1. Home
  2. Vesti
  3. Ford Evos kao potencijalni novi Mondeo za Evropljane
Ford Evos kao potencijalni novi Mondeo za Evropljane
1

Ford Evos kao potencijalni novi Mondeo za Evropljane

413
1
Podelite sa prijateljima:

Nastavljaju da se nižu premijere na Salonu automobila u Šangaju. 

Proizvođači pokušavaju da pronađu rešenje za sve veći komercijalni neuspeh klasičnih limuzina u Evropi čiju je prodaju „pojela“ SUV navala. Jedna od opcija koja figurira u poslednje vreme jeste stvaranje uzdignutih vozila koje koketiraju sa krosover segmentom. Videli smo to nedavno kod novog Citroena C5 X, a sada je to učinio i Ford.

Ford Evos predstavljen je u Šangaju kao spoj tradicionalne berline i SUV modela. Namenjen je pre svega kineskom tržištu, ali postoji šansa da se nađe u ponudi u Americi, kao i u Evropi. Na Starom kontinentu pre svega kao naslednik ili nova iteracija Mondea. Nažalost, nekada popularni Mondeo u limuzinskom i karavanskom izdanju posrnuo je u poslednjih nekoliko godina. „Plavi oval“ je već najavio da će Mondeo prestati da se prodaje u Evropi u martu naredne godine.

Pa, može li onda Evos odigrati neku bitniju ulogu na našem kontinentu? Teško je reći, jer je evidentno da nema naznaka da će SUV trend oslabiti u skorije vreme. Kineski stručni mediji vide sličnosti između Evosa i Subaurovog Outbacka koji je inače i dostupan u Evropi.

Ford je uskratio javnost za detalje o pogonskom sklopu, mada neki veruju da će se raditi o hibridu. Nije jasno da li veruju da će to biti klasični ili plug-in hibrid… Sa priložene fotografije reklo bi se da je reč o plug-in hibridu zbog priključnog punjenja, ili možda čak EV modelu.

Ono što smo saznali to je kako će izgledati kabina. Digitalizacija je opet ključna tačka celog enterijera. Ispred vozača i suvozača nalazi se niz ekrana sa ukupnom širinom od 1,1 metar! Instrumentalna tabla je zapravo displej od 12,3 cola, dok je ostatak zauzeo ogromni ekran od 27 inča koji se prostire od vrha centralne konzole pa sve do dela koji se nalazi ispored suvozača.

Ford navodi da će Evos imati i najnovije sisteme autonomne vožnje, tako bi pod određenim uslovima, na nekim javnim putevima moglo da dođe do upravljanja bez imalo učestvovanja vozača, koji će moći čak i da skloni ruke sa volana.

AutoRepublika 

(413)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Preteraše ga sa količinom ekrana unutra.
A i ova nisko postavljena centralna ventilacija je loše rešenje.