1. Home
  2. Vesti
  3. Donkervoort D8 GTO-JD70 podnosi opterećenje rekordnih bočnih sila
Donkervoort D8 GTO-JD70 podnosi opterećenje rekordnih bočnih sila
2

Donkervoort D8 GTO-JD70 podnosi opterećenje rekordnih bočnih sila

323
2
Podelite sa prijateljima:

Mala nizozemska kompanija Donkervoort je tokom prošlog leta proslavila sedamdeseti rođendan svog osnivača Jopa Donkerforta, a tom prilikom je najavljen i roudster s nazivom D8 GTO-JD70. Igrom sudbine, automobil je premijerno prikazan tek sada. Specijalna verzija je izrađenana na bazi standardnog modela D8 GTO, uz masu praznog vozila koja ne doseže 700 kilograma, i u seriji od samo sedamdeset primeraka. Ali, glavne osobine noviteta su bitno različite.

Instaliran je petocilindarski turbo motor zapremine 2,5 litra, koji je razvio Audi i koji zadovoljava najstriktnije evropske emisione standarde. U ovoj aplikaciji motor proizvodi 421 konjsku snagu uz 520 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Uparen je s petostepenim ručnim menjačem marke Tremec.

Donkervoort D8 GTO-JD70 – prednji kraj i bok

Ubrzanje roudstera od nule do „stotke“ traje svega 2,7 sekundi, dok mu do 200 km/h treba kraći interval nego mnogim konvencionalnim vozilima, iz mesta do 100 km/h, odnosno samo 7,7 sekundi. Najveća brzina dostiže 280 km/h. Pa ipak, Holanđani su najviše ponosni na podešavanja šasije novajlije.

Zahvaljujući dvostrukim ramenima s prilagodljivim amortizerima i balans štanglama, čak i na standardnim pneumaticima Nankang AR-1, bočno ubrzanje u krivinama doseže impresivnih 2,05 G! To je inženjerskom delu razvojnog tima dalo osnova da novi Donkervoort D8 GTO-JD70 nazovu prvim serijskim automobilom s najvišim nivoom bočnog opterećenja koji može da podnese, čak i uprkos tome što je u limitiranoj seriji, mali broj primeraka izrađen.

Donkervoort D8 GTO-JD70 – enterijer

Takođe, jubilarni roudster je dobio efikasniji kočni sistem i ozbiljno unapređenu aerodinamiku, čak i uzimajući u obzir odsustvao blatobrana zbog primene masivnog difuzora. Prihvatljivi vertikalani aerodinamički potisak na zadnju osovinu je dostigao 80 kilograma, dok je ta cifra kod prednje osovine na nivou od 50 kilograma. Tako nešto je postignuto zahvaljujući specijalnim škrgama u krilima, aerodinamičkim panelima i efektnim elementima u smislu zaštite podvozja.

Lista opcionala je prilično dugačka. Tu je ABS sistem sa posebnim režimom za vožnju na stazi, trkačka sedišta sa pojasevima za vezivanje u četiri ili šest tačaka, izduvni sistem izrađen od nerđajućeg čelika uz instaliran poseban filter za prečišćavanje izduvnih gasova, zaštitni kavez i rashladni sistem za diferencijal s ograničenim proklizavanjem.

Donkervoort D8 GTO-JD70 – zadnji kraj

Dalje, dodatna oprema uključuje i felne izrađene od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima umesto od lake legure, poseban štitnik od vetra koji minimizira strujanja vazduha unutar kabine, dizajnerski paket u enterijeru, kameru koja olakšava vožnju unazad, uređaj za klimatizaciju izrađen od lakih materijala, mali digitalni uređaj MXS Pista koji uz pomoć GPS-a meri vreme na stazi i šalje ga dalje putem bežične veze, ksenonsku tehnologiju za prednje svetlosne grupacije i još dosta toga.

Uprkos trkačkom karakteru koji je svojstven holandskoj automobilskoj marki, konstruktori tvrde da je novi Donkervoort D8 GTO-JD70 podesan i za svakodnevnu upotrebu u civilnim uslovima, odnosno da nije namenjen isključivo vožnji na stazi.

Uvodna cena za ovako poseban, jubilarni sportski automobil je postavljena na nivo od 163.636,36 evra, i to bez uračunatih poreza, a objavljena je još prošlog leta. Brojne dostupne opcije bi mogle cenu vinuti u nebesa, a proizvođač je već započeo s isporukama vozila, prvim (pre)bogatim kupcima.

AutoRepublika

(323)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Odličan

s mile

lak + jak+nizak…. dobitna kombinacija za zabavu na pravcu i krivinama