1. Home
  2. Vesti
  3. Mazda CX-5 (FWD) ustupa mesto Mazdi CX-50 (RWD)
Mazda CX-5 (FWD) ustupa mesto Mazdi CX-50 (RWD)
0

Mazda CX-5 (FWD) ustupa mesto Mazdi CX-50 (RWD)

445
0
Podelite sa prijateljima:

Pre nekih godinu dana smo posvedočili saopštenju iz Mazde koje je u prvi plan donelo odluku rukovodstva kompanije da kompletnu paletu proizvoda razdeli u dve porodice modela. Linija „Mala arhitektura“ bi obuhvatala električne četvorotočkaše i kompaktna vozila s poprečno (transferzalno) postavljenim motorom, dok bi skuplja vozila počivala na „Velikoj arhitekturi“ i koristila bi uzdužno (longitudinalno) postavljene motore (uključujući i najavljeni redni šestak). Na taj način, japanska marka bi svojoj ponudi dodala notu prestiža. 

Dobili smo i zvaničnu potvrdu najave prvog modela na platformi namenjenoj vozilima s pogonom na zadnje točkove, a koja se odnosi na, za 2022. godinu najavljeni sedan Mazda6. Sada je španski specijalizovani portal Coche Spias izvestio da će budući krosover s oznakom Mazda CX-50, u gami zameniti model CX-5. Udarna novina se ne odnosi na dodatu nulu u oznaci, već u tome što će novajlija koristiti „Veliku arhitekturu“, odnosno koncept s izvornim pogonom nazad.

Dodeljeni indeks, to jest promena naziva korespondira sa onim što smo već videli s modelom Mazda CX-30, ali i što ćemo tek videti prilikom promocije električnog SUV-a Mazda MX-30, onda kada bude upriličen.

Mazda je u Evropi tokom prošlog leta već zaštitila naziv CX-50 za novitet. Očigledno je da će CX-50 postati gabaritniji model od aktuelnog krosovera koji se u dužinu prostire na 4.550 milimetara, pa će tako postati „klasić“ s Mercedesovim SUV-om GLC, Alfinim Stelvijom, ali i modelom X3 iz BMW-a.

Obelodanjena je i očekivana gama pogonskih sklopova na čijem će se vrhu naći linijski šestocilindarski benzinac s tri litra zapremine i 285 konjskih snaga. Koristiće kompanijsku Skyactiv-X tehnologiju „pojačanu“ turbo kompresorom i 48-voltnim sistemom starter-generator. Najavljen je i 3.3-litarski Skyactiv-D turbodizel motor. Pored ovih kabastih jedinica, planiraju se i četvorocilindarske, i to dizel s 2,2 litra zapremine i 190 „konjića“, kao i Skyactiv-G 2.5 atmosferski benzinski motor kao laki hibrid, a koji bi se nudio i s turbo asistencijom, u kom slučaju bi isporučivao 230 konjskih snaga.

Bilo kako bilo, poprilično ćemo pričekati na novi krosover. Prvo bismo trebali da osmotrimo sedan Mazda6, a to se neće dogoditi pre nego li se 2022. godina privede kraju. Naravno, sve pod pretpostavku da i sama Mazda zvanično potvrdi planove o kojima španski sajt spekuliše, verovatno s dobrom podlogom.

AutoRepublika

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments