su mu na ovom polju konkurenti tipa Jeep Renegade i Mazda CX-30, nego li njihova veća braća Compass i CX-5. Osim toga, čak i u ovoj luksuznoj izvedbi na zadnjoj klupi ne pronađoh gde se može odložiti telefon ili flašica s vodom, dakle nema ni džepova na poleđini prednjih sedišta ni polica u vratima. OK, prozori se kompletno spuštaju, što je danas prava retkost, ali korpulentnije osobe kolenima guraju naslone prednjih sedišta, čak i ukoliko se vozač i suvozač nisu preterano razbaškarili.

Sticajem okolnosti prevezao sam četiri „jača“ radnika do stotinak kilometara udaljene vikendice koju često spominjem, osim što su bili na muci da se uđu i zatvore vrate pozadi, nakon sat vremena vožnje svi su izašli pogrbljeni i ukočeni, ali srećni što su najzad napolju… Ništa dakle od familijarne upotrebe u stilu par klinaca i gomila prtljaga, za to su zaduženi veći i naravno skuplji NX i RX. Jer kod UX prtljažnik ima zapreminu kao kod jednog gradskog mališana u B segmentu, konkretno iznosi 320 litara, odnosno samo 283 litea kada se radi o verziji s integralnim pogonom.

Sva sreća pa su inženjeri predvideli mekani pokrivač, kada se ubaci nešto više stvari ovaj se adaptira njima, dok se obaranjem zadnjih naslona dobija potpuno ravna površina. Podrazumeva se da su peta vrata s električnom asistencijom i da se mogu otvoriti/zatvoriti daljinskom komandom, odnosno podvlačenje noge ispod branika. Ukoliko ste se zapitali ima li prostora za rezervni točak „ćopavac“, odgovor je negativan, skromna zapremina rezultat je hibridne koncepcije, odnosno baterija u dnu prtljažnika, računajući i klasičnu bateriju od 12V. Za vlasnike kojima treba više, Lexus je predvideo aerodinamični krovni prtljažnik od 300 litara, naravno uz doplatu!

2.0 Hybrid/184 i „basta“!

Iako na sajtu za hrvatsko i slovenačko tržište pronađoh Lexus UX 200 s isključivo benzinskim agregatom 2.0/171 ks, u Francuskoj je ponuđena samo vožena hibridna verzija, i krajem prošle godine spomenuta 100 % električna UX 300e od 204 ks, s baterijom od 54,4 kWh (po WLTP normama ima autonomiju od 315 km). Klasični benzinac je osetno jeftiniji, u Sloveniji se recimo prodaje za 30.900 evra, što je za 5.000 evra jeftinije od voženog UX 250h. Samim tim, mogli bismo se zapitati vredi li investirati toliku sumu novca u jedan samopuneći hibrid snažniji tek za 13 ks?

Možemo ali nećemo, neka to ostane na potencijalno zainteresovanim kupcima, bitnije je da vidimo šta zna i ume ovaj naš? Da je hibrid jasno je odmah po „paljenju“, no u odsustvu bilo kakvog zvuka motora neupućen vozač ponovo će pritisnuti na dugme Start i ugasiti ga. Jer sve dok u bateriji ima energije, ili se odmah uključi neki od većih potrošača, pokreće se na struju. Nežno, s laganim stopalom na gasu, može čak i preći par kilometara u 100% električnom režimu, koji se po želji aktivira prekidačem na centralnoj konzoli. U protivnom, odmah se diskretno aktivira termički blok od 152 ks, s obrtnim momentom od 190 Nm. Sa svoje strane električni motor razvija 109 ks i čitavih 202 Nm, no kako se ove vrednosti ne sabiraju na kraju ne znamo koliki je maksimalni obrtni moment, za razliku od maksimalno deklarisane snage od 184 ks.

