1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upoznajte Audi A6 e-tron (GALERIJA)
Upoznajte Audi A6 e-tron (GALERIJA)
4

Upoznajte Audi A6 e-tron (GALERIJA)

516
4
Podelite sa prijateljima:

Audi je na Salonu automobila u Šangaju predstavio električni konceptualni model koji je zamišljen kao naslednik za tradicionalnu limuzinu A6. 

Pre dva dana imali smo prilike da vidimo prve fotografije koncepta nemačke marke. Radi se o atraktivnom vozilu koje nije odstupilo od aktuelnog dizajnerskog pravca koji forsira brend sa četiri prstena. Mada se radi o konceptualnom četvorotočkašu, ne treba očekivati drastične izmene kod serijskog modela, to smo već videli u nekoliko navrata kada je reč o električnim automobilima kod Audija.

Na anfasu vozila dominira velika „maska hladnjaka“ koja je ništa više do stilski ukras, kao i vrlo tanka prednja svetlosna grupacija. Na dnu anfasa stoji naziv e-tron koji bi trebalo da onog kome nije jasno stavi do znanja da se radi o potpuno električnom automobilu.

Pogled sa boka otkriva siluetu kakvu srećemo kod vozila Audija koja nose sufiks Sportback. Zadnji kraj je takođe atraktivan, pre svega zahvaljujući izuzetno širokoj svetlosnoj grupaciji i difuzoru, ali i osvetljenom logotipu sa četiri prstena.

Odgovorni u Audiju da A6 e-tron sa tradicionalnim A6 deli samo dimenzije, i tu svaka sličnost prestaje. Konceptualni model dug je 4,96 m, širok 1,96 i visok 1,44 m, s tim da nije poznato koliko je međuosovinsko rastojanje.

A6 e-tron postavljen je na PPE platformu, koju su zajednički razvili Porsche i Audi. Ovo će biti prvi model bavarske marke koji će koristiti tu arhitekturu, a nakon njega uslediće Q5 e-tron i Q6 e-tron. Audi navodi da će prikazati prvi serijski model baziran na ovoj platformi u drugoj polovini naredne godine.

Sa elektrifikacijom proizvođači su se više fokusirali na manji otpor vazduha, što se posebno izrazilo kod novih baterijskih limuzina. Tako se nemački proizvođač hvali sa malim koeficijentom otpora vazduha od svega 0,22 što je bolji rezultat od onoga koji ima serijski e-tron GT (0,24).

Audi je naročitu pažnju posvetio boji automobila. Nazivaju je Heliosilver, i osim vrlo lepog estetskog momenta, ima još jednu, reklo bi se važniju ulogu. Ova specijalna boja služi i za umanjivanje recepcije toplote koja dolazi spolja, tako da putnici u vozilu ne moraju mnogo koristiti klima uređaj. Audi ide dotle da navodi da u velikoj većini slučajeva upotreba klime neće biti ni potrebna.

U centru PPE platforme skladištena je baterija velikog kapaciteta od 100 kWh. Nemci ističu da koristi tehnologiju punjenja od 800 V, te da se takvim punjenjem za 10 minuta može dobiti 300 km dometa, kao i da se od 5% do 80% kapaciteta može napuniti za manje od 25 minuta. Ukupna autonomija kretanja iznosi 700 km.

A6 e-tron koristi dva elektromotora koja vozaču isporučuju 470 ks i mamutskih 800 Nm. Snaga se, naravno, prenosi na sva četiri točka. Ipak, Audi ističe da će uvodne verzije serijskog modela koristiti jedan elektromotor, kao i da će one ubrzanje do „stotke“ obavljati za nekih 7 s. Kod varijanti sa dva agregata taj sprint završavaće se za manje od 4 s.

Audijeva električna berlina ujedno je i prvi model koji koristi PPE platformu. Germanska marka će dodatno ojačati svoje partnerstvo sa kineskim FAW-om. Tako će se Audi A6 e-tron proizvoditi u Evropi, ali i u Kini, jer se veruje da će u toj zemlji imati odlične prodajne uspehe. Proizvodnja A6 e-tron počeće 2023. godine.

AutoRepublika 

(516)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Dizajn za 10-ku. Više mi se sviđa i od Mercovog i od BMW-og

Joseph

Vjerujem da će trošiti jako puno kwh kao i ostali e-tronovi, Tesla ih i dalje ubija po efikasnosti.

s mile

Verujem da će prodaja naprasno padati po pokretanju proizvodnje u Tesla DE pogonima

Vlasnik jednog VW-a

Nema veze, barem mogu da se igraju igrice sa farovima kao projektor koliko sam video.