1. Home
  2. Vesti
  3. Toyota piše čitulju za model Avalon
Toyota piše čitulju za model Avalon
3

Toyota piše čitulju za model Avalon

191
3
Podelite sa prijateljima:

Da li se sećate kako su se pre samo nekoliko godina svi smejali Fordu, nakon odluke da u kompletu eliminiše ponudu putničkih automobila i koncentriše se samo na profitablnije krosovere, terence i pikap kamionete? Tada je zvučalo besmisleno, a danas je to ipak, kako se kaže „neka nova normala“.

To je na svojoj koži osetila i Toyota čija će ponuda na američkom tržištu naredne godine biti siromašnija za model Avalon.


Reč je o relativno nepoznatoj limuzini izvan Severne Amerike, ali „preko bare“ ima imidž onog automobila koji voze bogati ljudi, bez da pokazuju koliko je dubok njihov džep. Da, Avalon ume da košta koliko i luksuzni Lexus, ali istovremeno nije ni pribložno fensi svojoj pojavom.

Prvi put je debitovao još 1994. godine s ciljem proizvođača da popuni kategoriju takozvanih „full-size“ automobila (velikih četvorotočkaša) i da ga smesti iznad modela Camry. U to vreme je gotovo svaki proizvođač imao svog predstavnika u ovoj kategoriji.

Prodaja je u jednom momentu prešla brojku od sto hiljada jedinica na godišnjem nivou, ali je postepeno padala iz nekoliko razloga. Ne samo što se javnost okrenula krosoverima, već je Camry porastao do te mere da je razlika u dimenzijama postala beznačajna. Spomenućmo da je prethodne godine isporučeno tek 18.421 primerak.

Toyota još uvek nije potvrdila vest da će Avalon u penziju, ali su ovu informaciju prenele kolege iz redakcije referentnog lista Automotive News. Oni napominju da su došli do nekih veoma poverljivih informacija koje pokazuju da je japanski proizvođač vozila najavio dobavljačima, da nakon ove godine više neće morati da isporučuju delove za Avalon u fabrici koja se nalazi u američkoj saveznoj državi Kentaki.

Na pitanje upućeno Toyoti, s ciljem da potvrde ili demantuju ovu vest, čelnici firme su ostali nemi, ali nam jesu rekli da će Avalon da nastavi s proizvodnjom u Kini, još neko vreme, pošto se na ovom tržištu izuzetno cene velike limuzine. Sudeći prema prodajnim brojevima u ovoj državi je prošle godine čak 111.515 Kineza je odlučilo da potroši novac na Avalon.

Sadašnja generacija je inače u prodaji od 2018. godine. Većina prodatih primeraka pružaju 3,5-litarski motor sa 301 konjskom snagom, a u ponudi je i hibrid. Protekle godine je Avalon po prvi put dobio i izvođenje sa značkom TRD (Toyota Racing Development) sa mnogobrojnim mehaničkim i stilskim unapređenjima, ali bez ponuđene dodatne vatre pod haubom.


Ukoliko ne računamo modele GT86 i Supru, koji i nisu prave Toyote, japanski gigant je ove godine izgubio polovinu svoje putničke ponude „preko bare“ pošto je eliminisan i Yaris. Na njegovu sreću, Corolla i Camry se još uvek prodaju u visokim brojevima…

Za sada.

AutoRepublika

(191)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Hercegovac

Mislim da konstantna potražnja za SUV vozilima i terencima ne bi trebala da zabrinjava Tojotu pošto je ona svoju reputaciju pouzdanosti izgradila upravo na vozilima sa povisenim klirensom (izuzimajuci Korolu). Ostaje zal sto se limuzinski segment (posebno D) polako gasi kod vecine proizvodjaca, a poznato je da nema stabilnije, ekonomicnije i udobnije voznje od voznje limuzinom.

Cuore sportivo

C je postao D, tako da se D nije ugasio nego je postao E segment. E se nikad ugasiti nece. Moja laguna je D, a sad honda civic malcice duza od nje.

Boris

Pa jeste da su svi modeli debelo porasli, poput Megana koji je narastao do stare Lagune, ali to ne prati i kvalitet materijala i obim opreme.
Pride, dobijamo neka hibridna čudovišta tipa novog Citra C5.
Definitivno su zeznuli ceo segment.