Pomalo zbunjen, u prvom kontaktu pokušavam da ukapiram kada koji agregat radi, no sistem funkcioniše toliko diskretno i sinhonizovano, da ovo u suštini i ne treba da interesuje vozača. Naravno da se benzinac čuje kada se snažno nagazi na papučicu gasa, posebno kada se angažuje progam Sport +, čime se ostvaruju veoma dobra ubrzanja i pre svega međuubrzanja (samo 6,3 s od 80-120 km/h). Do 100 km/h UX 250h stiže za 8,5 s, i veoma brzo do maksimalnih 180 km/h. Sasvim dovoljno za francuske auto-puteve, gde se pri ovoj brzini izgubi vozačka dozvola i konfiskuje vozilo (ukoliko se radi o „ponavljaču“), no malo za pojedine nemačke auto-banove i znatno inferiornije od gore navedenih konkurenata, koji poguraju i preko 220 km/h.

Za pohvalu je i odlična izolacija kabinskog prostora, mekoća komandi i udobnost ogibljenja. U zavisnosti od završnog niva ili uz doplatu, može biti aktivno, kao u našem slučaju, ili klasično. Izborom progarama Sport + osetno se ukruti, uz smanjenu asistenciju upravljača i maksimalnu snagu oba agregata, ovaj Lexus postaje znatno agresivniji, performantniji. Kome treba više polivalentnosti može doplatiti 1.550 evra za integralni pogon, u tom slučaju ugrađen je još jedan elektro motor na zadnjoj osovini. Naravno da time UX ne postaje nekakav terenac (klirens iznosi skromnih 16 cm), niti su mu performanse poboljšane kao kod pojedinih SUV (nekadašnja grupacija PSA u 3008 i Grandland X ubacuje 4×4 pogon, kada snaga s 225 ks poraste na 300 ks).

Sve u svemu vozna dinamika je bez ikakvih zamerki, s tim da UX 250h uvek ostaje primerno udoban. Podsećanja radi, platforma i pogonska grupa su identični kao kod Toyote C-HR 2.0 Hybrid, ali su na kraju inženjeri Lexusa imali poslednju reč. Znanje i iskustvo Toyote s hibridima (23 godine od prvog modela i preko 17 miliona prodatih jedinica), osim u odličnoj sihronizaciji oba motora ogleda se i u niskoj potrošnji, što je normalno ukoliko se zna da se u pojedinim okolnostima (grad) i do 70% vožnje odvija na struju.

Za ne poverovati je da se po Parizu može zadovoljiti sa samo 5-6 litara, odnosno i s manje od 5 litara na otvorenom putu, pod uslovom da se njega ne izvlači i poslednji atom snage. No, čak i tada ne uspeh da prebacim 7,5-8 litara, u sličnim uslovima jedan klasični benzinac, slične snage, „ladno“ bi popio 11-12 litara. Proizvođač kao po običaju preteruje i deklariše prosečnu potrošnju od 4,1 l (CO2 iznosi 94 gr/km), no realni prosek je negde oko 5,5 do 6 lit, što je i dalje odličan podatak za jedan SUV od 1.620 kg, koliko teži voženi sa svom opremom. Nije malo ali nije ni preterano, zahvaljujući bogatoj upotrebi alumijiuma.

Pozitivno me je iznenadio i CVT menjač, iako poznat po svojoj sporosti, da ne kažem lenjosti. Jer ovde se nema osećaj da „melje“ u prazno, zvuk motora propocionalan je s ubrzanjima. Stiče se utisak kao da zaista poseduje „brzine“, uostalom kada se ručica menjača privuče ka sebi, mogu se menjati i ručno (ukupno 6). Jednim delom zahvaljujući njemu, pod stopalom zaista osećamo navedenih 184 ks, ne kao kod starijih Toyota koje sam bio u prilici voziti, gde sam se zapitao gde nestadoše deklarisani „konji“.

Tek poređenja radi provozah jedan 5-6 godina star Prius od mojih komšija UBER vozača, koji masovno koriste ovaj model. Razlika je zaista flagrantna, kao i upotrebljeni materijali u unutrašnjosti, očigledna je dakle želja da se Lexus distancira od matične kuće. U tome uglavnom i uspeva, ali po koju cenu!? Iako voženi UX 250h u Sloveniji košta par hiljada evra manje nego li u Francuskoj, to ga sprečava da dogura do 50.000 evra! Za uzvrat, praktično sve što se poželeti može uračunato je u ovu cenu, čak i oprema koja se u principu doplaćuje kod premijum modela.

Mislim pre svega na metaliziranu boju, kožna sedišta s tri memorije, ujedno grejana i ventilirajuća, lisnata bočna stakla, električni stakleni krov, aluminijumske naplatke s gumama dimenzija 225/50 R18, prednja trostruka LED svetla, alarm, fantastičan hi-fi sistem Mark Levinson s 13 zvučnika, kamere napred i pozadi s pogledom od 360°, analogni časovnik Lexus, kao i sve elektronske sisteme, računajući i adaptivni tempomat.

Ne uzmite ovo zdravo za gotovo jer oprema može da varira od tržišta do tržišta, no globalno uzevši UX 250h je retko bogato opremljen, što se odnosi i na bazičnu verziju. Ako zbog ničeg drugog onda zbog toga i izvesne „egzotičnosti“ ovaj Lexus zaslužuje pažnju, mada je i odnos performanse/potrošnja za svaku pohvalu. Mane sam isto tako naveo, te se nakon svega navedenog možemo zapitati kome je zapravo namenjen ovaj luksuzni SUV?

Na pamet mi odmah padaju mladi i dinamični kadrovi, bez ili sa omanjom familijom. No i „metuzalemi“ kao što je moja malenkost se u njemu savršeno osećaju, posebno ukoliko imaju izvesnu ekološku svest. Rafiniran, udoban i prijatno uzdignut, u svakom pogledu mi je dobro „leg’o“! Od kako su se deca udaljila od nas skroman prtljažnik i prostor na zadnjoj klupi nisu mi više mana, na duži put uglavnom idemo u dvoje ili avionom. Osim toga, Lexus nije toliko izvikan kao nemački premijum modeli, a i „potražnja“ (čitajte krađa) za njim je znatno manja. Ostaje cena, evidentno visoka, ali i to se može relatizovati jer je na kraju jeftiniji od ovih. Uostalom tu je Toyota za one s plićim džepom, spomenuti C-HR nije ništa skučeniji, plus je jeftiniji za više hiljada evra.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Lexus UX 250h 2WD Executive

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.595 x 1.840 x 1.540 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.640 mm
Zapremina prtljažnika: 320 l
Masa praznog vozila: 1.620 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 4/benzin + električni
Radna zapremina: 1.987 cm3
Snaga: 152 ks (pri 6.000 o/min) + 109 ks
Maks. obrtni moment: 190 Nm (pri 4.000 o/min) + 202 Nm

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: Automatski

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/50 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,5 s
Maks. brzina: 177 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: Benzin + električna energija
Zapremina rezervoara: 43 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 41,/ 5,8 l/100 km
Emisija CO2: 94 g CO2

Cena

Cena za UX 250h u Francuskoj izmedu 36.000 i 56.000 evra  

Dobre strane:

Odnos potrošnja/performanse, sinhronizovan rad oba agregata, opšta udobnost, kvalitet fabrikacije, bogata oprema, vozna dinamika, cena u poređenju s premijum konkurentima  

Loše strane:

Prostor na zadnjoj klupi, zapremina prtljažnika, maksimalna brzina, skroman rezervoar za gorivo, cena u poređenju s konkurentima „generalistima“, ograničen izbor agragata
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 7,5 Ukupno 7,5
Enterijer: 7,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,5
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 7,75 
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 7,75 
Kočnice: 7,5
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5 
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 7,5 
Efikasnost: 7
Cena
Prihvatljivost: 7,5 
Ocena: 7,778

(4721)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

48 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Iz protesta 😠 sam prestao da čitam kad je Rajković počeo da brani očajne performanse dilde rečenicom da se pri tim brzinama gubi vozačka. Šta si toliko dušebrižan. Napiši ko čovjek, dildo je za stilsku figuru! 190 KS i jedva jedite 177 km/h (kakvo li je tek iskustvo voziti tom brzinom dildu?, raspao bi se nakon 20 min vožnje)., dočim druga auta sa tom konjažom piče i 230. Đe ću „ja“ vozit tom brzinom i hoću li ostati bez vozačke nije ničija briga. Slijedeći tu logiku,niko živ ne bi smio da pravi auta koja će ići brže od 130. To… Pročitaj više »

Peki

Don, „rđavom k*rcu i dlaka smeta…“ 😂. Kao sto napisah do maksimalne brzine stize dok kazes „keks“ (odlicna medubrzanja), sto je znatno vaznije nego konstantno voziti njome i rizikovati dozvolu i konfiskaciju vozila. Desi mi se da poguram test vozila „malo“ brze, tek probe radi, u idealnim uslovima (prazan auto put) i na kratko (par kilometara), ne razumem da ne razumes da nije politicki korektno voziti prohibiciskim brzinama, na stranu sto je i opasno!? Dakle po meni to i nije neka mana, kada sam na 150 km/h, sto je vise nego li pristojna krstareca brzina (do 20 km/h vise od… Pročitaj više »

Don

Dobro, ako ćemo se častiti, i meni je svejedno šta ti misliš, a ovo je sekcija komentara gdje se mišljenja iznose, da želim nekoga uvjeravati u nešto pisao bih tekstove. Ako je tebi normalno da auto od 4.6 m ima mjesta kao jugo, tvoj problem. Znam da je tebi to ‘mali gradski auto“ ali drug, to nije malo, niti je gradsko. Od činjenica ne možeš pobjeći, a ti ćeš to nazvati lupetanjem, pa auto golf klase sa 109 ks ili sa 90 ks ima performanse kao ova nakaza( tako ga zovem zbog pogona). Naravno, za našeg objektivca to je lupetanje… Pročitaj više »

Peki

U pravu si, kako i sam kazes „ovo je sekcija komentara gde se misljenja iznose… auto od 4,6 ima mesta kao jugo“, samo sto nije 4,6 vec 4,5 metara, kome jos 10 cm vise-manje nesto znace, osim pripadnicama lepsega pola… 😂 NIje vazno ni sto je nova Dacija Sandero zapravo dobila 4 zvezdice a ne 2 (dve su za zastitu pesaka a 4 za putnike u vozilu), no u danasnjem svetu poluistine, da ne kazem polulazi, najbolje prolaze! Dakle sloboda misljenja na delu, udri brate s tvojim videnjem automobila i njihovim vrednostima, vise ti se necu suprostavljati cinjenicama. Verujem da… Pročitaj više »

Mad Max

Minusi ovde su posebna kategorija. Oni najbolje opisuju globalizam, daljinsko upravljanje umovima, zavedenost i bezosećaj za pristrasnost opšte populacije. Glas razuma danas vredi crvenu. Toliko.

Don

Minusi ne govore , većina je ulizica koje se ne usude suprostaviti autoritetu, s čim ja nemam nikakvih problema. 4.595 je bliže 4.6m toliko o ljepšem spolu …da, mali gradski auto. Da, da, 70 dobili za zaštitu putnika, a dvije zvijezde koje su napisali su ustvari 4 u slučaju da se gledalac napije. Zaboravio si braniti gepek, jer za grad čovjeku ne treba gepek, pa je tih 280litara ili koliko već, zapravo puna šaka brade. Isto tako, većina studija pokazuju da se u autu u prosijeku vozi samo jedna osoba, tako da manjak mjesta nema nikakvu ulogu, ali eto iz… Pročitaj više »

Don

No drago mi je da ćemo sad više vidjeti tojota na testovima a posebno leksusa. Ovaj model i nije nešto prilika za kupnju, ima leksus i većih i boljih. Biće prilike, baš mi drago što je Špancu upala kašika u med (biće manje Dacije?🤭🤭🤭). Dabogda ti nama Maseratije testirao (čudo ne radiš kao instruktor sigurne voženje).

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
moron

Izmedju testa Lexusa i testa Dačije, ja nemam dilemu koji bih radije čitao 😊

Don

Kad će test 300tke? To je već zanimljiva makina.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
xtrimi

Da napišem nešto o prvol Leksusu, samo napred očekujemo da vidimo i ostale a bogami i toyota-e .

Boja mi se sviđa, šiber isto- možda da je malo veći ili više pomeren napred. Ostalo nekako ne.
Inače čini mi se da je organizacija prostora unutra ista kaoi kod Mazde. Gore daleko diplej dole pored menjača upravljački mehanizam i tako.

Slike fantastične.

Branko

Usporedba Mazde s Lexusom po pitanju dizajna? Znam da se o ukusima ne raspravlja, ali kod svakog Lexusa odmah vidim da je pravljen za Amere, a ne EU vozače. Zato je takva i prodaja. A Mazda je po meni najljepša japanska marka.

Don

5.8 li ili 5.5 pa zato ti ne treba baterija. Ja sam sa corollom i ceedom (da,da i to sam imao) oni 1.4 motori imao potrošnje (međugradske vožnje), 4.2 do 4.8l, a brzina 180 km/h s tim da je mučenje bilo voziti iznad 140. Koja je ovo prevara i ljudi puše fore kraj zdravog razuma i očiju.
Kakav je taj benzinac od 170ks? Ma kako god, zaobići ovaj model , Honda hrv je bolja.

moron

Čestitke Pekiju i AR-u na ovom i budućim testovima Lexusa.
Mislim da je i meni ovo prvi test Lexusa koji čitam 😊😊😊

moron

Peki, ti si ranije testirao i korejska vozila. Ima li šanse da uzmeš na test novi Hyundai Tucson Hybrid (pretpostavljam da običan više nije „IN“ ), pa da daš tvoje poredjenje ove Toyota hibridne tehnike (kao u Lexusu ) i korejske hibridne tehnike ?

Gledah na korejskom „Motorgraph“-u (koji uglavnom testira korejska vozila) njihov uporedni test hibridnog Tucsona i RAVa i …

Naravno, oni smatraju da je hibridni pogon Tucsona ipak bolji, jer u vožnji Tucsona nema e-CVT „arlaukanja“ i po njima je ovo kod Tucsona daleko prijatnije. Poredili su odvojeno i nehiridnu verziju Tucsona i CRVa.

https://www.youtube.com/watch?v=W4prqioR-RA&ab_channel=MotorgraphWorld

https://www.youtube.com/watch?v=WTw-zVlUpm8&t=41s&ab_channel=MotorgraphWorld

moron

Što se tiče testirnog vozila, pravo pitanje je zaista ono koje je Peki na kraju postavio, kome je potrebno SUV vozilo od 4,5 metra, sa klirensom od 16 cm, koja je tako teskobno na zadnjoj klupi (da ljudi jedva dočekaju posle sat vremena da iz kola pobegnu), koje pozadi nema ni džep u naslonu sedišta, ni ostavu u vratima (makar za čašu i molbilni), sa gepekom manjim nego kod većine gradskih vozla B segmenta, i to sa gepekom „bez rupe“ za ćopavi … Zašto baterije u gepek, kada ih Toyota smešta ispod zadnje klupe? Doduše, i nova corolla hibrid, ako… Pročitaj više »

Mad Max

Pa ne treba svima BUS. Evo ja BUS-eve izbegavam. I mnogo normalnih ljudi. Svako ima nešto što traži. Obično, automobili više klase, imaju deblja sedišta punije tapacire, što smanjuje zapreminu. Luksuzniji auto nema prioritet da se se smesti X ljudi od 2m sa sve opremom i bajsevima. Za tebe je u zadnje vreme neki prioritet, BUS, sa dosta ZAJEB-a, bez dizela a na 3 klipa. i obavezno rezervni točak Ovaj Leksus je još jedna jako neotesana japanska konzerva, uzgred dobro skupa. Bez dizela sa atmo motorom, u mentalnom sklopu, je negde ispod Dacije. Sreća njima te imaju Ameriku i kauboje.… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Don

4.5m tebi nije bus?

z777z777

Hahaha, Lexus is pod Dacie. Jedno su zelje cestitke epp i pozdravi, a totalno drugo realnost.

moron

Živ da si, ja i dalje vozim i (žabarskog) dizela ( istina, više kilometara prelazim sa benzincem, ali, nisam gadljiv na dizel, ima on neke svoje adute). A što se tiče broja cilindara, moglo je i da se lako desi da danas vozim i GM dizela sa 3 cilindra i 122 ks. I opet bih imao i taj nesrećni rezervni točak, kao što ga bez prekida privatno imam 33 godine koliko (legalno) vozim. Nikoga ja ne silim da sa sobom nosi ćopavi (ne mora ni da ga ima ako neće), ali, mrzim kada pojedini proizvodjači potpuno isključe to i kao… Pročitaj više »

Mad Max

Malo se ja šalim, znaš ti. Samo sam nabrojao tvoje prioritete u zadnje vreme pri izboru automobila. Samo nisam ukapirao jel bitniji ZAJEB ili glava u krovu pozadi. 🙂 Rezervni točak se podrazumeva. A ovo za 3 cilinbdra – shvatam da sam sebe tešiš 🙂 Kad sve saberem, ne kapiram zašto nikad nisi gledao Oktaviju (znam reći ćeš nema ZAJEB, da su ga ukrali). Za mene je prioritet vozačevo sedište. Ne trpim visoko džip – SUV sedenje, mala prednja sedišta i sintetička loše štofofe. Onda položaj i podešavanje volana, ručice menjača, mehanička ručna kočnica po mogućnosti, položaj prednje šofer šajbne,… Pročitaj više »

Izmenjeno 3 godine pre od strane Mad Max
Don

Ajd ti meni objasni, kad ti kažeš: kako to da auto od 4.5 m toliko tjeskobno da ljudi bježe, gepek manji od b segmenta ….ti ne lupetas, kad ja ponovim to isto, meni evo kažu da lupetam?

moron

Čini ti se. Kritičari uvek slično prolaze.

Laki

Peki ovo je „osvježenje“ sa ovom egzotikom mene posebno raduje da taj pogon u praksi odlično funkcioniše a „dizelska“konzumacija.Osim manje prostora na zadnjoj klupi ostalo vrlo dobro.Kad bi „LS“ došao u tvoje ruke imali bi praznik!

Pomponije

Peki, divan test i odlične fotografije. Na nivou na koji si nas već navikao.

Lepa potrošnja goriva, znači da ovaj hibrid može da ponudi performanse na nivou dizela uz skroman apetit za benzinom.

Prtljažnik i prostor pozadi jesu razočaravajući, ali mislim da kupca jednog Lexusa iz ovog segmenta to uopšte ne zanima.

Branko

Peki, maksimalni hibridni moment je 390 Nm, a razvija ga od 2.000 – 3.000 o/ min.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Branko
Branko

Pardon, 300 Nm

Peki

Merci, nigde ne pronadoh taj podatak a imao sam gomilu Lexus materijala…

Laki

Ove neobične prekidače uzeli od modela Toyota Celica Supra kasnije samo Supra ako se ne varam?

Branko

Testirali Englezi na motornoj kočnici😁… ali da, službeno se to ne objavljuje. I to zato što “traje samo dok je struje u bateriji”, a to je malo i kratko. Kad se isprazni baterija, spadne na 190 Nm. Nadam se da sam pomogao. 🙂

TheStig

Prepakovana Toyota CHR. Povišeno vozilo koje opet nema klirens da zagazi bilo gdje gdje nije ravno jer ionako ima gume niskog profila i još ima samo prednju vuču. Jedina stvar koju dobijete jeste motor male zapremine koji je dodatno napregnut i lošiju aerodimiku radi nekakvog „stila“. Može pričati ko šta hoće, ali o ukusima se raspravlja jer neki ljudi nemaju ukus. A dizajneri se služe raznoraznim trikovima prije svega optičkim da crossovere učine vizuelno skladnijim i manje ružnim. Bez prostora u prtljazniku i bez prostora na zadnjoj klupi. Leksus ovakvim modelima može samo srozati svoj ugled. Ljudi koji kupuju Leksus… Pročitaj više »

Don

Tačno tako.

Peki

Mozda si u pravu ali UX 250 je ipak najprodavaniji Lexus…

TheStig

Gospodine Peki, uz dužno poštovanje, možda je najprodavaniji u Evropi jer Leksus nema tu neko tržište iako ima nesumnjiv kvalitet i dobru gamu vozila ali dizajniraju prevashodno za Američko tržište. Imaju slabo prepoznavanje kod Evropljana. Uzeo bih Leksusa prije Mercedesa svaku dan u sedmici ali ja nisam prosječan kupac što većina ljudi jeste, nažalost.

BB

Ne razumijem ovo vezano za „mali motor“. Čini mi se da sam u tekstu pročitao 2L, to nikad nije bilo malo (sa ove strane Atlantika)…

TheStig

Malo je ako si vozio bilo šta čemu se može pripisati epitet brzo. Masa praznog vozila je 1620 kg. Znači ako iko sjede 1700 kg. Ubrzanje od 0 do 100 je 9 sek. Znači svaki hečbek od 20 k evra je brži od ovoga. Nema poente vozilo kao što rekoh. Ni jedan razlog da ga se kupi. Jedino neke „fensi“ cure koje ce misliti da su in jer voze ovo.

Izmenjeno 3 godine pre od strane TheStig
Don

Tacno tako

Kittitelj

„Ono što pomalo zbunjuje u prvom kontakti su još dve ručice pri vrhu instrumentalne table, kakve ranije ne pronađoh ni u jednom test vozilu.“ – Kad sam bio mali moj ujak je imao Mitsubushi Colt, godina 1986., pogledati unutrašnjost, poseduje vrlo slične ručice levo i desno od upravljača, eto možda je on posluzio kao inspiracija…

Zvezdan Božinović

Imam prijatelja kog sam preveo sa Lexusa na BMW. Naučih da se više ne mešam u puteve Gospodnje 🙂 Inače, od Toyote ponajpre Supra.

Mad Max

Oni koji voze Tojote i Leksuse su obično pismeni i bolje stojeći ljudi koji se u auto uopšte ne razumeju a misel da sve znaju. Oni žive u svom svetu. Hondaše su slični samo obično sa manje para u džepu, ubitačniji, nekad i vebalno nasilni

Mislim stvarno vise

Bolje idi u wc nego ovde sto se prose***as.

Mad Max

Hondaša??

moron

Nedavno pročitah na B92 jedan komentar ( pisao ga D_C ) u kome je, izmedju ostalog, pisalo: „Trenutno cela VW grupa koristi tri glavne platforme za (skoro) sva vozila: MQB koja potice iz VW a koja ide u Seate, Skode, skoro sve VW i manje Audije (A1/A3/Q2/Q3). Potom MLB koju je razvio Audi a koristi se u A4/A5/A6/A7/A8/Q5/Q7/Q8, Bentley Bentayga, Lamborghini Urus, Porsche Macan/Cayenne i VW Touareg. MSB platformu je razvio Porsche AG a na njoj su bazirani Panamera, Bentley Continental i Flying Spur. “ Tvojom logikom vlasnicima Bentayage su jako slični i vlasnici Škode, „samo obično sa manje para… Pročitaj više »

Mad Max

Sam si rekao da Skoda i Bentayaga nisu na istoj platformi 🙂
Ne sporim da je Škoda kao VW. Ne sporim da su VW -ovci nekada bile velike bukadžije.
Nekada. Sad se to dosta promenilo, VW je negde se na mesto gde mu i priliči.
Mada je još VW Golf 2 najbolji na svetu, u Bosni i po zabitima Srbije.

Čitam na neki GIF, koji kaže:

„Ja mislim da kraljica Elizabeta u sebi mesto organa ima dijelove od Golfa 2“
🙂

TheStig

I ja bih Supru, al’ mk4. Nova supra je prepakovani z4 tj nije ni bmw jer ih za bmw i toyotu pravi austrijska kompanija Magna Steyr.

Zvezdan Božinović

Ko je dao recept i sirovine, mnogo je bitnije od toga da li ga Mile i Mujo sklapaju u Gracu, Minhenu ili Gentu, na primer…

TheStig

Ne bih se složio. Ako hoću da vozim Toyotu želim da bude distinktivno Toyota. Razlog zašto neki model outsource-ju nekom trećem je jer im je z4/supra relativno nebitan proizvod na kome neće imati nikakvu zaradu pa ne vrijedi trošiti vrijeme već se fokusirati na suv segment i druge modele.

moron

U tekstu piše dobra dužina (4,5 metara), ali je jedna cifra pogrešna u specifikacijama u tabeli. Nije 459,5, već 449,5

Peki

Tacno, zato i ispravih naseg kriticara s balkona Dona, koji me potseca na Muppet Show, tj ona dva metuzalema kojima nikada nista nije po volji 🤣
Ovaj Lexus ima 4,5 m, preciznije receno nedostaje mu 5 mm do 4,5 m a ne 4,6 m! To je tih jako vaznih 10 cm…